Nonkel Jef

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nonkel Jef
Genre Komedie
Speelduur 25 minuten
Hoofdrollen Ivo Pauwels
Luc Verhoeven
Linda De Ridder
Paul-Emile Van Royen
Nicole Laurent
Axel Daeseleire
Frans Van De Velde
Josée Van Den Broeck
Ray Van Campenhout
Herman Denkens
Erik Verschueren
Liljan Verstraeten
Rita Smets
Vic Ribbens
Paul Peeters
Bob Stijnen
Paul Wuyts
Elke Roels
Daisy Thys
Jeroen Maes
Karin Jacobs
Kurt Defrancq
Regie Jan Verbist
Scenario Luc Kerkhofs
Muziek Paul Vermeulen
Land van oorsprong België
Taal Nederlands
Uitzendingen
Start 25 maart 1995
Einde 2001
Afleveringen 175 (einde)
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Nonkel Jef is een Vlaamse komische televisieserie over een fictieve bejaarde landbouwer, uitgezonden tussen 1995 en 2001 op VTM.

Met 175 uitgezonden afleveringen is Nonkel Jef de op twee na langstlopende Vlaamse reeks in het sitcomgenre. Het moet enkel De Kotmadam (320 afleveringen) en F.C. De Kampioenen (273 afleveringen) laten voorgaan.

Situering en inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De reeks speelt zich af in het fictieve dorpje Ginderbos in de Kempen, als deelgemeente van het eveneens fictieve bedevaartsoord Achterhout.

Men kan boer Jef omschrijven als een oude, ongemanierde man die zijn eigen leven wil leiden en dat liefst op de kap van anderen. Hij is een echte gierigaard en probeert uit alles munt te slaan. Jef is gehecht aan zijn handpop Modest.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De ouders van Nonkel Jef hadden drie kinderen, namelijk Jozef (Jef), Louis en Magalie Melkenbeek. Nonkel Jef woont in Ginderbos en is getrouwd met Leona De Paepe, wat niet een echt gelukkig huwelijk bleek. Jef is een boer en zag zich van zijn ouders verplicht te trouwen met de dochter van boer De Paepe om op die manier meer grond te kunnen verwerven. Jef en Leona waren 50 jaar getrouwd. In de eerste aflevering sterft Leona na een hevige ruzie met haar man aan een hartaanval en wordt later in de aflevering begraven. Nonkel Jef heeft een buitenechtelijk kind met Adolphine, Isidoor Melkenbeek (Izzi). Izzi was eerst de gewone stalknecht van Nonkel Jef. Maar op de dag van zijn huwelijk kwam zijn moeder Adolphine opdagen. Toen werd bekend dat hij de zoon is van Nonkel Jef. Louis Melkenbeek is een sloef en hij is getrouwd met de bazige Magda Van De Water-Vuylsteke. Louis is meestergast en Magda werkt bij het plaatselijk roddelkrantje Het Annonceurke, haar baas heet Cyriel. Samen hebben ze een zoon Johnny, die bij garagist Lange Fons werkt en die goed in de markt ligt bij de vrouwen. Magalie is reeds overleden en was getrouwd met Alfons-Walter Nollette. Samen hebben ze een dochter, Odette. Na een hevige discussie had Odette het ouderlijk huis verlaten en is ze in Antwerpen gaan wonen. Ze duikt voor het eerst op in de eerste aflevering, op de begrafenis van haar tante Leona. Met Leona had ze nog geregeld contact omdat Leona de enige was die Odette in Antwerpen kwam opzoeken.

Nonkel Jef is gierig, hoort heel slecht en vloekt veel (godvernondemiljaardedju). Hij zegt regelmatig ierse, doarse, amai mijn sjokkedijzen en met dat gelek altijd. Hij valt altijd van zijn fiets omdat er geen remmen op staan. Als hij het moeilijk heeft spreekt hij met zijn handpop Rosse Modest. Hij stroopt regelmatig een konijn waar hij konijnenpaté van maakt. Hij haalt oud brood bij bakkerin Mariette en verlepte groenten bij de groentewinkel van Jos en Julia. Maar dit brood en deze groenten eet hij dikwijls zelf op. Hij gaat op café bij cafébazin Lizette. Daar zit hij dikwijls te kaarten met Eduard, zijn beste vriend die dierenarts is, met Izzi, met de pastoor en/of met de twee nogal luie gemeentearbeiders Staf en Mon. Staf is getrouwd met Bertha. Ook Zotten Dré, de plaatselijke dorpsidioot verschijnt regelmatig in het café. Ook is het café het clublokaal van de lokale voetbalploeg: FC Melkenbeek (4de provinciale), waar Louis voorzitter van is, waar Johnny spits bij is en waar Lange Fons trainer van is. Ook Gerda en Marie die lid zijn van de vrouwengilde komen regelmatig met de pastoor bijeen in het café. Verder is er ook nog de sjampetter (tot en met aflevering 59: Jan Maes) die regelmatig in het café komt. Jef heeft een oud paard Bella waar hij aan gehecht is. Jef gaat altijd wijn drinken en kaas eten bij Eduard.

