Nihad Hrustanbegović

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nihad Hrustanbegović
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 7 juni 1973
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1995 - heden
Beroep Solo accordeonist en componist
Instrument(en) Pigini Super Bajan Sirius No. 19
Label(s) Zefir Records
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Nihad Hrustanbegović (Bijeljina, Bosnië en Herzegovina, 7 juni 1973) is concertaccordeonist, componist en muziekdocent.

Biografie[bewerken]

Hrustanbegović begon zijn muziekopleiding op negenjarige leeftijd aan de muziekschool te Bijeljina. Op zijn 14e besloot hij beroepsmusicus te worden en werd hij toegelaten tot het muziekgymnasium te Tuzla. Hier kreeg hij les van Midhat Zulic. Tussen zijn 14e en 17e jaar sleepte hij vijf prijzen in de wacht, waarvan drie als solist. Hij richtte zich in die periode op de Bosnische sevdahmuziek, op klassieke westerse muziek en op moderne muziek uit twintigste eeuw.

In 1994 kwam Hrustanbegović naar Nederland in verband met de oorlog in Bosnië. Hij vervolgde zijn muziekopleiding in 1995 aan de ArtEZ hogeschool voor de kunsten te Arnhem, waar hij les kreeg van Miny Dekkers en Gerie Daanen. Hij volgde verschillende masterclasses, onder meer te Groningen bij Friedrich Lips en Margit Kern, en te Tilburg bij Joseph Maccerollo. Ook nam hij deel aan het Europees project voor nieuwe accordeonmuziek en -performance, een intensief programma voor accordeonstudenten op het gebied van originele accordeonmuziek. Deelnemers aan dit project, waarbij conservatoria van Graz, Kopenhagen, Rotterdam, Helsinki, Berlijn en Essen waren betrokken, manifesteren zich sindsdien als ambassadeurs voor de moderne accordeonmuziek.

In 2000 behaalde Hrustanbegović zijn diploma docerend musicus en in 2002 volgde het diploma uitvoerend musicus. Zijn opleiding werd ondersteund door de Stichting voor Vluchteling Studenten UAF.

Hrustanbegović werkte samen met artiesten als Al Di Meola, Grace Jones, Jazz Orchestra of the Concertgebouw, de acrobatische theaterdansgroep Corpus, Flairck en Mozes Rosenberg. In maart 2007 bracht Hrustanbegović zijn eerste solo-cd uit, getiteld The Best of Concert Accordeon. Een van de nummers, 'Wereld Promenade', is gebruikt in een reclamespot van Heineken. In juni 2010 werd door Hrustanbegovic in het Koninklijk Concertgebouw zijn tweede solo-album Opus 7 The Cross-over gepresenteerd, waarin hij de klassieke manier van componeren combineert met improvisatie, elementen van jazz, wereldmuziek en pop, zoals de 'Non Sospiro Alhambra'. In 2011 volgde de zijn derde solo-album, Live in Het Concertgebouw Amsterdam, met 'The Medieval Sevdah Rhapsody' en zijn improvisaties op de muziek van Claude Debussy, Astor Piazzolla en Miles Davis. Als eerste accordeonist ter wereld is hij erin geslaagd om de complete De vier jaargetijden van Antonio Vivaldi, gebaseerd op de originele Urtext-muziekpartituur, op de concertaccordeon te vertolken. De vier jaargetijden werd door de platenmaatschappij Zefir Records en Nihad Hrustanbegovic in 2015 uitgebracht op cd.

Discografie[bewerken]

 • The Best of Concert Accordion (2007)
 • Opus 7 The Cross Over (2010)
 • Live In Het Concertgebouw Amsterdam (2011)
 • Sevdah for Petronella (2013)
 • Black Orpheus (2013)
 • De vier jaargetijden - Antonio Vivaldi (2015)[1]
 • Une belle journée (2016)
 • In The Valley of Love and Peace (2016)
 • Between Sunrise and Sunset Opus Magnum XII (2017)

Prijzen[bewerken]

De belangrijkste concoursprijzen die Hrustanbegović heeft gewonnen:

 • 1988: 2e prijs in het nationaal accordeonconcours van Bosnië en Herzegovina te Zenica (solo)
 • 1990: 1e prijs in het nationaal accordeonconcours van Bosnië en Herzegovina te Mostar, met het Accordeonorkest Tuzla
 • 1990: 2e prijs in het accordeonconcours van Joegoslavië te Belgrado, met het Accordeonorkest Tuzla
 • 1991: 1e prijs is het nationaal accordeonconcours van Bosnië en Herzegovina te Bihać (solo)
 • 1991: 2e prijs in het accordeonconcours van Joegoslavië te Herceg Novi (solo)

Externe links[bewerken]

Noten[bewerken]

 1. Vier Jaargetijden op accordeon, Klassiek Centraal (gearchiveerd)