Nina Vasiljevna Popova

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Nina Vasiljevna Popova (Russisch: Нина Васильевна Попова) (Novochopjorsk, (oblast Voronezj)[1]9 januari/22 januari[2] 1908 - Moskou, 30 mei 1994) was een vooraanstaande Russische politica. Zij ontving de Internationale Stalin-Vredesprijs voor het versterken van de vrede tussen de volkeren.

Nina Vasiljevna Popova was actief in de opperste sovjet van de Russische Federatie, de Sovjet-vakbonden en Russische vrouwenorganisaties. Daarnaast was er haar werk in internationale organisaties als de Wereldvredesraad, een door de Sovjet-Unie beïnvloede internationale vredesbeweging.

Zij was van 1956 tot 1961 een van de kandidaat-leden van het Centraal Comité van de Communistische Partij en werd in 1961 gekozen tot lid. Dat bleef zij tot 1976.

Voor haar werk werd Popova meerdere malen onderscheiden, waaronder tweemaal met de Orde van Lenin en eenmaal met de Orde van de Oktoberrevolutie en de Orde van de Rode Ster.[3]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. In officiële documenten is haar geboorteplaats Novochopjorsk, oblast Voronezj, maar zij beweerde zelf dat ze in Yelets was geboren. (ru) kroniek van het Lipetsk-land op lounb.ru
  2. Oude (juliaanse) en nieuwe (gregoriaanse) kalender in Rusland.
  3. (ru) kroniek van het Lipetsk-land op lounbe.ru