Nijemirdum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nijemirdum
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Nijemirdum (Friesland)
Nijemirdum
Nijemirdum
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag De Friese Meren De Friese Meren
Coördinaten 52° 51′ NB, 5° 34′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
570[1]
Overig
Postcode 8566
Netnummer 0514
Woonplaatscode 1679
Belangrijke verkeersaders N359
Foto's
Uitzicht op Nijemirdum
Uitzicht op Nijemirdum
Kerktoren van Nijemirdum
Kerktoren van Nijemirdum
Molen 't Zwaantje
Molen 't Zwaantje
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Nijemirdum (Fries: Nijemardum) is een dorp in de gemeente De Friese Meren, in de Nederlandse provincie Friesland. Het ligt ten westen van Lemmer en ten oosten van Oudemirdum, nabij het IJsselmeer.

Aan de noordkant van het dorp ligt het bosgebied van Gaasterland met aan het dorp gelegen Lycklamabos en de Rietpollen. In 2021 telde het dorp 570 inwoners. Onder het dorp vallen ook de buurtschappen Hooibergen en Nieuw Amerika.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp is waarschijnlijk rond 1200 ontstaan als een nieuwe nederzetting op het noordelijkste puntje van de zandrug waarop Oudemirdum al lag De plaatsnaam verwijst ook naar het het feit dat een nieuwe satellietnederzetting was van Mirdum (Meretha), dat later Oudemirdum is geworden.

De eerste vermelding van Nijemirdum is zover bekend in 1399, als 1399 Nuwe Merden. In 1412 werd het vermeld als Neemardum, in 1482 als Nieumardum, in 1493 als Nyemerden, in 1579 als Niemardum en 1718 als Nye Merdum.

De Kerktoren van Nijemirdum is het oudste gebouw van het dorp, deze stamt uit de tweede helft van de 14e eeuw. Van oorsprong stond er ook een kerk bij maar die werd in 18e eeuw afgebroken. De kerk was na 1516 al eens afgebroken en herbouwd nadat hij door Bourgondiërs in brand was gestoken.

Er was in die tijd sprake van een vrij omvangrijk dorp. In de 18e eeuw was er leegloop, het dorp bloedde zo bijna dood. Op het eind van die eeuw werd de kerk afgebroken en was er alleen nog sprake van verspreide bewoning. In 1840 is sprake van 22 woningen verspreid over het dorpsgebied, dat inclusief de buurtschappen Huiteburen en Hooibergen.

Daarna is er toch weer groei gekomen met de nieuwe nederzetting Nieuw Amerika en de bouw van een nieuwe kerk in 1898, De Hoekstien. In het begin van de 20ste eeuw ontstond aan de rand van het Lycklamabos aan de kruising met Hege Bouwen een nieuwe nederzetting, Wisseburen geduid. De straat Wisseburen is ook vernoemd naar de buurtschap maar wordt door de groei van Nijemirdum niet meer als zelfstandige buurtschap gezien. Ook Huiteburen, dat ligt tussen Oudemirdum en Nijemirdum, wordt niet meer als een eigen buurtschap geduid maar als het westelijke buitengebied van Nijemirdum.

Tot 1 januari 1984 behoorde Nijemirdum tot de gemeente Gaasterland waarna het tot 2014 tot de gemeente Gaasterland-Sloten behoorde.

Molen[bewerken | brontekst bewerken]

Ten zuiden van het dorp staat de poldermolen 't Zwaantje, een rijksmonument dat in 2007 opnieuw is gerestaureerd.

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp heeft een eigen dorpshuis, gevestigd in een oud en meerdere malen verbouwd kerkgebouw dat een tijdlang een school was. Naast het dorpshuis staat de in 1898 gebouwde kerk, De Hoekstien. Sinds 1966 heeft het dorp een kinderkoor.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 1965 heeft het dorp samen met Oudemirdum een voetbalvereniging. VV N.O.K. is gevestigd is Oudemirdum en sinds 1973 onderdeel van omnisportclub SV NOK.

Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp heeft een basisschool samen met Sondel, De Ferbining. In het gebouw zit ook een peuterspeelzaal.

Openbaar vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp is met het openbaar vervoer te bereiken via een streekbuslijn (44) vanaf Bolsward of Balk en met een lijntaxi (544) vanaf Bolsward of Sondel.

Geboren in Nijemirdum[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Nijemirdum van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

  1. Tabel: Bevolking; maandcijfers per gemeente en overige regionale indelingen, 1 januari 2021, Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen