Nieuwe Wereldorde (complot)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Actiegroep waarschuwt in Almelo in 2020 tegen New World Order naar aanleiding van de maatregelen tijdens de coronacrisis in Nederland.
Het Grootzegel van de Verenigde Staten dat vaak geassocieerd wordt met de NWO

Nieuwe Wereldorde (in het Engels: New World Order of NWO) is een benaming voor een vermeend conglomeraat, gevormd uit bedrijven, zakenmensen en politici, dat zou streven naar een wereldregering met als doel een totalitaire machtsovername. Het concept NWO is een voorbeeld van een complottheorie.

De Nieuwe Wereldorde en de Illuminati[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Illuminati (orde) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Illuminati is een van de groepen die regelmatig voorkomen in de theorieën over de Nieuwe Wereldorde. De Illuminati zou een geheime orde zijn die werd gesticht door Adam Weishaupt in 1776 te Beieren. De naam komt uit het Latijn en betekent de Verlichten. Sommige complotdenkers geloven dat deze groep, die zou bestaan uit rijke (bankier)families, politici, ambtenaren, beroemdheden en internationale organisaties, de wereldorde zou controleren.

Bilderberggroep[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Bilderbergconferentie voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De jaarlijkse vergaderingen van de Bilderbergconferentie worden genoemd in relatie tot de Illuminati. De Bilderbergconferentie is een bijeenkomst van politici, bedrijfsleiders en bankiers die in 1954 voor het eerst werd georganiseerd in Hotel De Bilderberg te Oosterbeek door de Nederlandse prins-gemaal Bernhard van Lippe-Biesterfeld en de Pool Józef Retinger om de banden tussen de VS en Europa te herstellen. Door sommigen werden de eerste vergaderingen ook gezien als opmaat voor de Europese integratie. Door de strikte geheimhouding verdenken critici de Bilderberggroep ervan dat deze ondemocratische besluiten neemt en de media controleert om de publieke opinie te beïnvloeden.