Kerkhof van Nieuwkerke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Kerkhof van Nieuwkerke is een gemeentelijke begraafplaats in het Belgische dorp Nieuwkerke. Het kerkhof ligt rond de Onze-Lieve-Vrouwkerk in het dorpscentrum.

Britse oorlogsgraven[bewerken]

Nieuwkerke (Neuve-Eglise) Churchyard
Overzicht
Overzicht
Locatie Nieuwkerke, Vlag van België België
Totaal aantal slachtoffers 111
Ongeïdentificeerde slachtoffers 1
Type Kerkhof
Verantwoordelijke Commonwealth War Graves Commission
Ontwerper William Cowlishaw

Eerste Wereldoorlog[bewerken]

Op het kerkhof bevinden zich 93 Commonwealth graven met gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog. Alle graven liggen aan de noordelijke zijde van de kerk waarvan de meeste in een afgebakend perk liggen met er tussen het Cross of Sacrifice. Enkele graven liggen verspreid tussen de burgerlijke graven. De graven worden onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission en zijn daar geregistreerd als Nieuwkerke (Neuve-Eglise) Churchyard. Het Britse perk werd ontworpen door William Cowlishaw.

Het kerkhof werd gedurende de hele oorlog door gevechtseenheden en veldhospitalen van de geallieerden gebruikt. Enkel na hevige gevechten tijdens het Duitse lenteoffensief op 14 april 1918 werd het dorp door hen ingenomen en bleef tot 2 september 1918 in hun handen, toen het door de 36th (Ulster) Division werd heroverd. Er rusten hier 76 Britten, 1 Canadees, 10 Australiërs, 5 Nieuw-Zeelanders en 1 Indiër uit deze oorlog.

Tweede Wereldoorlog[bewerken]

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden hier nog 14 leden (waaronder 1 niet geïdentificeerde) van het British Expeditionary Force begraven. Zij sneuvelden tijdens de terugtrekking naar Duinkerke in mei 1940. Er liggen ook 1 Belgisch en 3 Franse slachtoffers uit deze oorlog.

Onderscheidingen[bewerken]

  • Eric De Wolf Rounsefell, onderluitenant bij het Leinster Regiment werd onderscheiden met het Military Cross (MC).
  • A. Pue, korporaal bij de Royal Irish Rifles werd onderscheiden met de Military Medal (MM).

De begraafplaats is opgenomen in de Inventaris van het Wereldoorlogerfgoed.[1]