Night at the Museum: Secret of the Tomb

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Night at the Museum: Secret of the Tomb
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Tagline One final night to save the day
Alternatieve titel(s) Night at the Museum 3
Regie Shawn Levy
Producent Blondel Aidoo
Chris Columbus
Rand Geiger
David Guion
Michael Handelman
Shawn Levy
Josh McLaglen
Mary McLaglen
Mark Radcliffe
Productie-
maatschappij
21 Laps Entertainment
1492 Pictures
Scenario Robert Ben Garant
David Guion
Michael Handelman
Thomas Lennon
Hoofdrollen Ben Stiller
Robin Williams
Owen Wilson
Steve Coogan
Dan Stevens
Ben Kingsley
Muziek Alan Silvestri
Montage Dean Zimmerman
Cinematografie Guillermo Navarro
Distributie 20th Century Fox
Première Vlag van Verenigde Staten 19 december 2014
Vlag van België 4 februari 2015
Vlag van Nederland 5 februari 2015
Genre Komedie
Speelduur 97 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 127 miljoen
Opnamelocatie British Museum
Londen
Opbrengst $ 360,3 miljoen
Voorloper Night at the Museum: Battle of the Smithsonian
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Night at the Museum: Secret of the Tomb (ook wel bekend als Night at the Museum 3) is een Amerikaanse komediefilm uit 2014, geregisseerd door Shawn Levy. Het is het vervolg op de film Night at the Museum: Battle of the Smithsonian (2009) en de derde film uit de Night at the Museum-trilogie.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Eerst is er een proloog. In 1938 zoek een archeoloog genaamd Robert Fredericks in Egypte vruchteloos naar de tombe van Ahkmenrah en zijn 2 ouders. Die vinden ze door toeval doordat zijn zoon Cecil erin valt. Hier ontdekken ze het Tablet. Een lokale bewoner waarschuwt echter dat het einde zal komen indien ze grafschennis plegen. Dit bedoelt hij specifiek op het tablet.

Dan bevinden we ons in New York City in het heden. Er is 5 jaar gepasseerd sinds de laatste film. Larry bevindt zich op een evenement s'nachts in het National Museum of Natural History voor de opening van het nieuwe planetarium. De media en de bezoekers in deze film gelooft dat het levende museum mogelijk werd gemaakt door speciale effecten en weet niet af van de krachten van het tablet. Ahkmenrah wijst Larry op iets vreemds. Het Tablet vertoont corrosie terwijl het magische Tablet nog nooit door iets aangetast is. Ahkmenrah weet niet wat er aan de hand is, want zijn vader kende alle geheimen van het Tablet. Deze heeft hij echter nooit allemaal onthuld. Ondertussen tast de corrosie langzamerhand verder het Tablet aan. Larry ontmoet ondertussen de nieuwe neanderthaler Laaa. Deze is ontworpen om te lijken op Larry. Door de corrosie draaien de museumstukken door en verpesten het evenement. Wanneer hij na deze catastrofe naar huis gaat, betrapt hij zijn zoon Nick terwijl hij zonder toestemming een feestje geeft. Zijn zoon vertelt hem vervolgens dat hij een sabbatjaar wil nemen voordat hij gaat voort studeren. Vervolgens gaat Larry onderzoek doen naar het Tablet van Ahkmenrah in het museumarchief van Rose. Hier ontdekt hij dat 1 van de 3 vorige nachtbewakers genaamd Cecil Fredericks het kind is dat de tombe ontdekte. Hij gaat vervolgens naar een rusthuis en ontmoet daar de voormalige nachtbewakers Cecil, Gus en Ferdinand. Cecil ziet vervolgens in dat het einde zal komen, doelt op het einde van de krachten van het tablet. Het Tablet verliest dus zijn krachten. Hij herinnert zich ook dat een paar artefacten in Egypte achterbleven en de rest verdeelt werd tussen het National Museum of Natural History in New York City en het British Museum in Londen. De ouders van Ahkmenrah zijn in Londen. Vervolgens herinnert Larry zich dat de vader van Ahkmenrah alle geheimen van het tablet kent. Larry gaat nu naar de museumdirecteur McPhee om hem te overtuigen om het Tablet en Ahkmenrah mee te nemen naar Londen. McPhee werd echter door de raad van het bestuur (in bijzonder Madeline Phelps) ontslagen en is geen conservator meer. McPhee verklaart Larry voor gek wanneer hij zegt dat het Tablet magisch is. Hij stemt toch uiteindelijk in om zich voor te doen als museumdirecteur van het museum om zo het Tablet en Ahkmenrah tijdelijk over te brengen naar het British Museum.

