Naar inhoud springen

Nissan Cube

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nissan Cube
3e generatie Nissan Cube
Algemeen
Merk Nissan
Vlag van Japan Japan
Type Cube
Productiejaren 1998 - 2011, verkoop in Japan tot in 2019
Koetswerkstijl
kleine MPV
Zitplaatsen 5
Portaal  Portaalicoon   Auto

De Cube is een kleine MPV van de Japanse autoconstructeur Nissan. Sinds 1998 zijn er drie verschillende generaties geweest van de Nissan Cube. Enkel de derde generatie werd enige tijd verkocht in Europa.

Eerste generatie (1998-2002)[bewerken | brontekst bewerken]

Eerste generatie Nissan Cube

De eerste generatie van de Cube werd geïntroduceerd in 1998. Hij deelde zijn platform en zijn motoren met de Nissan Micra. De eerste generatie Cube was ook verkrijgbaar met vierwielaandrijving. Hij moest het gat in het Nissan-gamma opvullen tussen de Nissan Micra en de Nissan Sunny.

Tweede generatie (2002-2008)[bewerken | brontekst bewerken]

Tweede generatie Nissan Cube

De tweede generatie van de Cube werd geïntroduceerd in 2002. Hij had een ruimer interieur dan de eerste generatie van de Cube. Van deze generatie van de Cube was ook een verlengde versie met zeven zitjes verkrijgbaar; deze versie droeg de naam Cube³.

In 2008 introduceerde Nissan de Nissan Denki (Japans voor "elektrisch") Cube Concept. Dit was een elektrische auto aangedreven door een lithium-ion-accu.

Derde generatie (2008-2019)[bewerken | brontekst bewerken]

Derde generatie Nissan Cube

De derde generatie Nissan Cube werd voorgesteld op het autosalon van Los Angeles op 18 november 2008. Dit was de eerste generatie van de Cube die ook verkocht werd in Europa en Noord-Amerika. In januari 2011 werd bekendgemaakt dat Nissan de verkoop van de Nissan Cube stopzet in Europa vanwege de lage verkoopcijfers.

In Noord-Amerika werd de verkoop gestopt in 2014 om dezelfde reden, waardoor de Nissan Cube nog enige tijd uitsluitend voor de Japanse markt is geproduceerd. In 2019 is het doek gevallen voor de Cube.