Nigersaurus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nigersaurus
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Nigersaurus BW.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Superorde: Dinosauria (Dinosauriërs)
Orde: Saurischia
Onderorde: Sauropodomorpha
Infraorde: Sauropoda
Superfamilie: Diplodocoidea
Familie: Rebbachisauridae
Geslacht
Nigersaurus
Sereno, 1999
Typesoort
Nigersaurus taqueti
Afbeeldingen Nigersaurus op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Nigersaurus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Nigersaurus is een geslacht van sauropode dinosauriërs dat 120 tot 100 miljoen jaar geleden, tijdens het vroege Krijt, leefde in het gebied van het huidige Niger. Net als alle andere sauropoden was Nigersaurus een herbivoor. Deze dinosauriër werd in 1999 door Paul Sereno en zijn collega's beschreven en benoemd als de typesoort Nigersaurus taqueti. De geslachtsnaam verwijst naar Niger. De soortaanduiding eert Philippe Taquet. Het holotype, MNN GAD512, een gedeeltelijk skelet met schedel, is in 1997 bij Gadoufaoua gevonden. Het is een van de meest voorkomende dinosauriërgeslachten in Niger.

Nigersaurus op schaal met een mens. De gevonden beenderen zijn in wit aangegeven.

Nigersaurus was een herbivoor met een nogal ongewoon brede bek, waar ook nog eens 500 tot 600 tanden in stonden. Dat is iets wat normaal alleen maar aangetroffen wordt bij leden van de Hadrosauroidea en de Ceratopia.

Net als alle andere sauropoden van Gondwana, had Nigersaurus een kortere nek dan de sauropoden van Laurazië, zoals Barosaurus.

Met zijn lengte van negen meter was de Nigersaurus kleiner dan de andere leden van de Rebbachisauridae, zoals Rebbachisaurus zelf, die wel twintig meter lang kon worden.