Odette blijft de nacht na de begrafenis slapen bij Nonkel Jef. Uiteindelijk verhuist ze en gaat ze bij Nonkel Jef en Izzi wonen. Magda is steeds uit op het geld van Nonkel Jef. Nonkel Jef, Staf en Mon zijn duivenmelkers en spelen regelmatig op de duiven. Eduard is voorzitter van de duivenclub "De blauwe duiver". Odette is geïnteresseerd in duivenmelken en Eduard koopt voor haar bij Vettige Jean twee prijsduiven zodat ze ook kan beginnen op de duivenspelen. Ze wint ook haar eerste grote duivenwedstrijd. Magda bedriegt Louis een tijdje met haar baas Cyriel. Izzi en Odette worden verliefd. Na vijf jaar huwelijk was Firmin, de man van Lizette, op wereldreis vertrokken en hij was nooit weergekeerd. Lizette is daarna een café begonnen en had in het dorp gezegd dat haar man overleden was. Maar na 25 jaar verdwenen te zijn staat hij ineens aan haar deur. Hij wil met haar een nieuw leven beginnen maar niet in een café. En daarom besluit Lizette om van hem te scheiden en blijft ze in haar café.

Bella is doodziek en Eduard moet haar een dodelijke inspuiting geven omdat ze te veel afziet. Johnny is gestopt met voetballen en heeft een garage overgenomen en verdwijnt zo samen met Lange Fons uit de reeks. Mon wordt overgeplaatst en verdwijnt ook uit de reeks. Nonkel Jef ontmoet in het ziekenhuis een oude bekende uit de oorlog in Peute: Sander Linke. Sander gaat inwonen bij Nonkel Jef, Izzi en Odette. Nonkel Jef stelt Sander voor aan iedereen. Bernadette is een nieuw personage dat samen met Gerda en Marie lid zijn van het koor en de vrouwengilde. Naast konijnen stropen vist Jef ook naar paling in de vijver van de baron.

Izzi en Odette verloven zich en trouwen. Lizette vertelt dat Nonkel Jef Leona graag gezien heeft tot aan de trouw. Nonkel Jef liep op de huwelijksnacht met Leona in zijn armen met haar hoofd tegen de deurwand. Leona beweerde gans haar leven lang dat ze elke avond migraine had en Leona en Jef hebben nooit seks gehad. Op het huwelijksfeest van Odette en Izzi komt de moeder van Izzi opdagen. Nonkel Jef heeft maar 1 keer gevreeën met Adolphine en het was direct prijs. Adolphine heeft nooit verteld aan Nonkel Jef dat ze zwanger van hem was. Ook Adolphine haar man Dolf heeft nooit van iets geweten. Dolf wilde nooit seks en ze sliepen in het donker. 30 jaar geleden, toen Izzi geboren werd heeft Adolphine hem te vondeling gelegd in de varkensstal bij Nonkel Jef. Nonkel Jef en Leona hebben hem geadopteerd en hem een goede opvoeding gegeven. En Leona was blij dat ze een kind had zonder er iets voor te moeten doen. Adolphine heeft Jef zelf nooit bedrogen en ze hebben elkaar nooit weergezien. Adolphine kwam wel altijd aan de schoolpoort kijken of ze een glimp kon opvangen van Izzi. De man van Adolphine is twee jaar geleden gestorven. Na een aantal jaar had Jef wel door dat Izzi zijn zoon was en hij vermoedde wel dat Adolphine hem te vondeling had gelegd. Adolphine heeft voor Odette en Izzi een huis gekocht en hun cadeau gedaan. Adolphine doet er Jef aan denken dat Leona hem nooit 1 verwijt gemaakt heeft dat hij vreemdgegaan is en dat Leona het zeker zal geweten hebben dat Izzi zijn zoon was. Daarop ging Nonkel Jef voor het eerst sinds haar dood naar het kerkhof met een bloemetje en zegt bedankt.

