Nihad Hrustanbegović

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nihad Hrustanbegović
Afbeelding gewenst
Algemene informatie
Geboren 7 juni 1973
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1995 - heden
Beroep Solo accordeonist en componist
Instrument(en) Pigini Super Bajan Sirius No. 19
Label(s) Zefir Records
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Nihad Hrustanbegović (Bijeljina, Bosnië en Herzegovina, 1973) is concertaccordeonist, componist en muziekdocent.

Biografie[bewerken]

Hrustanbegović begon zijn muziekopleiding op negenjarige leeftijd, aan de muziekschool te Bijeljina. Op zijn 14e besloot hij beroepsmusicus te worden en werd hij toegelaten tot het muziekgymnasium te Tuzla. Hier kreeg hij les van Midhat Zulic. Tussen zijn 14e en 17e jaar sleepte hij vijf prijzen in de wacht, waarvan drie als solist. Hij richtte zich in die periode op de Bosnische sevdah muziek, op klassieke westerse muziek en op moderne muziek uit twintigste eeuw.

In 1994 kwam Hrustanbegović naar Nederland in verband met de oorlog in Bosnië. Hij vervolgde zijn muziekopleiding in 1995 aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten te Arnhem, waar hij les kreeg van Miny Dekkers en Gerie Daanen. Hij volgde verschillende masterclasses, onder meer te Groningen bij Friedrich Lips en Margit Kern, en te Tilburg bij Joseph Maccerollo. Ook nam hij deel aan het Europees project voor nieuwe accordeonmuziek en -performance, een intensief programma voor accordeonstudenten op het gebied van originele accordeonmuziek. Deelnemers aan dit project, waarbij conservatoria van Graz, Kopenhagen, Rotterdam, Helsinki, Berlijn en Essen waren betrokken, manifesteren zich sindsdien als ambassadeurs voor de moderne accordeonmuziek.

In 2000 behaalde Hrustanbegović zijn diploma docerend musicus en in 2002 volgde het diploma uitvoerend musicus. Zijn opleiding werd ondersteund door de Stichting voor Vluchteling Studenten UAF.

Hrustanbegović staat als solist en in verschillende bezettingen op vele podia in verschillende landen. Hij werkt samen met vele artiesten waaronder Al Di Meola, Grace Jones, Jazz Orchestra of the Concertgebouw, de acrobatische theaterdansgroep Corpus uit Amsterdam, Flairck, en Mozes Rosenberg. In maart 2007 bracht Hrustanbegović zijn eerste solo-CD uit, getiteld The Best of Concert Accordeon. Een van de nummers, 'Wereld Promenade', is gebruikt in de tv-campagne die Heineken in augustus 2007 startte. In juni 2010 werd door Hrustanbegovic in Het Concertgebouw Amsterdam tweede solo album Opus 7 ´The Cross-over´ gepresenteerd met composities van Nihad Hrustanbegovic zelf, waarin hij de klassieke manier van componeren combineert met improvisatie, elementen van jazz, wereldmuziek en pop, zoals de ‘Non Sospiro Alhambra’. In 2011 volgde de release van zijn derde solo album, ‘Live in Het Concertgebouw Amsterdam’, met ‘The Medieval Sevdah Rhapsody’ en zijn improvisaties op de muziek van Claude Debussy, Astor Piazzolla en Miles Davis.

Discografie[bewerken]

Prijzen[bewerken]

De belangrijkste concoursprijzen die Hrustanbegović heeft gewonnen:

  • 1988: 2e prijs in het nationaal accordeonconcours van Bosnië en Herzegovina te Zenica (solo)
  • 1990: 1e prijs in het nationaal accordeonconcours van Bosnië en Herzegovina te Mostar, met het Accordeon orkest Tuzla
  • 1990: 2e prijs in het accordeonconcours van Joegoslavië te Belgrado, met het Accordeon orkest Tuzla
  • 1991: 1e prijs is het nationaal accordeonconcours van Bosnië en Herzegovina te Bihac (solo)
  • 1991: 2e prijs in het accordeonconcours van Joegoslavië te Herceg Novi (solo)
  • 2008: Persoonlijkheid van het jaar 2007 in Nederland binnen de Bosnische gemeenschap - Oorkonde door Platform BiH en Mladi BiH

Externe link[bewerken]