Larry en Nick gaan vervolgens naar Londen. Nick gebruikt het feit dat Larry nooit voort heeft gestudeerd als excuus voor zijn bezigheden in het sabatjaar. Larry en Nick rijden vervolgens met een bestelwagen en hun vracht naar het British Museum. Ze geraken voorbij de nachtbewaakster Tilly doordat McPhee zich nog als museumdirecteur voordoet. Tilly helpt de kist met Ahkmenrah en het Tablet mee het museum in. Vervolgens rijdt Larry schijnbaar weer weg. In werkelijkheid rijdt Nick die zich verborgen hield, weg en is Larry stiekem achtergebleven. Vervolgens laat Larry Nick binnen wanneer Tilly een dutje doet en komt het museum tot leven. Larry ontdekt vervolgens dat hij verstekelingen mee heeft. Teddy Roosevelt, Attila de Hun, Sacagawea, Dexter, Jedediah, Octavianus en Laaa blijken stiekem meegekomen te zijn om Larry te helpen. Larry is echter niet blij dat Laaa ook meegekomen is aangezien hij niet kan helpen. Larry laat Laaa achter om de toegangsdeur te blokkeren. Hij neemt de anderen mee het museum in. Hier ontmoeten ze algauw Trixie de triceratops. Net zoals met Rexy is het een reusachtig skelet. Larry probeert Trixie te trainen zoals hij Rexy trainde door een bot te gooien. Dit mislukt echter. Ze worden echter vervolgens gered door een ridder genaamd Lancelot die Trixie verslaat. Tijdens het gevecht belanden echter de miniaturen Jedediah en Octavianus in een ventilatieschacht. Larry zet vervolgens het ventilatiesysteem uit waardoor ze niet meer opgezogen worden. Hij geeft vervolgens toe dat hij de locatie van zijn zoon zijn GSM voortdurend in de gaten houdt en bindt daarom de GSM vast aan Dexter de aap zijn rug. Dexter gaat in de schacht achter Jedediah en Octavianus aan. Jedediah en Octavianus zien de schaduw van Dexter en springen uit de ventilatieschacht. Ze komen terecht in een minatuurreplica van het Romeinse Pompeï. Ondertussen zitten Larry en de anderen achter Dexter aan via het opsporingssysteem voor Nick's GSM. Ze moeten echter langs een xiangliu (demonenslang) geraken. In de tussentijd barst de miniatuur-vesuvius uit en moeten Jedediah en Octavianus de miniatuurstad uit. De corrosie tast echter het Tablet verder aan waardoor de museumstukken van New York die al lang aan het Tablet blootgesteld waren, doordraaien. Hiermee wekken ze de aandacht van de xiangliu op zich. Larry, Lancelot en Nick binden de strijd aan met het 9-koppige monster, maar het monster is sterker. Ondertussen zijn Jedediah en Octavianus ingesloten langs alle kanten door de lava en een muur. Dexter redt echter de 2 miniaturen door de lava uit te plassen en Larry ziet een defibrillator waarmee hij de Xiangliu uitschakelt. De museumstukken uit New York stoppen ook met doordraaien voorlopig. De GSM van Larry is echter in het gevecht beschadigd waardoor ze de miniaturen en Dexter zo niet meer kunnen vinden. Lancelot denkt dat hij de echte Lancelot is in plaats van een museumstuk.

