Nobelhorst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Almere Nobelhorst
Wijk van Almere
Kerngegevens
Gemeente Almere vlag.svg Almere
Stadsdeel Almere Hout
Coördinaten 52°21'35,460"NB, 5°17'0,791"OL

Nobelhorst is een dorp, of kleine wijk, in de Nederlandse stad en gemeente Almere en gelegen in het stadsdeel Almere Hout. Het dorp is gelegen ten zuiden van de A6, ten oosten van de Hoge Vaart, ten westen van de Kievitsweg en ten noorden van het "Kievitsbos". De bouw van het dorp begon in 2013 en zou rond 2022 zou moeten zijn voltooid.

Het dorp, aanvankelijk aangeduid als "Almere Hout Noord", is vernoemd naar Alfred Nobel, de uitvinder van het dynamiet, nadat eerder de door de naamgevingscommissie voorgestelde naam "Sprookjeshorst" door de gemeente was afgewezen.[1]

Het dorp is opgedeeld in een drietal buurtschappen en is kleinschalig van opzet en heeft zowel koop- als huurwoningen en kent ook bedrijvigheid. Bij de koopwoningen bestaat er veel ruimte voor eigen initiatief met zelfbouwkavels waarbij wonen en werken kunnen worden gecombineerd. De Melkfabriek is één van de eerste markante gebouwen die werd opgeleverd in 2013.[2] Alle bewoners dienen lid te worden van de betreffende buurtschap en bij te dragen aan gemeenschappelijke voorzieningen die dan ook voor eigen gebruik mogen worden gebruikt.

Keolis Nederland buslijn (5)25 verbindt met een klein busje in de spits en rond het middaguur de wijk met de Sallandsekant waar aansluiting bestaat op de stadsdienst.