Nieuwe Wereldorde (complot)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het idee van een Nieuwe Wereldorde (in het Engels: New World Order of NWO) is een groepering bestaande uit zakenmensen en politici waarbij velen streven naar een wereldregering die zou uitmonden in een totalitaire machtsovername, bedacht vlak na de Tweede Wereldoorlog.

De Nieuwe Wereldorde en de Illuminati[bewerken]

Het Grootzegel van de Verenigde Staten dat vaak geassocieerd wordt met de NWO
1rightarrow blue.svg Zie Illuminati (orde) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Illuminati is een van de meest betrokken groepen in de theorieën over de Nieuwe Wereldorde. De Illuminati is een geheime orde die werd gesticht door Adam Weishaupt in 1776 te Beieren. De naam komt uit het Latijn en betekent Verlichten. Deze groep, die zou bestaan uit rijke (bankier)families, politici, ambtenaren, beroemdheden en internationale organisaties die de Wereldorde controleren, wordt verantwoordelijk gehouden voor diverse complottheorieën.

Bilderberggroep[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Bilderbergconferentie voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De jaarlijkse Bilderbergconferentie wordt ook aangewezen als basis voor geheimzinnige vergaderingen van de Illuminati. De Bilderbergconferentie is een bijeenkomst van politici, bedrijfsleiders en bankiers die in 1954 voor het eerst werd georganiseerd in Hotel De Bilderberg te Oosterbeek door de Nederlandse prins-gemaal Bernhard van Lippe-Biesterfeld en de Pool Józef Retinger om de banden tussen de VS en Europa te herstellen. Door sommigen werden de eerste vergaderingen ook gezien als opmaat voor de Europese integratie. Door de strikte geheimhouding verdenken critici de Bilderberggroep ervan dat deze ondemocratische besluiten neemt en zo ook de media controleert om de publieke opinie te beïnvloeden, gezien de afwezigheid van bekende omroepen.