Vervolgens besluit Larry om toch maar meteen naar de Egypte-afdeling te gaan in plaats van eerste de miniaturen te vinden. Lancelot gaat een andere weg bij de ingang van de Egypte-afdeling en de anderen ontmoeten vervolgens Ahkmenrah's ouders. Merenkahre onthult dat hij het tablet liet maken als geschenk voor zijn zoon. Ahkmenrah was zo perfect dat hij niet wilde dat de dood hen zou scheiden. Dus maakten zijn hogepriesters het Tablet geladen met de kracht van Chons - de Egyptische maangod - zodat zijn familie altijd samen zou blijven zolang dat het Tablet in het licht baadt van de maan. De reden dat het Tablet aangetast wordt is omdat het te lang weg is geweest van het maanlicht. Larry moet het Tablet zo snel mogelijk in het maanlicht krijgen, want anders is het Tablet dood met de zonsopkomst en niets kan het terugbrengen. Lancelot steelt het echter voordat hij de kans krijgt om het volledig in het maanlicht te krijgen door zijn zoon te bedreigen. Hij denkt dat het de heilige graal is waar hij al zo lang naar zoekt en loopt vervolgens weg op zoek naar Guinevere. Wanneer Lancelot wegloopt, proberen Jedediah, Octavianus en Dexter hem tevergeefs tegen te houden. Roosevelt gewapend met een geweer en Larry sluiten vervolgens Lancelot in, maar Roosevelt zijn beide handen zijn nu terug bevroren. Hierdoor trekt Lancelot zijn zwaard en gaat op Roosevelt af. Larry duwt Lancelot en het Tablet echter in het schilderij Klimmen en dalen van Maurits Cornelis Escher Escher. Roosevelt volgt en na een gevecht zijn ze weer uit het schilderij.

Ondertussen wordt Tilly wakker en ziet Laaa op een bewakingsscherm achter de toegangsdeur. Ze neemt hem onmiddelijk gevangen. Larry verdeelt iedereen over de afdelingen, maar stuit vervolgens op Tilly en Laaa. Tilly gelooft niet in de mage en sluit Laaa en Larry in een kantine op waardoor Lancelot op een paard wegkomt uit het museum. Tilly wilt vervolgens bellen in haar kantoor, maar Nick en Attila de Hun onderbreken haar. Attila sloopt de telefoon en verslaat Tilly moeiteloos. Vervolgens sluiten ze haar op in haar kantoor. Ondertussen beseft Larry hoe moeilijk Nick heeft heeft gehad doordat hij er zo weinig was voor zijn zoon. Laaa breekt vervolgens de raam van de deur met zijn hoofd en daardoor ontsnappen Larry en Laaa. Laaa moet vervolgens Tilly bewaken en de rest gaat achter Lancelot aan. Lancelot komt ondertussen aan op Trafalgar Square en door het Tablet komen de leeuwen daar tot leven. De rest volgt hem ondertussen geleid door hun spoorzoeker Sacagawea. Ze stuiten echter op de leeuwen, maar Larry houdt ze bezig doordat ze spelen met het licht uit zijn zaklamp. Lancelot stuit echter op een theater met een toneelstuk genaamd Camelot. Hier treft hij Hugh Jackman en Alice Eve die de rollen van Koning Arthur en Guinevere vertolken. Zij proberen hem van het podium af te krijgen, maar Lancelot die inziet dat zij niet de echte Arthur en Guinevere zijn, trekt zijn zwaard. Larry en de anderen komen echter binnengerend en jagen zo Lancelot weg. Vervolgens belanden ze allemaal op het dak waar Lancelot hun bedreigt met een toorts waardoor zijn wassen neus smelt. De tijd is op en de museumstukken van New York bevriezen. Het Tablet gaat sterven en zo alle museumstukken dus. Lancelot wil het echter niet geven, want hij wil niet leven in een wereld zonder Camelot. Vervolgens sterven Larry zijn vrienden. Lancelot ziet vervolgens in dat de Tablet niet de echte queeste was, maar Larry's vrienden die hij moet redden door middel van het Tablet. Lancelot geeft het Tablet terug en Larry redt het Tablet juist op tijd waardoor zijn vrienden terug tot leven komen.

