Noëlla Roos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Neger in traditionele kledij
Dansende neger
Man in cirkelvormige houding

Noëlla Roos (Amsterdam, 27 januari 1969) is een Nederlandse tekenares en kunstschilderes, woonde in Indonesië, maar woont en werkt nu in Vietnam.

Zij studeerde achtereenvolgens aan de Academie Minerva in Groningen, en vervolgens aan de kunstacademies in Antwerpen, Athene en Den Haag. Daarna volgde zij diverse stages en workshops in binnen- en buitenland.

Vervolgens exposeerde zij op vele nationale en internationale tentoonstellingen en in diverse Galeries.

Zij wordt gerekend tot de 4e generatie van de Groep van de figuratieve abstractie, bij afkorting 'De Groep' genaamd.

Wijze van werken[bewerken]

Noëlla Roos werkt, net als haar vader Eddy Roos, veelal met bewegende dansers en danseressen als model. Daardoor krijgen haar tekeningen iets dynamisch.

Haar portretten in olieverf zijn, als ‘langzamer’ medium, uiteraard statischer, maar door de richtingen van de lijnen en het perspectief zit ook daar de ‘beweging’ in, die haar werk zo kenmerkt.

Inspiratie[bewerken]

Roos is geïnspireerd door de Franse beeldhouwer Despiau, door de Italiaanse schilder Andrea del Sarto (Florence 1487-1530), qua emotionele expressie door de Duitse beeldhouwster Käthe Kollwitz en ongetwijfeld door haar vader Eddy Roos en de overige leden van ‘De Groep’. Doordat zij al jaren in Azië woont, vindt zij ook daar een bron van inspiratie.

Kenmerken[bewerken]

Net als bij de overige leden van ‘De Groep’ wordt haar werk getypeerd door beweging, abstractie, architectuur, de gulden snede, karakterexpressie, ruimtelijkheid, anatomie en emotie.

Haar abstractie van het figuratieve ligt vaak in een zekere benadrukking van de vormen. Van haar hoeven haar tekeningen niet een exacte weergave te zijn van de werkelijkheid.

Project[bewerken]

Noëlla Roos maakte in 2002 en 2004 met vier andere kunstenaars, onder wie Rachel Dieraert en haar vader Eddy Roos muurschilderingen in een Boeddhistische tempel in Kathaluwa op Sri Lanka. Door een (religieuze) tegenbeweging werden de fresco's echter in een nacht volkomen vernield. De schilders moesten halsoverkop Sri Lanka verlaten.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]