Nijemirdum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nijemirdum
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Nijemirdum (Friesland (hoofdbetekenis))
Nijemirdum
Nijemirdum
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag De Friese Meren De Friese Meren
Coördinaten 52° 51′ NB, 5° 34′ OL
Algemeen
Inwoners (BAG, 2019) 540[1]
Overig
Postcode 8566
Netnummer 0514
Woonplaatscode 1679
Belangrijke verkeersaders N359
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Nijemirdum (Fries: Nijemardum) is een dorp in de gemeente De Friese Meren, in de Nederlandse provincie Friesland. Het ligt ten westen van Lemmer en ten oosten van Oudemirdum, nabij het IJsselmeer.

Aan de noordkant van het dorp ligt het bosgebied van Gaasterland met aan het dorp gelegen Lycklamabos en de Rietpollen. In 2019 telde het dorp 540 inwoners. Onder het dorp vallen ook de buurtschappen Hooibergen en Nieuw Amerika.

Geschiedenis[bewerken]

Uitzicht op Nijemirdum

Het dorp is waarschijnlijk rond 1200 ontstaan als een nieuwe nederzetting op het noordelijkste puntje van de zandrug waarop Oudemirdum al lag De plaatsnaam verwijst ook naar het het feit dat een nieuwe satellietnederzetting was van Mirdum (Meretha), dat later Oudemirdum is geworden.

De eerste vermelding van Nijenmirdum is zover bekend in 1399, als 1399 Nuwe Merden. In 1412 werd het vermeld als Neemardum, in 1482 als Nieumardum, in 1493 als Nyemerden, in 1579 als Niemardum en 1718 als Nye Merdum.

De Kerktoren van Nijemirdum is het oudste gebouw van het dorp, deze stamt uit de tweede helft van de 14e eeuw. Van oorsprong stond er ook een kerk bij maar deze werd in 18e eeuw afgebroken. Die kerk was na 1516 al eens afgebroken en herbouwd nadat het door Bourgondiërs in de brand was gestoken.

Er was in die tijd sprake van een vrij omvangrijk dorp. In de 18e eeuw was er leegloog, het dorp bloedde zo bijna dood. Op het eind van die eeuw werd de kerk afgebroken en was er alleen nog sprake van verspreide bewoning. In 1840 is sprake van 22 woningen verspreid over het dorpsgebied, dat incluis de buurtschappen Huiteburen en Hooibergen.

Daarna is er toch weer groei gekomen, met nieuwe nederzetting Nieuw Amerika ook en de komst van nieuw kerk in 1898, de De Hoekstien. In het begin van de 20ste eeuw ontstond aan de rand van Lycklamabos aan de kruising met Hege Bouwen een nieuwe nederzetting, Wisseburen geduid. De straat Wisseburen is ook vernoemd naar de buurtschap maar wordt niet meer als zelfstandige buurtschap gezien door de groei van Nijemirdum. Ook Huiteburen, dat ligt tussen Oudemirdum en Nijemirdum wordt niet meer als een eigen buurtschap geduid maar als het westelijke buitengebied van Nijemirdum.

Tot 1 januari 1984 behoorde Nijemirdum tot de gemeente Gaasterland waarna het tot 2014 tot de gemeente Gaasterland-Sloten behoorde.

Molen[bewerken]

Ten zuiden van het dorp staat de poldermolen 't Zwaantje, een rijksmonument dat in 2007 opnieuw is gerestaureerd.

Cultuur[bewerken]

In Nijemirdum is sinds 1997 het Koeienmuseum Bijna alles over koeien gevestigd. Het dorp heeft een eigen dorpshuis, gevestigd in en oude maar meerdere malen verbouwde kerkgebouw dat een tijdlang een school was. Naast het dorpshuis staat het in 1898 gebouwde kerk, De Hoekstien. Sinds 1966 heeft het dorp een kinderkoor.

Sport[bewerken]

Sinds 1965 heeft het dorp samen met Oudemirdum een voetbalvereniging. VV N.O.K. is gevestigd is Oudemirdum en sinds 1973 onderdeel van omnisportclub SV NOK.

Onderwijs[bewerken]

Het dorp heeft een eigen basisschool, De Stapstien. In het gebouw zit ook een peuterspeelzaal.

Openbaar vervoer[bewerken]

Het dorp is met het openbaar vervoer te bereiken via een streekbuslijn (44) vanaf Bolsward of Balk.

Geboren in Nijemirdum[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

  1. [1], Tabel: Bevolking; maandcijfers per gemeente en overige regionale indelingen, 4 oktober 2019, Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen