Nigel Calder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Nigel Calder (Londen, 2 december 1931Crawley, 25 juni 2014) was een Britse wetenschapsjournalist.

Hij schreef van 1956 tot 1966 bij het blad New Scientist. Hij bedacht en schreef dertien belangrijke documentaires over populair-wetenschappelijke onderwerpen die werden uitgezonden op de BBC en Channel 4 en de daarbij behorende boeken. Voor zijn televisiewerk kreeg hij in 1972 een prijs van UNESCO, de Kalinga Prijs.

Calder was de zoon van Lord Peter Ritchie-Calder, de broer van historicus Angus Calder en de vader van Simon Calder, een schrijver van reisboeken.

Klimaatverandering[bewerken]

Volgens Calder was de idee dat de mens verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde onzin. De verhalen die daarover in de meeste kranten staan zijn niets meer dan propaganda.[1] De werkelijke feiten worden niet vermeld, aldus Calder: met de ijsbeer-populatie bijvoorbeeld gaat het uitstekend en in tegenstelling tot wat in 2007 werd gezegd is het Arctische zee-ijs nog nooit zo hoog geweest. Er zijn geen wetenschappelijke bewijzen voor de rol van de mens in de opwarming. Het is ook onzin, dat de opwarming door de mens erger wordt: het is niet warmer dan 12 jaar geleden. Calder schreef drie boeken over de klimaatsverandering en werkte mee aan de documentaire 'The Great Global Warming Swindle'.

Literatuur (selectie)[bewerken]

  • The Human Conspiracy, Viking Press, 1976 (Nederlandse vertaling: De mensheid: een complot, Bosch en Keuning, 1976)
  • Einstein's Universe, Viking Press, 1979 (Nederlandse vertaling: Einstein en het heelal, Bosch en Keuning, 1979)
  • The Manic Sun: Weather Theories Confounded, Pilkington Press, 1997 (Nederlandse vertaling: De grillige zon. De onthullende waardheid over het broeikaseffect, Schuyt & Co., 1997)
  • Magice Universe: The Oxford Guide to Modern Science, Oxford University Press, 2003
  • The Chilling Stars, A New Theory of Climate Change (met Henrik Svensmark), Icon Books/Faber & Faber, 2008

Referenties[bewerken]

Externe links[bewerken]