Nieuwe buren (televisieserie, 2014)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nieuwe buren
Genre drama
Speelduur per afl. 37–44 minuten
Hoofdrollen Daan Schuurmans
Bracha van Doesburgh
Thijs Römer
Katja Schuurman
Stefan de Walle
Anneke Blok
Leopold Witte
Karina Smulders
Fedja van Huêt
Tibor Lukács
Fockeline Ouwerkerk
Benja Bruijning
Anna Drijver
Kay Greidanus
Sarah Chronis
Regie Bobby Boermans
Mark de Cloe
Maarten Treurniet
Scenario naar de gelijknamige thriller van Saskia Noort

Dorien Goertzen
Philip Delmaar
Karin van der Meer

Montage Bas Icke
Jasper Quispel
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Productie
Producent Rachel van Bommel
Productiebedrijf Millstreet Films
Pupkin Film
Uitzendingen
Start 14 september 2014
Afleveringen 40
Seizoenen 4
Netwerk of omroep RTL
Zender RTL 4 (2014-2017)
Streamingdienst Videoland
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Nieuwe buren is een Nederlandse dramaserie van RTL, gebaseerd op het gelijknamige boek van schrijfster Saskia Noort uit 2006. De verhaallijn van seizoen één is vrijwel gelijk aan het boek. Vanaf seizoen twee kent de serie eigen geschreven verhaallijnen die als een vervolg op het boek gezien kunnen worden.

De eerste twee seizoen werden uitgezonden door RTL 4 en waren te zien op Videoland. Vanaf het derde seizoen is de serie exclusief te zien bij Videoland.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Eva en haar man Peter verhuizen naar de Zonnewijk in Almere, waar ze hun toekomstige kindje willen laten opgroeien. Hun dochter Lieve wordt echter te vroeg geboren, en overlijdt aan complicaties. Peter en Eva vinden steun bij hun nieuwe buren: Steef en Rebecca. Zij lijken samen met hun zoontje Sem het perfecte gezin. Er ontstaat een hechte vriendschap tussen de echtparen, waarin ze niet alleen lief en leed, maar uiteindelijk ook het bed met elkaar delen. Zo raakt Eva zwanger van Steef, maar omdat hij een erfelijke ziekte heeft, wil Steef dat Eva het kind laat weghalen. Na een buurtfeest ziet Eva het niet meer zitten. Ze keert terug naar het vakantiepark waar ze zwanger is geraakt, terwijl Peter met Steefs wapen op zoek gaat naar Eva. Wanneer Peter Rebecca doodschiet, slaat Steef Peter in elkaar. Om hem te stoppen schiet Eva Steef neer. Tot slot wordt Eva door haar gereformeerde vader neergeschoten.

In het tweede seizoen blijkt van de vier hoofdpersonen enkel Rebecca de seizoensfinale van seizoen 1 niet te hebben overleefd. Peter is opgenomen in een tbs-kliniek en Steef zit in de gevangenis. Ter vervanging van Steef en Rebecca komen er wederom nieuwe buren, Steffi en Lex. Hierna komen elk seizoen door verschillende omstandigheden nieuwe buren in de wijk wonen.

In seizoen drie pakken Eva en Peter na de confrontatie met Steef hun leven in de Zonnewijk samen weer op. Ze vormen nu eindelijk een compleet gezin met de kleine Roos. Haar officiële adoptie is in gang gezet en het ziet er positief uit. Niets lijkt hun geluk nog in de weg te staan. Totdat haar biologische vader Milo en zijn nieuwe vrouw Anouk hun intrek nemen in de Zonnewijk. Hun zeventienjarige dochter Fay, wiens verleidelijke verschijning niet onopgemerkt blijft in de buurt, vindt deze nieuwe omgeving aanvankelijk saai en burgerlijk. Maar al snel ontdekt ze dat deze wijk niet zo onschuldig is als ze lijkt.

In het vierde seizoen vlucht Eva met Roosje naar Sardinië en probeert uit handen van de autoriteiten te blijven. Geholpen door haar buren, de eigenzinnige Olivier en verleidelijke Victoria, bouwt ze op het eiland een nieuw leven op. Maar haar nieuwe verblijfplaats is niet de veilige haven waar ze op gehoopt had. Nadat hij uit het ziekenhuis ontslagen is gaat Peter op zoek naar zijn vrouw en dochter. In de Zonnewijk trekt een jong stel, net zwanger, in het oude huis van Milo en Anouk en na haar vrijlating staat Wilma bij Lilly op de stoep. Als Peter een aanwijzing krijgt dat Eva op Sardinië zit twijfelt hij geen seconde en reist haar achterna. Enige tijd later duiken onder verdachte omstandigheden Victoria en Olivier ineens op in de Zonnewijk. Geen spoor meer van Eva, Roosje en Peter.

