Nieuwland (Hoorn)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nieuwland
Het beeld van Theodorus Velius aan het einde van de gracht.
Geografische informatie
Locatie       Hoorn
Wijk Binnenstad
Begin Gedempte Turfhaven
Eind Oostzijde: Nooderstraat
Westzijde: Munnickenveld
Postcode 1621
Algemene informatie
Bestrating Klinkers
Bebouwing Weerszijden
Opvallende gebouwen Gracht met daarover het Kippebruggetje

Het Nieuwland is een straat aan weerszijden van de Nieuwlandgracht in het centrum van de Noord-Hollandse stad Hoorn. Er bevinden zich twee rijksmonumenten in de straat, te weten het Kippebruggetje en het pand op nummer 11. De Waterpoortbrug ligt over een gedeelte van de gracht, maar niet aan de straat zelf. Deze brug ligt aan de Noorderstraat en wordt dan ook wel de Noorderstraatbrug genoemd.

Geschiedenis[bewerken | bron bewerken]

Tot 1508 lag de grond die later het Nieuwland zou worden nog buiten de veste van de stad Hoorn, bebouwing liet echter tot 1560 op zich wachten. Als eerste werd de oostelijke zijde bebouwd, gedurende de laatste kwart van de 16e eeuw werd de westelijke zijde van de straat bebouwd. Rond deze tijd werd ook het water van het Gouw via de Turfhaven naar de straat geleid die nu de naam Gouw draagt. In 1584 wordt een dam geplaatst tussen de huidige Gedempte Turfhaven en het Nieuwland, op de plek van de dam staat nu het beeld van Theodorus Velius.

Naam[bewerken | bron bewerken]

Waar de naam Nieuwland vandaan komt is onduidelijk. Het zou, net als het verderop gelegen Dal, kunnen duiden op de lage ligging. Maar het is eveneens mogelijk dat het gaat om ingepolderd land.

Galerij[bewerken | bron bewerken]