Izzi en Odette zijn verhuisd naar het huis dat ze van Adolphine gekregen hebben. Nonkel Jef en Sander wonen nu alleen op de boerderij en missen Izzi en Odette. Ze gedragen zich vreemd en het huis ligt er rommelig en vuil bij. Nonkel Jef en Sander moeten verhuizen naar een serviceflat want de TGV gaat worden aangelegd waar zijn boerderij ligt. De inboedel wordt verkocht. Het huis is leeg, Sander en Jef gaan afscheid nemen in het dorp. De fiets van Jef wordt als herinnering in het café van Lizette omhooggehangen. Izzi en Odette emigreren naar Australië om er struisvogels te kweken. Jef en Sander vangen duiven en kweken zelf tomaten binnenin de serviceflat. Het traject van de TGV wordt verlegd en Jef verkoopt zijn boerderij. De nieuwe eigenaar wil er een buitenverblijf van maken. In het dorp missen ze Jef en Sander. Er is ook een nieuwe sjampetter (vanaf aflevering 60 gespeeld door Paul Wuyts). Jef en Sander lopen weg uit de serviceflat en ze kraken de boerderij.

Het rusthuis belt naar Louis dat Jef en Sander gaan lopen zijn en zo is gans het dorp op de hoogte. De dorpelingen ervaren rare zaken: Louis en Magda hun tuinmeubels zijn gepikt, Mariette haar triporteur is verdwenen, Jef zijn velo is van de muur in het café verdwenen, er zijn tv-worstjes uit het café verdwenen, er is geld in de kassa van het café bijgekomen, Zotten Dré zijn haan en zijn kieken zijn gepikt en Staf moet ontzettend weinig groot huisvuil ophalen. Natuurlijk hebben Jef en Sander al deze verdwenen zaken meegenomen. De dorpelingen hebben het door en brengen Jef en Sander eten in hun gekraakte huis. Ook zijn er bij de pastoor twee konijnen verdwenen. Louis is het bij Magda thuis afgebold en is een tijdje in het kraakpand gaan wonen omdat Magda te veel slechts over Jef en Sander heeft gezegd, maar uiteindelijk komen ze weer samen. Jef komt met de eigenaar van de boerderij overeen om de boerderij te huren en zo kan hij in de boerderij blijven wonen. De meubels die openbaar verkocht werden hebben de dorpelingen terug kunnen kopen en zo staat alles terug netjes op zijn plaats in de boerderij.

De onwettige dochter van de baron, Gertrude gaat als huishoudster werken bij Jef en Sander en gaat ook op de boerderij wonen. Jef doet de baron inzien dat hij fout is en de baron neemt Gertrude op in zijn testament, maar de baron wil het wel tot zijn dood verborgen houden voor zijn familie. Na een hevige ruzie smijt Jef Sander buiten. Gertrude is het niet akkoord met Jef en pakt haar spullen. Uiteindelijk leggen ze het bij en komen Sander en Gertrude terug bij Jef wonen. De baron biecht alles op aan zijn familie. Hij koopt de boerderij en schenkt ze aan Gertrude. Gertrude mag ook op zijn kosten gaan studeren. Gertrude schenkt op haar beurt de boerderij terug aan Jef en zo is Jef terug eigenaar van zijn boerderij. Gertrude gaat in Gent op kot voor veearts studeren en verlaat zo de serie. Jef, Louis en Sander belanden na een bedevaart in een hoerenkot. Louis sterft echter van opwinding in het hoerenkot. Zijn laatste woorden waren: halleluja, halleluja, halleluja, halleluja. Jef en Sander leggen hem in de auto en zetten zijn auto af aan zijn voordeur. En zo denken de mensen dat hij in zijn auto vredig gestorven is. Ze vinden hem met een gelukzalige glimlach op zijn mond. Jef vertelt enkel tegen Eduard hoe Louis aan zijn einde is gekomen. Louis wordt begraven.