Seizoensoverzicht[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoen Afl.

aantal

Startdatum Zender
1 10 14 september 2014 RTL 4 / Videoland
2 10 25 november 2016 Videoland
20 februari 2017 RTL 4
3 10 2 maart 2018 Videoland
4 10 10 mei 2019 Videoland

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Legenda
Hoofdrol
Bijrol
Acteur Personage Seizoen
1 2 3 4 Totaal
Bracha van Doesburgh Eva Nijhoff-van der Leek 10 afl. 10 afl. 10 afl. 10 afl. 40
Anneke Blok Lilly Hoogstraten 10 afl. 10 afl. 10 afl. 10 afl. 40
Daan Schuurmans Peter Nijhoff 10 afl. 10 afl. 10 afl. 8 afl. 38
Tibor Lukács Milo Marcanter 6 afl. 10 afl. 6 afl. 22
Karina Smulders Melissa 'Steffi' Bos 10 afl. 10 afl. 20
Leopold Witte Carl Dijkma 9 afl. 10 afl. 19
Thijs Römer Steef Blok 10 afl. 7 afl. 1 afl. 18
Beppie Melissen Wilma Klaassen 10 afl. 7 afl. 17
Benja Bruijning Olivier 1 afl. 10 afl. 11
Stefan de Walle Jasper Hoogstraten 10 afl. 10
Katja Schuurman Rebecca Blok-Spaans 10 afl. 10
Fedja van Huêt Lex Hartog 10 afl. 10
Hannah van Lunteren Machteld 10 afl. 10
Fockeline Ouwerkerk Anouk Marcanter-op den Hage 10 afl. 10
Tobias Kersloot Luc Dijkma 10 afl. 10
Anna Drijver Victoria 10 afl. 10
Abbey Hoes Fay op den Hage 9 afl. 9
Sarah Chronis Sophie van Velzen 9 afl. 9
Kay Greidanus Kik van Velzen 9 afl. 9
Maxime van Ommeren Sem Blok 10 afl. 7 afl. 1 afl. 18
Rohan Timmermans Max Hartog 10 afl. 1 afl. 11
Bas Keessen Daan 6 afl. 4 afl. 10
Lukas Dijkema Theo Bos 6 afl. 3 afl. 1 afl. 10
Werner Kolf Rechercheur Mick 9 afl. 9
Raymond Thiry Ian 9 afl. 9
Olinda Larralde Ortiz Romana 5 afl. 3 afl. 8
Matteo van der Grijn Scottie 8 afl. 8
Ali Çifteci Sally Leary 8 afl. 8
Martijn Oversteegen Sjors 8 afl. 8
Tonko Bossen Raf 8 afl. 8
Bo Maerten Minke 8 afl. 8
Caro Derkx Daan 8 afl. 8
Sanneke Bos Sanne van der Leek 7 afl. 7
Hubert Fermin Johan van der Leek 6 afl. 6
Wimie Wilhelm Psycholoog Hetty 6 afl. 6
Jordy Klijn Tim 6 afl. 6
Jorrit Ruijs Annabert 5 afl. 5
Bram van der Heijden Dave 5 afl. 5
Leny Breederveld Marie van der Leek 4 afl. 4
Mark Kraan Sjon Bos 4 afl. 4
Micha Hulshof Daan Bos 4 afl. 4
Bilal Wahib Aziz 3 afl. 3
Mustafa Duygulu Sharif Taheri 3 afl. 3

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Start van de serie[bewerken | brontekst bewerken]

In april 2013 werd door RTL Nederland bekendgemaakt dat ze bezig waren met het maken van een nieuwe televisieserie dat gebaseerd is op het boek Nieuwe buren van Saskia Noort uit 2006.[1] Voor schrijfster Saskia Noort was dit haar eerste boek die omgezet werd naar een televisieserie.[2] Het verhaallijn van het eerste seizoen volgt in grote lijnen het boek, tevens werden er extra verhaallijnen door de producenten toegevoegd om de afleveringen aan te vullen.[3]

In 2013 werden de eerste hoofdrolspelers bekendgemaakt waaronder het koppel Daan Schuurmans en Bracha van Doesburgh en het toenmalige koppel Thijs Römer en Katja Schuurman, deze acteurs hadden tijdens het moment van opnamen zowel in het echt als in de serie een relatie. Later werden ook acteurs Stefan de Walle en Anneke Blok toegevoegd.[4] De opnames van het eerste seizoen gingen van start in februari 2014 en vonden voor het grootste deel plaats in de Filmwijk in Almere.[5][6] Voor de opnames stelden lokale bewoners hun huizen ter beschikking dat diende als huizen van de personages.[7]

