Nisshin Maru (schip, 1987)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nuvola Japan flag.svg
Nisshin Maru
De Nisshin Maru
De Nisshin Maru
Geschiedenis
Werf Vlag van Japan Hitachi, Innoshima
Kiellegging Onbekend
Tewaterlating 31 augustus 1987
In de vaart genomen December 1987
In dienst 1988
Omgedoopt 1991: Chikuzen MaruNisshin Maru
Status Actief (februari 2011)
Thuishaven Vlag van Japan Japan
Eigenaren
Vlag Vlag van Japan Japan
Eigenaar Vlag van Japan Institute of Cetacean Research
Algemene kenmerken
Type Walvisvaarder
Lengte 129,6 meter
Breedte 19,4 meter
Deplacement 6059 GRT
Tonnenmaat 7060 Ton
Vaart 14 knopen
IMO-nummer 8705292[1]
MMSI 431683000
Bemanning 150[2]
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

De Nisshin Maru (Japans: 日新丸) is een Japanse walvisvaarder. Het schip is een walvisfabrieksschip en is ontworpen om walvissen te verwerken als Chikuzen Maru. Het kreeg haar huidige naam in oktober 1991. Het schip is eigendom van het Institute of Cetacean Research, een organisatie actief met de Japanse jacht op walvissen.

Functie[bewerken]

De Nisshin Maru is een walvisfabrieksschip. Het schip ontleedt, slacht en verwerkt daarna walvissen voor wetenschappelijk onderzoek en consumptie. Milieugroepen twijfelen aan het werkelijke doel van de walvisjacht en vrezen voor jacht op walvissen voor consumptiedoeleinden onder de noemer 'wetenschap'. Na het verwerken van de walvis, wordt het vlees ingevroren en opgeslagen. Daarna komt het op de vismarkt van Japan. De Hiyo Maru transporteerde het vlees naar Japan. De IWC heeft bepaald dat geen enkel deel van een walvis verspild mag worden bij onderzoek, daarom wordt het overgebleven vlees in Japan voor consumptie verkocht.

Brand[bewerken]

Op 15 februari 2007 brak er brand uit op de Nisshin Maru. Het schip voer op dat moment bij Antarctica. De brand brak uit in de machinekamer van het schip. De elektra en motoren vielen uit, waardoor het schip stuurloos werd. Verschillende landen spraken hun bezorgdheid uit over de brand. De landen waren bang dat er milieuschade aan een nabijgelegen pinguïn-kolonie werd aangebracht.[3] Één bemanningslid kwam bij de brand om.[4]

Walvisvlees op een markt in Tokio, Japan.