Nieuwerck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nieuwerck
zuidgevel van het Nieuwerck
zuidgevel van het Nieuwerck
Locatie Ieper
Start bouw 1620, 1952
Monumentstatus beschermd
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Op 2 april 2013 werd de Nieuwerck blauw uitverlicht, ter gelegenheid van Wereld Autismedag

Het Nieuwerck is een renaissancegebouw in de Belgische stad Ieper. Het is een oostelijke aanbouw van de Lakenhalle van Ieper aan de Grote Markt. Onder het Nieuwerck bevindt zich de toegang tot het stadhuis. Het gebouw rust op een spitse bogenrij en heeft grote kruisramen en klassieke kerkramen. Dit zorgt ervoor dat het gebouw tamelijk gotisch aandoet, ware het niet van de versieringen in de boogvelden en aan de topgevels die duidelijk neigen naar de renaissance. Het ontwerp van het Nieuwerck is van J. Sporeman.

Geschiedenis[bewerken]

In 1570 werden reeds plannen gemaakt voor het Nieuwerck. Aan de oostzijde van de Lakenhalle stond vroeger het Gulden Halleke, dat in 1360 in hout was opgetrokken. Het houten bouwwerk werd in 1618 afgebroken en vanaf 1620 werd het Nieuwerck opgetrokken. Het werd in 1621 al voltooid maar omwille van problemen met de stabiliteit werd het meteen weer afgebroken, in 1622 herbouwd en eind dat jaar voltooid. Het ontwerp is van J. Sporeman. Het gebouw fungeerde tot in 1794 als schepenhuis. Naast het Nieuwerck werd in 1623 ook de conciërgewoning, nu gekend als Klein Stadhuis in gelijkaardige stijl herbouwd.

In de periode 1862-1867 werd het Nieuwerck gerestaureerd naar plannen uit 1859-1860. Het meeste werd afgebroken en werderopgebouwd. De eerste steen werd gelegd door minister Alphonse Vandenpeereboom.

In de Eerste Wereldoorlog werd Ieper verwoest en ook de lakenhalle met het belfort en het Nieuwerck werden vernield. Van het Nieuwerck bleven enkel nog de zuilen staan. Na de oorlog begon de wederopbouw van de lakenhalle, die echter werd onderbroken door de Tweede Wereldoorlog. Pas begin jaren 50 werd het Nieuwerck wederopgebouwd onder leiding van P. Pauwels.

Kunstwerken[bewerken]

Het wapen van de Spaanse Filips IV, die in 1622 ook over Vlaanderen regeerde, prijkt boven het kapelraam. De beelden van de rechtvaardigheid en de voorzichtigheid vinden een plaatsje in de zijnissen. De onderste nis is gereserveerd voor het beeld van O.L. Vrouw van Thuyne.

De toegang tot het stadhuis is onder het Nieuwerck. Rechts in de hal van het stadhuis vindt men een plattegrond van de Hallen. Aan de muren zijn er houten beelden die uit de 15de en 16de eeuw komen. Portretten van de Ieperse burgemeesters sedert 1830 zijn terug te vinden in de galerij. In de raadzaal van het stadhuis bevinden zich ontwerpen van muurschilderingen van Charles de Groux (deze taferelen beelden de middeleeuwse bloeiperiode van Ieper uit als lakenstad) en een prachtig gebrandschilderd glasraam van de Bruggeling Arno Brys.

Heden[bewerken]

Een aantal administratieve diensten zijn gevestigd in het stadhuis waarin ook de burgemeester, de schepenen en de stadssecretaris elk hun kabinet hebben. De stadsadministratie heeft een onderkomen in het Nieuwerck en op de gelijkvloerse verdieping van de oostvleugel. In de westvleugel bevinden zich instanties die een culturele functie vervullen.