Het eerste seizoen ging op televisiezender RTL 4 van start op 14 september 2014 en was goed voor ruim 1,4 miljoen kijkers.[8][9] De afleveringen die volgde scoorde allemaal kijkcijfers boven de 1,3 miljoen met uitschieters naar 1,6 miljoen.[10][11] Het eerste seizoen sloot op 16 november 2014 af met ruim 1,3 miljoen kijkers.[12]

Tweede seizoen[bewerken | brontekst bewerken]

Doordat het eerste seizoen goede kijkcijfers scoorde werd er door de makers in maart 2016 aangekondigd dat ze bezig waren met het maken van een tweede seizoen. Voor dit seizoen werden nieuwe acteurs toegevoegd waaronder Fedja van Huêt en zijn vrouw Karina Smulders die tevens een koppel in de serie vertolken.[13] Doordat het eerste seizoen eindigt waar het boek ook eindigt wordt vanaf het tweede seizoen gebruikgemaakt van eigen geschreven verhaallijnen die als een vervolg op het boek gezien kunnen worden. Het tweede seizoen ging in tegenstelling tot het eerste seizoen eerst van start op Videoland dit gebeurde op 25 november 2016.[14] Vervolgens werd het tweede seizoen pas vanaf 20 februari 2017 uitgezonden op de televisie bij RTL 4.

Doordat de serie een aantal maanden eerder te zien was op Videoland waren de kijkcijfers op de televisie een stuk lager vergeleken met het eerste seizoen. Zo startte de serie met 840.000 kijkers terwijl het eerste seizoen alle afleveringen boven de 1,3 miljoen zaten. De kijkcijfers van seizoen twee liepen snel terug en schommelde rond de 550 duizend kijkers per aflevering. Het tweede seizoen sloot op 24 april 2017 af met maar 471.000 kijkers.[15]

Verder vervolgen[bewerken | brontekst bewerken]

Ondanks de tegenvallende kijkcijfers van het tweede seizoen werd er een derde seizoen aangekondigd die exclusief voor Videoland werd gemaakt, dit was daardoor het eerste seizoen dat niet op televisie verscheen.[16] Voor het derde seizoen waren hoofdrollen weggelegd voor Tibor Lukács en Fockeline Ouwerkerk. Tevens werd het jonge toenmalige koppel Tobias Kersloot en Abbey Hoes toegevoegd, zij speelde tevens een koppel in de serie.[17] Het derde seizoen ging op 2 maart 2018 van start.

Na positieve reacties op het derde seizoen keerde de serie op 10 mei 2019 wederom exclusief op Videoland terug met een vierde seizoen.[18] Voor het nieuwe seizoen vertrokken bekende gezichten en werden er nieuwe koppels waaronder Benja Bruijning met Anna Drijver en Kay Greidanus met Sarah Chronis toegevoegd.[19][20] De opnames van het vierde seizoen vonden net als de eerste drie seizoenen vooral plaats in de Filmwijk in Almere, daarnaast weken ze met opnames voor dit seizoen uit naar Italië en Sardinië.[21]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Kijkcijfers[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoen 1[bewerken | brontekst bewerken]

Het eerste seizoen bestaat uit 10 afleveringen en ging op 14 september 2014 van start op RTL 4 en was daarna terug te vinden bij Videoland.

Afl. Uitzenddatum Kijkcijfers Plek in
top 25
1 14 september 2014 1.443.000 5
2 21 september 2014 1.395.000 5
3 28 september 2014 1.539.000 5
4 5 oktober 2014 1.646.000 5
5 12 oktober 2014 1.607.000 5
6 19 oktober 2014 1.404.000 5
7 26 oktober 2014 1.499.000 6
8 2 november 2014 1.328.000 6
9 9 november 2014 1.446.000 5
10 16 november 2014 1.365.000 6

Seizoen 2[bewerken | brontekst bewerken]

Het tweede seizoen bestaat wederom uit 10 afleveringen en was vanaf 25 november 2016 eerst in zijn geheel te zien op Videoland. Dit seizoen werd vervolgens pas vanaf 20 februari 2017 wekelijks uitgezonden door RTL 4.

Afl. Uitzenddatum Kijkcijfers Plek in
top 25
1 20 februari 2017 840.000 14
2 27 februari 2017 754.000 17
3 6 maart 2017 651.000 19
4 13 maart 2017 583.000 21
5 20 maart 2017 614.000 19
6 27 maart 2017 556.000 22
7 3 april 2017 577.000 20
8 10 april 2017 543.000 21
9 17 april 2017 536.000 24
10 24 april 2017 471.000 24