Non-interventie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Non-interventie is het beginsel dat staten zich niet, gewapenderhand of anderszins, in de interne politieke aangelegenheden van andere staten mengen. De overheid van een land moet in dit geval geen allianties sluiten met andere landen, maar uitsluitend diplomatieke middelen inzetten en alle oorlogen vermijden die niet gerelateerd zijn aan directe zelfverdediging.

Overzicht[bewerken | brontekst bewerken]

Het concept van non-interventie is ontstaan uit de soevereine staten die door de Vrede van Westfalen van 1648 (in Nederland bekend door de Vrede van Munster die een van de onderdelen van die vrede is) waren gecreëerd. Het concept van soevereine staten is dat binnen het territorium van een politieke entiteit de staat de hoogste machthebber is, en dat daarom geen andere staat van buiten dat territorium mag interveniëren in de politiek van de staat, militair of op andere wijze.

Het theoretische fundament van de norm van non-interventie kan begrepen worden door de beginselen van soevereiniteit en het politieke zelfbeschikkingsrecht in ogenschouw te nemen. Deze principes, non-interventionisme genaamd, is gebaseerd op de gedachte dat een staat niet dient in te grijpen in de interne politiek van een ander land, gebaseerd op principes van soevereiniteit en zelfbeschikking. Historische voorbeelden van voorstanders van non-interventionisme waren de Amerikaanse presidenten George Washington en Thomas Jefferson, die zich niet wilden bemoeien met Europese oorlogen terwijl ze vrijhandel wilden behouden. Andere bekende internationale voorstanders zijn de Amerikaanse senator Robert Taft en presidentskandidaat Ron Paul. In Nederland is de Libertarische Partij de enige partij die de visie expliciet verdedigt.

Non-interventionie is anders dan isolationisme, hoewel het er vaak mee wordt verward. Het laatste wordt echter gekenmerkt door economisch nationalisme (protectionisme) en restrictieve immigratie, terwijl de eerste samengaat met vrijhandel en een wat meer open immigratiebeleid.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]