Nola Hatterman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nola Hatterman
Nola Hatterman in 1919
(foto: Atelier J. Merkelbach)
Algemene informatie
Geboren 12 aug 1899
Overleden 8 mei 1984
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1916 - 1984
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Kunst & Cultuur
Suriname

Nola Henderika Petronella Hatterman (Amsterdam, 12 augustus 1899 - Paramaribo, 8 mei 1984)[1] was een Nederlandse actrice, kunstschilderes, boekbandontwerper en ontwerpster van omslagen voor bladmuziek.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

Hatterman was van 1931 tot 1940 getrouwd met acteur en regisseur Maurits de Vries (1885-1946) en had een relatie met beeldend kunstenaar en CPN-kaderlid Arie Jansma (1907-1992) van 1936 tot 1953.[2] Uit het huwelijk en de relatie zijn geen kinderen voortgekomen. Al vóór de Tweede Wereldoorlog kwam zij in aanraking met vooruitstrevende Surinamers in Nederland, zoals Anton de Kom. Na de oorlog maakte zij deel uit van de nationalistische beweging Wie Eegie Sanie rond Eddy Bruma. Veelvuldig verbeeldde zij zwarte mensen in haar werk. In 1953 vestigde zij zich in Suriname.[3] Bij het Cultureel Centrum Suriname startte ze een beeldende kunstopleiding. In 1971 richtte ze de Nieuwe School voor Beeldende Kunst (NBSK) op waaraan ze tot 1976 leiding gaf.[4]

Zij kwam om bij een auto-ongeluk in 1983.

Bord voor de ingang van het Nola Hatterman Instituut in Paramaribo.

Na haar dood werd door oud-studenten het Nola Hatterman Instituut opgericht, later hernoemd naar Nola Hatterman Art Academy, met als vestiging de voormalige commandeurswoning in Fort Zeelandia in Paramaribo. In 1997 werd als een eerbewijs de door de Vereniging Ons Suriname in Amsterdam geëxploiteerde galerie naar haar genoemd. Jaarlijks krijgt een kunstenaar verbonden aan het Nola Hatterman Instituut de gelegenheid er te exposeren[1].

Actrice[bewerken | brontekst bewerken]

Als actrice heeft Hatterman gespeeld bij en in :

Als filmactrice heeft zij gespeeld in :

Kunstenaar[bewerken | brontekst bewerken]

Als kunstenaar was zij autodidact; zij werkte figuratief, kreeg les van onder anderen Gerrit Willem Knap, Vittorio Schiavon en Charles Haak. In 1919 exposeerde zij met De Onafhankelijken, onder anderen met Carel Willink en Paul Citroen. Zij was lid van de verenigingen De Onafhankelijken en Sint Lucas.

Werk (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Over Nola Hatterman[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]