Non-fungible token

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deze afbeelding, Hashmask 15753 (1 van 16.384) door "Suum Cuique Labs GmbH", verkocht met een NFT op de Ethereum-blockchain.

Een non-fungible token of niet-vervangbaar token (NFT) is een gegevenseenheid op een digitaal grootboek, een blockchain genaamd, waarbij elke NFT een uniek digitaal item kan vertegenwoordigen en dus niet uitwisselbaar is. NFT's kunnen digitale bestanden vertegenwoordigen, zoals kunst, audio, video en andere vormen van creatief werk. Hoewel de digitale bestanden zelf oneindig reproduceerbaar zijn, worden de NFT's die ze vertegenwoordigen bijgehouden op hun onderliggende blockchains en bieden kopers een bewijs van eigendom.[1][2] De gebruikelijke blockchains zoals Ethereum, Bitcoin Cash, Flow, enz. hebben elk hun eigen standaard voor het gebruiken van NFT's.

NFT's kunnen worden gebruikt om digitale creaties beschikbaar te maken, zoals digitale kunst, items uit videogames en muziekbestanden. Toegang tot een kopie van het originele bestand is echter niet beperkt tot de eigenaar van het token. De eerste NFT's waren gebaseerd op Ethereum en verschenen rond 2015. De toegenomen belangstelling voor de markt voor NFT's heeft geleid tot meer speculatie, aangezien dezelfde beleggers die eerder op cryptocurrency's hadden gespeculeerd, meer en meer begonnen met het verhandelen van NFT's. 

NFT's draaien meestal op een proof-of-work blockchain, die minder energiezuinig is dan een proof-of-stake blockchain, wat heeft geresulteerd in enige kritiek op de koolstofvoetafdruk van NFT-transacties.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]