Nikolai van Denemarken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nikolai met de koninklijke familie in 2010 (vooraan, tweede van rechts)

Nikolai William Alexander Frederik van Denemarken (Kopenhagen, 28 augustus 1999) is de eerste zoon van prins Joachim en gravin Alexandra. Hij is het oudste kleinkind van koningin Margrethe en prins Henrik. Hij is geboren in het Kopenhaagse Rigshospitalet.

Op 6 november 1999 is Nikolai gedoopt. Zijn peetouders zijn:

Op 18 mei 2013 deed Nikolai zijn belijdenis in de paleiskerk van Fredensborg

Net als zijn broertje Felix, zijn vader Joachim en zijn oom Frederik ging Nikolai naar Krebs School in Kopenhagen. Sinds 2014 gaat hij naar de kostschool Herlufsholm in Næstved, als voorbereiding op de universiteit. Prins Nikolai wordt aangesproken als “Zijne Hoogheid”. Officieel is zijn titel: Zijne Hoogheid prins Nikolai William Alexander Frederik van Denemarken, en sinds 2008: graaf van Monpezat.

Nikolai heeft een broertje, Felix. Uit het tweede huwelijk van zijn vader met prinses Marie kwamen twee kinderen voort: prins Henrik en prinses Athena.

In 2018 liep Nikolai op de catwalk voor het merk Burberry tijdens de Londen Fashion Week. Hij heeft een contract met het Deense model agentschap Scoop Models in Kopenhagen.

Op 26 mei 2018 maakte hij zijn debuut bij een koninklijk gala. Hij ging samen met zijn vader prins Joachim en stiefmoeder prinses Marie naar het 50ste verjaardagsfeest van zijn oom kroonprins Frederik.

Voorganger:
Joachim van Denemarken
Lijn van Deense troonopvolging
7
Opvolger:
Felix van Denemarken