Nieuwerkerken (Oost-Vlaanderen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nieuwerkerken
Deelgemeente in België Vlag van België
Nieuwerkerken (België)
Nieuwerkerken
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Gemeente Vlag Aalst Aalst
Fusie 1977
Coördinaten 50° 55′ NB, 4° 0′ OL
Algemeen
Oppervlakte 7,28 km²
Inwoners (01/01/2007) 5.727
(787 inw./km²)
Overig
Postcode 9320
Netnummer 053
NIS-code 41002(J)
Oude NIS-code 41047
Detailkaart
Nieuwerkerken (Oost-Vlaanderen)
Nieuwerkerken
Portaal  Portaalicoon   België

Nieuwerkerken is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van de stad Aalst. Nieuwerkerken heeft een oppervlakte van 7,28 km² en telde in 2007 5727 inwoners. De plaats ligt in de Denderstreek.

Nieuwerkerken bestaat uit verschillende wijken. Deze zijn: Bremt, Dries, Edixvelde, Laar, Maal, Pijpenbeek, Restert en Zurendries. Edixvelde bevindt zich op de grens van Nieuwerkerken met Erpe en Mere, beide deelgemeenten van Erpe-Mere.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De naam "Nieuwerkerken" wordt sinds 1480 gebruikt. Vroeger werd het dorp aangeduid met de naam "Nieukercke", in 1378 werd het "Nuwerkerken" en in het Latijn "Nova Ecclesia".

Het wapenschild dateert uit 1840. Het stelt de kerk voor en drie gehelmde hoofden. Het wapen is afgeleid van het wapen van de familie de Waepenaert, meer bepaald van Jan de Waepenaert die in 1844 burgemeester was van het dorp. Het wapen werd toegekend bij Koninklijk Besluit van 9 oktober 1844.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De deelgemeente daalt van west naar oost. Het hoogste punt van Nieuwerkerken bevindt zich aan het einde van de Bremtstraat en steekt ongeveer 50 meter boven de zeespiegel uit. Het laagst gelegen gebied is "'t Sluisken", op de grens tussen Aalst en Nieuwerkerken. Dit punt ligt op 9 meter boven zeeniveau. Nieuwerkerken ligt op de overgang van de Dendervallei naar een licht heuvelachtig gebied. Even over de grens van Nieuwerkerken ter hoogte van de Jeruzalemstraat (Erpe-Mere) worden deze hoogteverschillen erg duidelijk.

De grond bestaat hoofdzakelijk uit een kleilaag, die dikwijls 8 meter dik kan zijn. Daaronder worden er vaak laagjes zand, rolkeien en grint aangetroffen die verschillen naarmate de hoogte. Nieuwerkerken behoort tot zandig-leem of zandig-klei Vlaanderen.

Door Nieuwerkerken lopen verschillende beken. Deze zijn: de Bremtbeek, de Edixveldebeek, de Zuidbeek, de Laarbeek, de Siesemgembeek en de Hoezebeek. De naam van de beek komt vaak overeen met de naam van de wijk. Zo ontspringt de Edixveldebeek in Edixvelde. De richting van de loop is over het algemeen van west naar oost. Alle beken monden rechtstreeks of onrechtstreeks uit in de Dender. Sommige beken vormen ook de natuurlijke grens van de deelgemeente.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Sint-Jozefkerk in Edixvelde

Toerisme[bewerken | brontekst bewerken]

Door dit dorp loopt onder meer de fietsroute Denderende steden.

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Nieuwerkerken had een eigen gemeentebestuur en burgemeester tot de fusie van 1977. Burgemeesters waren:

De laatste burgemeester, Edgard Hooghuys, werd na de fusie schepen van Bevolking en Burgerlijke Stand van Aalst.

Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

Vroeger waren er drie scholen in Nieuwerkerken: de gemeentelijke jongensschool (waar nu de bibliotheek is), de gemeentelijke gemengde school in Edixvelde en de meisjesschool in het klooster.

Nu is de meisjesschool de vrije basisschool "de Linde" geworden en is er in Edixvelde een kleuterschooltje "De Vlinder". In het vroegere bankgebouw is er nu de hogeschool Odisee.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

In Nieuwerkerken speelt de voetbalclub KVC Eendracht Nieuwerkerken. Ooit bezat Nieuwerkerken ook de voetbalclub FC Edixvelde waarvan de terreinen wel in Erpe lagen, deze club werd echter in 1999 opgeslorpt door het nabijgelegen FC Mere.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Demografische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen: NIS en Stad Aalst - Opm:1806 t/m 1970=volkstellingen; 1976, 2001=inwoneraantal op 31 december; 2007=inwoneraantal op 1 januari