Ze besluiten vervolgens om het Tablet en Ahkmenrah bij zijn ouders in Londen te laten omdat het hier thuishoort net zoals de andere museumstukken in New York thuishoren. Larry moet zijn vrienden laten gaan waardoor ze nooit meer tot leven komen. Lancelot heeft Trixie ondertussen getemd. Larry ziet echter vervolgens wanneer hij wil vetrekken dat Tilly en zijn dubbelganger Laaa verliefd op elkaar geworden zijn. Laaa gaat echter terug naar New York. Larry zegt tegen Tilly dat haar baan vanaf volgende nacht leuker zal worden. Teddy Roosevelt, Attila de Hun, Sacagawea, Dexter, Jedediah, Octavianus, Laaa, Nick en Larry zijn terug in New York voordat ze zon opkomt. Larry neemt afscheid van al zijn vrienden in het museum en vertrekt.

Dan is de epiloog. Deze speelt zich 3 jaar af na de voorbije gebeurtenissen. Larry heeft de schuld op zich genomen van de catastrofe op het evenement in het begin. Hierdoor werd McPhee terug de museumdirecteur. Larry is een leraar geworden. Er is op dat moment een tijdelijke tentoonstelling in New York met stukken van het British Museum. Tilly heeft het Tablet meegenomen en vertelt McPhee dat Larry haar zei dat McPhee te vertrouwen is. McPhee gelooft nog steeds niet in de magie ervan. Het museum komt daardoor nog eenmaal tot leven en alle museumstukken vieren nu feest. Larry kijkt tevreden van buitenaf toe wanneer hij de lichten ziet.

Rolverdeling[bewerken]

Acteur Personage
Stiller, Ben Ben Stiller Larry Daley
Laaa
Williams, Robin Robin Williams Theodore Roosevelt
Garoeda (stem)
Wilson, Owen Owen Wilson Jedediah
Coogan, Steve Steve Coogan Octavius
Gervais, Ricky Ricky Gervais Dr. McPhee
Stevens, Dan Dan Stevens Lancelot
Wilson, Rebel Rebel Wilson Tilly
Gisondo, Skyler Skyler Gisondo Nick Daley
Malek, Rami Rami Malek Ahkmenrah
Gallagher, Patrick Patrick Gallagher Attila de Hun
Peck, Mizuo Mizuo Peck Sacagawea
Kingsley, Ben Ben Kingsley Merenkahre
Van Dyke, Dick Dick Van Dyke Cecil
Rooney, Mickey Mickey Rooney Gus
Cobbs, Bill Bill Cobbs Reginald
Martin, Andrea Andrea Martin Rose
Harris, Rachael Rachael Harris Madeline Phelps
Frewer, Matt Matt Frewer Archibald Stanley
Garret, Brad Brad Garret Moai (stem)
Jay, Anjali Anjali Jay Shepseheret

Achtergrond[bewerken]

Robin Williams en Mickey Rooney stierven beide in 2014, voor de film in de zalen verscheen. De film is daardoor een van de laatste waar de twee acteurs aan meewerkten.

De wereldpremière van de film was op 12 december 2014 te New York City in het bijzijn van de cast en crew, inclusief Susan Schneider (weduwe van Robin Williams).[1][2]

Hugh Jackman en Alice Eve hebben een cameo in de film. Ze spelen zichzelf en zijn te zien als acteurs van een toneelvoorstelling.

Externe links[bewerken]