Nikolaus Joseph von Jacquin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nikolaus Joseph von Jacquin
Nikolaus Joseph von Jacquin
Geboren 16 februari 1727
Overleden 26 oktober 1817
Geboorteland Nederland
Standaardafkorting Jacq.
Toelichting
De bovenaangeduide standaardaanduiding, conform de database bij IPNI, kan gebruikt worden om Nikolaus Joseph von Jacquin aan te duiden bij het citeren van een botanische naam. In de Index Kewensis is een lijst te vinden van door deze persoon (mede) gepubliceerde namen.
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Nikolaus Joseph Freiherr von Jacquin, ook wel Baron Nikolaus von Jacquin (Leiden, 16 februari 1727 - Wenen, 26 oktober 1817) was een Nederlands-Oostenrijkse geneeskundige, scheikundige en plantkundige.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Von Jacquin werd geboren in Nederland en studeerde er geneeskunde in Leiden, maar verhuisde later naar Parijs en vervolgens naar Wenen.

Tussen 1755 en 1759 werd Von Jacquin naar de Caraïben en Centraal-Amerika gestuurd door keizer Frans I Stefan om planten te verzamelen voor Schloss Schönbrunn. Hij kwam terug met een grote verzameling balgen, gedroogde planten en monsters van mineralen.

Von Jacquin werd in 1762 hoogleraar mineralogie en mijnbouw aan de Mijnacademie in Schemnitz (toen gelegen in Hongarije nu bekend als Banská Štiavnica in Slowakije). In 1768 werd hij benoemd tot hoogleraar plantkunde en chemie en werd hij directeur van de hortus botanicus van de Universiteit van Wenen. Von Jacquin werd later bij de universiteit opgevolgd door zijn zoon Joseph Franz von Jacquin.

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

Nagedachtenis[bewerken | brontekst bewerken]

Von Jacquins naam leeft voort in de geslachten Jacquinia (Theophrastaceae) en Jacquiniella (Orchidaceae).