Naar inhoud springen

Nocturne (Secret Garden)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nocturne
Single van:
Secret Garden
Van het album:
Songs from a Secret Garden
Uitgebracht 1995
Soort drager Cd-single
Genre Instrumentaal
Duur 03:11
Label Philips Records
Componist(en) Rolf Løvland
Status Winnend lied
Hoogste positie(s) in de hitlijsten
  • Nr. 1 (Israël)
  • Nr. 6 (België)
  • Nr. 20 (Nederland)
  • Nr. 24 (Zweden)
(en) MusicBrainz-pagina
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Nocturne is een lied van de Iers-Noorse muziekgroep Secret Garden waarmee het in 1995 het Eurovisiesongfestival won.

Van de 23 deelnemende landen won Noorwegen met het nummer Nocturne. Het lied kreeg 148 punten, 11,1% van het totale aantal punten. Met 119 punten werd Spanje tweede, gevolgd door Zweden op de derde plaats met 100 punten. Het optreden op het songfestival werd verzorgd door de gastmuzikanten Gunnhild Tvinnereim, Hans Fredrik Jacobsen en Åsa Jinder.

Het lied maakte dat componist Rolf Løvland voor de tweede keer won op het Eurovisiesongfestival. In 1985 had hij met het nummer "La det swinge" ook al een winnend lied geschreven. Nocturne is opvallend omdat het vrijwel geheel instrumentaal is en het tekstueel bestaat uit slechts 24 Noorse woorden. De melodie van het lied wordt verzorgd door een viool, gespeeld door het Ierse lid van het duo, Fionnuala Sherry.

Nocturne kwam uit als single in Europa en werd vertaald naar het Engels. Deze single bereikte in Israël de eerste plek in de hitlijsten gedurende vier weken, het kwam op nummer 24 in Zweden, nummer 6 in België en bereikte in Nederland de 20e plek.

Het lied kwam op het eerste album van Secret Garden terecht, getiteld Songs from a Secret Garden uit 1996. Het album Inside I'm Singing uit 2007 bevat een nieuwere versie.