Ninja Assassin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ninja Assassin
Ninja assassin.svg
Regie James McTeigue
Producent Joel Silver
Andy Wachowski
Larry Wachowski

Grant Hill
Scenario Screenplay:
Matthew Sand
J. Michael Straczynski
Story:
Matthew Sand
Muziek Ilan Eshkeri
Montage Gian Ganziano
Joseph Jett Sally
Cinematografie Karl Walter Lindenlaub
Distributie Warner Bros.
Première 25 november 2009
Genre Misdaad, vechtfilm
Speelduur 99 minuten
Taal Engels
Land Verenigd Staten
Budget $40 miljoen
Opbrengst $49,765,855 (wereldwijd)
Portaal  Portaalicoon   Film

Ninja Assassin is een Amerikaanse film uit 2009 geregisseerd door James McTeigue met in de hoofdrol Rain. De film was geproduceerd door Joel Silver en de Wachowski brothers, en is opgenomen in Berlijn.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Raizo (Rain) is opgegroeid in de Ozunu Clan om een van 's werelds dodelijkste ninja's te worden. Als een kind moet Raizo lijden onder de zware trainingen van zijn "vader", Lord Ozunu (Shô Kosugi): elke keer wanneer Raizo faalt wordt hij geslagen of gesneden met een scherp mes. De enige vriendelijkheid die hij krijgt is van Kiriko (Anna Sawai).

Als ze ouder worden krijgen Kiriko and Raizo een band, maar Kiriko besluit om te vluchten uit de Ozunu Clan om de vrijheid te ontdekken.

Op een stormachtige nacht besluit Kiriko om te ontsnappen van de clan. Ze probeert Raizo over te halen om met haar mee te gaan, maar hij besluit te blijven. Ze kussen en Kiriko klimt over de muur op weg naar de vrijheid. Ze wordt gesnapt en teruggebracht naar het ninja kamp. Ze wordt gezien als een verrader en ze wordt ter dood gebracht door haar oudere broer Takeshi (Rick Yune). Langzaam begint Raizo te twijfelen aan de clan en hij ontdekt dat Kiriko gelijk had.

Na deze eerste executie krijgt Raizo van zijn vader de instructies om een ontsnapte te doden. Hij weigert en valt zijn vader aan met een mes en vecht tegen de ninja clan. Hij overleeft het net door in een rivier te springen. Raizo herstelt en probeert de Ozunu clan te stoppen.

Tijdens zijn verblijf in Berlijn en wachten op volgende actie van de Ozunu clan, huurt hij een klein appartement waar hij in het geheim nog steeds zijn vechtkunst blijft oefenen totdat hij kan toeslaan.

Ondertussen is agent Mika Coretti (Naomie Harris) van Europol een onderzoek begonnen naar geld gekoppeld aan politieke moorden en ze ontdekt dat het mogelijk naar de Ozunu Clan wordt gestuurd. Ze vraagt haar baas Ryan Maslow (Ben Miles) om toestemming maar die is het er niet helemaal mee eens. De clan is erachter gekomen dat er een onderzoek naar ze loopt en ze proberen Mika te vermoorden maar ze wordt gered door Raizo.

Mika overtuigt Raizo om Maslow te ontmoeten voor bescherming en het bewijs te leveren tegen de ninja clan, maar Raizo wordt opgepakt door een politie dienst voor ondervraging. Mika voelt zich verraden omdat Maslow niet naar haar heeft geluisterd, maar in het geheim is Maslow het met Mika eens en hij geeft haar een volgsysteem voor noodgevallen. Terwijl Mika Maslow waarschuwt voor de gevaren van het vasthouden van Raizo, heeft de Ozunu clan hun geheime basis gevonden en ze vermoorden alle officieren.

Mika bevrijdt Raizo en hij vecht tegen de clan als Mika probeert te ontsnappen. Raizo doodt zo veel ninja's als hij kan. Hij en Mika proberen te ontsnappen maar Raizo is ernstig gewond rond zijn buik. Rustend op een bed in een motel implanteert Mika het volgsysteem in Raizo's buik. Ze verbergt Raizo buiten het motel tot politie dienst arriveert om haar te helpen. Ondertussen hebben de ninja's Raizo gevonden en brengen hem terug naar hun basis, waard Heer Ozunu hem wil vermoorden.

Terwijl hij wordt vervoerd in een stalen kist gebruikt Raizo zijn helende technieken om alle ernstige verwondingen te genezen voordat hij bij zijn vader aankomt. Lord Ozunu besluit hem ter dood te brengen. Raizo wordt vastgebonden aan een paal en Heer Ozunu steekt een paar keer in zijn buik, waardoor hij het volgsysteem uitspuugt.

Europols speciale dienst onder leiding van Maslow storm de clan binnen en vermoord de meeste ninja's. Takeshi en Raizo staan tegenover elkaar in de brandende Ozunu hal. Raizo doodt Takeshi en vecht tegen zijn vader in een zwaard duel. Hoewel Ozuno in eerste instantie de overhand heeft weet Mika iedereen af te leiden met een paar pistool schoten.

Voordat Raizo kan herstellen steekt zijn vader Mika in haar hart. Emotioneel verwoest, Raizo maakt gebruik van de techniek 'schaduw blending' waardoor hij moeilijk te zien is. Mika is niet dodelijk gewond omdat haar hart rechts zit. Maslow en Europol laat de vernietigde Ozunu clan achter terwijl Raizo bij Mika blijft. Symbolisch klimt hij dezelfde muur over die Kiriko al die jaren geleden over heeft geklommen en kijkt uit over het omliggende platteland. Zich bewust van zijn vrijheid voor het eerst in jaren, Raizo glimlacht en de film eindigt.

Rolverdeling[bewerken]

Achtergrond[bewerken]

Ninja Assassin was een productie van Joel Silver en de Wachowski-broers. Ze haalden hun inspiratie uit enkele gevechtsscènes uit de film Speed Racer. De Wachowski-broers waren echter niet tevreden met het eerste script, en huurden daarom zes weken voordat de opnames moesten beginnen J. Michael Straczynski in om het hele script te herschrijven. Opnames begonnen in Berlijn in april 2008.

De film werd niet al te best ontvangen. Op Rotten Tomatoes scoort de film 29% aan goede beoordelingen. De film opende op de zesde plaats in de Amerikaanse Box Office, met een opbrengst van $13.316.158 in het openingsweekend. De totale wereldwijde opbrengst bedroeg $49.765.855.

Externe links[bewerken]