Nina Foch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nina Foch
Nina Foch in de film An American in Paris (1952)
Nina Foch in de film An American in Paris (1952)
Algemene informatie
Volledige naam Nina Consuelo Maud Fock
Geboren 20 april 1924
Overleden 5 december 2008
Land Nederland
Werk
Jaren actief 1943 - 2007
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Nina Foch, geb. Nina Consuelo Maud Fock, (Leiden, 20 april 1924 - Los Angeles, 5 december 2008) was een in Nederland geboren Amerikaans actrice en realisator.

Foch was een lid van het geslacht Fock een dochter van de klassieke muziekdirigent Dirk Fock. Haar moeder was een Amerikaans actrice die naar de Verenigde Staten terugkeerde nadat haar huwelijk op de klippen liep. Op enkele uitzonderingen na, bestond haar filmcarrière vooral uit vele B-films en televisieoptredens. Haar carrière besloeg de periode van begin jaren veertig tot 2005-2006. Als jonge vrouw speelde zij de grote blondine, gesofisticeerd en dikwijls van buitenlandse origine. In 1955 werd zij voor haar rol in Executive Suite genomineerd voor een "Academy Award voor Beste Vrouwelijke Bijrol".

Tot het einde van haar leven was zij een gewaardeerde lesgeefster en begeleidster voor filmregisseurs. Foch overleed op 5 december 2008 op 84-jarige leeftijd aan de gevolgen van myelodysplasie, een bloedziekte waaraan zij al geruime tijd leed [1].

Filmografie[bewerken]

als actrice[bewerken]

als realisator[bewerken]

Externe link[bewerken]