Nikab

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hidjab (links) en Nikab (rechts)

Islam

Geloof
Eenheid van God · Profeten
Gezonden geschriften
Engelen · Dag des Oordeels
Praktiseren
Getuigenis · Gebed · Vasten
Liefdadigheid · Pelgrimstocht
Stromingen
Soennisme · Sjiisme · Ahmadiyya
Kharidjisme · Soefisme
· Koranisme
Teksten en wetten

Koran · Soenna · Hadith
Fiqh · Sharia · Kalam

Feestdagen

Asjoera · Suikerfeest
Offerfeest · Ramadan
Laylat al-Qadr · Laylat al-Miraadj
Nieuwjaar · Mawlid an-Nabi

Cultuur en samenleving
Architectuur · Kunst
Moskeeën · Studies
portaal  Portaalicoon  Islam

De nikab (ook nikaab, niqab of niqaab) (Arabisch: نقاب, niqāb) is de Arabische benaming voor een sluier die het gezicht bedekt en de ogen (meestal) vrijlaat. Dit in tegenstelling tot de boerka (volledige lichaam- en gezichtsbedekking, inclusief de ogen).

Dracht[bewerken | brontekst bewerken]

Het kledingstuk wordt gedragen door sommige islamitische vrouwen in het Midden-Oosten. In bepaalde landen is het een door de overheid voorgeschreven dracht. Door migratie zijn er ook in Europa en elders gelovige islamitische vrouwen die het kledingstuk gebruiken wanneer zij zich buitenshuis begeven. Het dragen van een nikab is echter verboden in België, Frankrijk, Italië en sinds 2019 ook in Nederland.[1] In januari 2017 is de nikab (en de boerka) ook verboden in Marokko, vanwege veiligheidsredenen.

Omschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Een nikab bestaat, in tegenstelling tot een boerka, slechts uit een stuk stof vaak van donkere kleur om het gezicht mee te bedekken. Die wordt soms over een gewone hoofddoek heen of aanvullend op een chador gedragen en zit dus niet vast aan andere kledingstukken. Veelal wordt de nikab gedragen in combinatie met een bedekkende mantel of jurk, zoals een abaya.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Rijksoverheid, Gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding vanaf 1 augustus 2019 van kracht. Gearchiveerd op 15 november 2021. Geraadpleegd op 15-11-2021.