Nisida

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nisida
Eiland van Italië
Nisida (Italië)
Nisida
Locatie
Land Italië
Eilandengroep Campanische Archipel, Flegreïsche Eilanden
Locatie Tyrreense Zee
Coördinaten 40° 48′ NB, 14° 10′ OL
Algemeen
Oppervlakte 0,29 km²
Omtrek 2,8
Portaal  Portaalicoon   Italië
Het eiland Nisida vanuit Posillipo
Zicht op de onderwaterkrater van Nisida

Nisida (Italiaans: Isola di Nisida) is een relatief klein Italiaans eiland van vulkanische oorsprong in de Golf van Napels. Het is een van de Flegreïsche Eilanden en behoort daarmee tot de Campanische Archipel.

Het eiland is cirkelvorming, met de vorm van een halve maan, met een diameter van circa 0,5 km. De cirkelvormige inham in het eiland is een overstroomde kratermonding die aan de zuidwestelijke kust de baai van Porto Paone vormt. Het hoogste punt van het eiland ligt op een hoogte van 109 meter boven de zeespiegel.

Nisida ligt op circa 500 meter van het Italiaanse vasteland en Kaap Posillipo, in het uiterst zuidwesten van Napels. Het maakt deel uit van de wijk Bagnoli, en is ook vlakbij de residentiële wijk Posillipo gelegen. Het is sinds 1936 door een stenen brug/steiger met het vasteland verbonden, maar is niet publiek toegankelijk omdat op het eiland een justitiële jeugddetentie-eenheid en een voormalige NAVO-basis gelegen zijn.

In de 1e eeuw v.Chr. liet Lucius Licinius Lucullus een villa op het eiland bouwen, daarin gevolgd door Marcus Junius Brutus. In de brieven van Marcus Tullius Cicero verwijst deze er naar op het eiland Brutus bezocht te hebben. Porcia Catonis, echtgenote van Brutus, pleegde op het eiland zelfmoord na het nieuws van het overlijden op het slagveld van haar man. De villa van Lucullus behoorde later aan Publius Vedius Pollio en was het slagveld waar hij zijn slaven aan de murenen voederde.

Het feit dat een deel van de oude bouwwerken, waaronder een Romeinse havenpier, onder water liggen, duidt aan dat het eiland voorwerp uitmaakte van bradyseïsme, kenmerkend voor het volledig gebied van de Campi Flegrei.

In de populaire cultuur werd het eiland bekend door de opera "L'ange de Nisida" uit 1839 van Gaetano Donizetti en de hit "Nisida""' van Edoardo Bennato uit 1982.