Zotten Dré is verliefd geworden op Magda en loopt achter haar. In zijn testament geeft Louis 1/3de van zijn huis aan Nonkel Jef. Magda is razend en ze koopt Jef zijn erfdeel af. Jef zegt vanaf nu "de geit" als hij over Magda spreekt. Nonkel Jef en Sander gaan in Australië op bezoek bij Izzi en Odette. Zotten Dré past op zijn boerderij en Magda gaat op de boerderij rondneuzen naar het geld van Nonkel Jef. Jef ziet dat Odette heimwee heeft naar de Kempen. Nonkel Jef en Sander zijn terug thuis op de boerderij in Ginderbos. Iets later komen ook Odette en Izzi terug uit Australië, ze verhuizen naar de boerderij bij Jef. Izzi en Odette krijgen de boerderij van Nonkel Jef, de voorwaarde is wel dat Nonkel Jef en Sander er tot het einde van hun dagen mogen blijven wonen. Odette is zwanger en ze willen het kindje Jefke heten. Eduard wordt peter en Magda meter. Odette en Izzi worden vader en moeder want Jefke wordt geboren. Marie, Gerda en Bernadette worden het gezaag van de pastoor stilletjes aan beu.

Een zekere Janine is op zoek naar Odette. Janine is het lief van nonkel Alfons, de vader van Odette. Alfons had zijn vrouw Magalie verlaten en was verdwenen. Magalie heeft nooit tegen Odette gezegd dat haar vader nog leefde en Magalie heeft ook nooit tegen Alfons gezegd dat hij een dochter had. Alfons reisde op zee en hij leerde Janine kennen. Op het sterfbed heeft Magalie een brief gestuurd naar Alfons met het nieuws dat hij een dochter heeft. Janine had die brief gevonden maar die nooit aan Alfons laten zien omdat ze haar relatie niet in gevaar wilde brengen. Janine en Alfons wonen in Engeland. Maar Alfons heeft een hartinfarct gekregen, ligt nu al drie maanden in coma en ligt op sterven. In de hoop Alfons wakker te krijgen, had ze tegen hem gezegd dat hij een dochter heeft. Daarop lachte Alfons maar hij bleef in coma. Nu heeft ze dit tegen Odette verteld dat ze een vader heeft die op sterven ligt in de hoop dat Odette hem uit de coma kan halen. Odette vertrekt naar Engeland. Sander, Jef en Izzi moeten voor klein Jefke zorgen. Odette is met Kerstmis naar huis gekomen. Janine belt dat Alfons uit de coma is gekomen en dat Alfons naar Odette heeft gevraagd. Odette keert terug naar Engeland. De sjampetter heeft zijn vrouw Amandine eruit gegooid omdat ze hem bedrogen heeft met de kaartjesknipper en met de stationschef. De sjampetter zit in zak en as. Sander en de sjampetter hebben een reis voor twee personen gewonnen naar Tenerife. Jef en de pastoor mogen mee. Odette haar vader is gestorven. Hij wordt begraven en Odette komt terug naar huis.

Amandine wil het bijleggen met de sjampetter en wil in plaats van de pastoor mee naar Tenerife. Magda heeft een plan om de sjampetter zijn ogen te doen opengaan. Sander moet Amandine proberen te verleiden, maar Amandine knijpt in Jef zijn bil en de sjampetter zijn ogen gaan open en zo kan de pastoor toch mee naar Tenerife. Sander, Jef, de pastoor en de sjampetter vertrekken naar Tenerife. De sjampetter en de pastoor hebben echter 2 keer op een verkeerd vliegtuig gezeten en kwamen zo in Egypte en Parijs toe. Uiteindelijk belanden de pastoor en de sjampetter toch in Spanje. Jef, Sander, de pastoor en de sjampetter komen terug naar huis, Eduard komt ze afhalen maar in de luchthaven vindt Eduard enkel de pastoor en de sjampetter. Nu zitten Jef en Sander in Parijs maar uiteindelijk komen ze toch terug thuis. De vrouwen in Achterhout lopen zot van de sjampetter nu hij vrijgezel is. Lizette en Eduard zijn verliefd op elkaar en worden een koppel.

