Nisse

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nisse
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Nisse
(Details)
Nisse
Nisse
Situering
Provincie Zeeland
Gemeente Borsele
Coördinaten 51° 27′ NB, 3° 51′ OL
Algemeen
Inwoners (1-1-2010) 607
Detailkaart
Nisse in de gemeente Borsele
Nisse in de gemeente Borsele
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Oude beelden van het dorp Nisse

Nisse is een dorp en voormalige gemeente (tot 1970) in de gemeente Borsele, in de Nederlandse provincie Zeeland. Het dorp is gelegen op het zuidelijk deel van schiereiland Zuid-Beveland, de zogenaamde “Zak van Zuid-Beveland”. Het dorp heeft 618 inwoners (1 januari 2011).

Nisse heeft een beschermd dorpsgezicht en is daarmee één van de zeventien beschermde stads- en dorpsgezichten in Zeeland. Het geldt als een van de mooiste dorpen van Zuid-Beveland en wordt gedomineerd door de karakteristieke 14e-eeuwse kerktoren, die in de wijde omgeving te zien is.

Kerktoren van Nisse

In de kerk zelf (15e eeuw) zijn fresco's en oude grafzerken te zien. Op het in 1975 gerestaureerde dorpsplein bevinden zich naast de kerk een muziektent, een 18e-eeuwse waterpomp en een vaete, een waterpoel die in vroeger tijden als drinkplaats voor het vee gebruikt werd. Aan de noordoostkant van het dorp staat de korenmolen De Poel.

De omgeving van Nisse bestaat uit een gevarieerd weidegebied dat met zijn prachtige meidoornheggen en welen zeer geliefd is bij wandelaars en fietsers. Fruitteelt is hier de meest voorkomende vorm van landbouw.

Er zijn verschillende jaarlijkse evenementen in Nisse, waaronder het muziekfestival Pastorale au Parvis[1], de rommelmarkt ten bate van de Mariakerk[2], en het schaapscheerdersfeest, een folkloristische dag (afgelast sinds 2011)[3]. Ook wordt er jaarlijks door de atletiekvereniging De Zaklopers de Meidoornloop georganiseerd. Dit is een wedstrijd over 7,5 km of 15 km voor zowel mannen als vrouwen. Deze wedstrijd wordt sinds 2004 georganiseerd.

Zie ook[bewerken]