Noma (restaurant)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Noma
Ingang van Noma
Restaurant
Locatie Vlag van Denemarken Kopenhagen
Adres Christianshavn
Type keuken Scandinavisch
Opening 2004
Capaciteit 12 tafels
Personen
Chef-kok René Redzepi
Sommelier Pontus Elofsson
Erkenning
Michelinsterren Icoontje Michelinster
Jaar van vermelding 2007 (2)
Website
Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken
Interieur van Noma

Noma is een restaurant in de Deense hoofdstad Kopenhagen dat drie Michelinsterren heeft.

De naam is een samentrekking van twee woorden: nordisk ("Scandinavisch") en mad ("eten").

Restaurant[bewerken | brontekst bewerken]

Het restaurant werd in 2004 opgericht door twee chefs: Claus Meyer, die vroeger een kookprogramma op televisie had, en René Redzepi, die voorheen onder andere in The French Laundry in Californië, El Bulli bij Barcelona, Kong Hans' Kælder in Kopenhagen en Jardin des Sens in Montpellier werkte.

Het restaurant heeft twaalf tafels. Reserveringen moeten weken tevoren worden gemaakt. Er zijn ongeveer 30 koks die 80 uren per week werken, inclusief de zoektochten buiten naar verse mossen, wieren en kruiden.

De sommelier is Pontus Elofsson. Noma heeft een eigen huisbier dat met berkensap en brandnetel gekruid is. Het wordt als aperitief gedronken terwijl de amuses worden opgediend. Gasten mogen eigen wijn meenemen, een fles per twee personen, maar moeten dan wel kurkgeld betalen.

Menu[bewerken | brontekst bewerken]

NOMA heeft geen vaste menukaart en de gerechten verschillen per jaargetijde. In de wintermaanden wordt veel gebruik gemaakt van gefermenteerde en geconserveerde kruiden en groenten, verse schelpdieren, vis, garnalen en kreeften. In de lente en zomer ligt de nadruk op verse bloemen, kruiden en grassen, zelfs (levend opgediende) insecten, en in de herfst meer op gevogelte, wild en noten, mossen, zwammen en paddenstoelen.

Vanwege het aanbod van lokale ingrediënten staan sommige gerechten maar enkele dagen op de kaart.

De kaart begint normaal gesproken met een reeks voorgerechten die, naarmate de gang vordert, toeleven naar het hoofdgerecht. Daarna wordt er een tal van kleine desserts geserveerd tot het diner afgelopen is. Een menu bestaat uit ongeveer twintig gerechten.

Interieur[bewerken | brontekst bewerken]

Het restaurant heeft een houten vloer, houten balken, houten tafels en stoelen, waarbij een huid over de rug hangt.

Keuken[bewerken | brontekst bewerken]

Het restaurant staat bekend om de nadruk die het legt op het gebruik van ingrediënten uit Scandinavië. Redzepi wil producten uit de wilde natuur van Denemarken, Noorwegen, Zweden, IJsland en Finland gebruiken. Met zijn koks gaat hij regelmatig de bossen in om speciale kruiden en bessen te zoeken. Langoustines komen van de Faeröereilanden, kaas uit IJsland, puur drinkwater van Groenland en de bierlijst bevat uitsluitend bier van kleine ambachtelijke brouwerijen uit Scandinavië.

Aan de top[bewerken | brontekst bewerken]

Het Britse tijdschrift Restaurant Magazine kiest jaarlijks, met hulp van een jury van 837 leden, 's werelds toprestaurant. In 2010, 2011, 2012 en 2014 was dat restaurant Noma onder leiding van de in 2014 36-jarige René Redzepi.

De daaraan voorafgaande jaren was in 2005 de winnaar het Britse The Fat Duck onder leiding van Heston Blumenthal. In 2009 was The Fat Duck gedwongen zijn driesterrenrestaurant een week te sluiten nadat er voedselvergiftiging bleek te zijn aangetroffen.

Nordatlantens Brygge

In 2006, 2007, 2008 en 2009 kreeg het experimentele restaurant El Bulli, onder leiding van Ferràn Adria, deze onderscheiding. Begin februari 2010 kondigde Ferràn Adria aan El Bulli na de zomer van 2011 voor twee jaren te sluiten om nieuwe ideeën te onderzoeken. Enkele maanden later werd Noma voor het eerst gekozen. In 2011, 2012 en 2014 voor de tweede, derde en vierde keer. In 2013 was El Celler de Can Roca het uitverkoren restaurant. In al die jaren kreeg Noma echter niet het hoogste aantal Michelinsterren, maar bleef op twee steken.[1] Op 13 september 2021 ontving Noma echter een derde Michelinster.[2]

Locatie[bewerken | brontekst bewerken]

Het restaurant bevindt zich in een voormalig pakhuis uit de 18de eeuw. Nordatlantens Brygge ligt aan de kade van Christianshavn. Eeuwenlang was dit een druk handelscentrum. In 2004 werd het gebouw gerenoveerd in samenwerking met Denemarken, IJsland en Faeröereilanden om er een cultureel centrum van te maken. De ambassade van IJsland heeft zich hier toen gevestigd en Noma opende hier het restaurant. Veel artiesten hebben boven een atelier. In februari 2018 heropende Noma op Relfshalevej 96 in Kopenhagen, na een jaar gesloten te zijn geweest.

Voedselvergiftiging[bewerken | brontekst bewerken]

In 2013 liepen 63 gasten voedselvergiftiging op.[3][4][5] Deze bleek veroorzaakt te zijn door besmette mosselen.

Voedselgalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Noma (restaurant) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.