Nijswiller

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nijswiller
Nieswieler
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Nijswiller
Nijswiller
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Gulpen-Wittem Gulpen-Wittem
Coördinaten 50° 48′ NB, 5° 58′ OL
Algemeen
Oppervlakte 0,61 km²
Inwoners (2015) 730[1]
Overig
Postcode 6286
Netnummer 043
Woonplaats (BAG) Wittem
Belangrijke verkeersaders N278, N281
Foto's
Plaatsnaambord
Plaatsnaambord
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Nijswiller (spreek uit: 'Nieswiller') (Limburgs: Nieswieler) is een klein dorp in het zuiden van de Nederlandse provincie Limburg, in het Zuid-Limburgse Heuvelland. Nijswiller ligt in gemeente Gulpen-Wittem, nabij de kruising tussen de provinciale wegen N278 en N281 en heeft (in 2015) ongeveer 730 inwoners. Voor de fusie in 1999 behoorde het dorp tot de voormalige gemeente Wittem.

De plaatsnaam is afgeleid van de heilige Sint Dionysius, evenals de kerk die uit de 12e eeuw stamt. 'Willer' komt van het Oud-Germaanse woord 'wiler', dat net als het Duitse woord 'Weiler' gehucht of hofstede betekent.[2]

Kerk van Nijswiller

De romaanse Sint-Dionysiuskerk werd in 1895-1896 grondig verbouwd en uitgebreid volgens plannen van architect P.J.H. Cuypers. De gehele oostelijke helft van de kerk dateert uit deze tijd. Bovendien werd het 12e-eeuwse schip verhoogd.

Ten oosten van het dorp ligt het kasteel Nijswiller, dat meer dan zeven eeuwen oud is. Nog verder naar het oosten, aan de overzijde van de N281, liggen op een heuvel de abdij Sint-Benedictusberg en het Kolmonderbosch. Meer naar het noordoosten ligt het Platte Bosch.

Het dorp heeft een beperkt aantal voorzieningen, dus inwoners zijn vooral aangewezen op de grotere plaatsen in de buurt. Er is wel een kleine levensmiddelenwinkel. Verder was er tot medio 2016 een middelbare school gevestigd, het vroegere Heuvelland College, daarna een locatie van het Sophianum.

Tussen 1922 en 1938 was er een halte van de tramlijn Maastricht-Vaals in Nijswiller.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]