Sander is 's nachts onder een vrachtwagen terechtgekomen en gestorven. Zijn lichaam lag van aan de groentewinkel van Jos en Julia tot aan de bakkerij van Mariette. Het was Sander zijn wens om uitgestrooid te worden. Er is ook een nieuwe jonge pastoor, maar ook de oude pastoor blijft meespelen. Jos, Julia en Mariette zijn in Spanje gaan wonen. Jos en Julia gaan daar een superette beginnen en hebben hun camionette meegenomen. Mariette heeft haar triporteur meegenomen en gaat er brood leveren aan de superette en zo verdwijnen Jos, Julia en Mariette uit de reeks. Ook Staf verdwijnt uit de reeks, hij is het afgebold met Amandine, de ex-vrouw van de sjampetter. Staf en Bertha zullen dus uit elkaar gegaan zijn. Izzi vindt Sander zijn testament op zijn kamer. Sander had al heel zijn leven van zijn pensioentje geld gespaard om zijn neef Bruno (zoon van zijn overleden zuster Josefine) te onderhouden. Hij heeft dit nooit durven zeggen tegen Nonkel Jef omdat het dan zou lijken alsof hij geld heeft achtergehouden. Maar het was niet voor zichzelf maar voor zijn neef Bruno. En de laatste wens van Sander was dat iemand voor zijn neef zou zorgen. De sjampetter gaat meedoen aan het examen voor commissaris. Jef zoekt Bruno op. Marie gaat stoppen in de vrouwengilde omdat ze oma is geworden en verdwijnt zo uit de reeks. Martha wordt in haar plaats lid van de vrouwengilde en vergadert nog regelmatig met Gerda, Bernadette en de oude pastoor.

Jef zegt dat Bruno op de boerderij mag komen wonen en werken. De oude pastoor wil op pensioen gaan maar wil pastoor Cyriel in de gaten blijven houden. Bruno kan niet tegen alcohol, als hij gedronken heeft trekt hij al zijn kleren uit en gaat dan naakt rondlopen. Bruno gaat bij Jef, Odette en Izzi op de boerderij wonen en Izzi is jaloers. De sjampetter is geslaagd voor zijn examen en is nu commissaris. Rozeke Polfliet wordt zijn sjampetster. Bruno is naar een boomhut gaan kijken en gaat daar misschien in slapen 's nachts. De oude pastoor gaat met pensioen. Hij gaat in Achterhout in een appartementje wonen. Hij zegt dat hij alle dagen bij Lizette in het café zal komen blijven kaarten. 's Avonds ontdekt hij dat zijn appartementje boven een hoerenkot is. Odette kan niet leven met een man die haar niet vertrouwt. Ze neemt het winkeltje van Jos en Julia over en gaat daar wonen. Izzi moet bewijzen dat hij niet meer jaloers is. Odette is razend nadat ze van Zotten Dré te weten gekomen is dat Izzi Bruno zat gevoerd heeft en dat Bruno daardoor weer naakt rondliep. In een brief schrijft Odette dat Izzi geen scène mag maken in de winkel dat ze anders ver weg gaat wonen. Zotten Dré doet boodschappen voor Magda en betaalt zelf de boodschappen en de benzine uit Magda haar auto omdat hij zo verliefd op haar is. Hij betaalt haar porto's in het café. Magda laat hem gewoon doen maar ze wil Zotten Dré niet als man. Chantal Sneyers, een hoertje die onder het appartement van de oude pastoor woont is nu samen met de commissaris. Ze kondigen aan dat ze gaan trouwen. Odette is in Antwerpen een kapsalon begonnen nadat Izzi te veel jaloers gedaan heeft in haar winkel.

Jefke gaat naar de kleuterschool. In de week is hij bij Izzi, in de vakanties en in het weekend is hij bij Odette. Gerda neemt het groentewinkeltje van Odette over en Martha neemt de bakkerij over. Eduard heeft Bruno gehypnotiseerd zodat hij zich niet meer uitkleedt als hij alcohol drinkt. Hij moet zich echter beperken tot 5 jenevertjes want als hij toch meer durft drinken kleedt hij zich toch uit. Annette Polfliet, de zus van sjampetster Rozeke is directrice in de school van Jefke. Izzi zit te wenen in de bureau van Annette. Zo komen we te weten dat Izzi en Odette ondertussen gescheiden zijn. Rozeke is verliefd op Bruno maar Bruno ziet haar niet staan. Zotten Dré kuist nu zelfs gratis bij Magda. Annette en Izzi zijn verliefd op elkaar. Bernadette, Gerda en Martha oefenen nog regelmatig voor het koor in het café van Lizette. In een gesprek van de commissaris, Rozeke en Jef komen we te weten dat de commissaris met Chantal getrouwd is.

De oude pastoor komt terug in Ginderbos wonen boven de groentewinkel van Gerda. Annette komt bij Izzi, Jef en Bruno op de boerderij wonen. Izzi en Annette zijn nu een koppel. Voor de 3de verjaardag van Jefke gaan Izzi, Jef, Annette en Bruno in Antwerpen bij Odette op bezoek. De oude pastoor houdt zich voortaan bezig met kunstschilderen. Izzi vraagt Annette ten huwelijk en Annette zegt ja. Izzi en Annette trouwen. De reeks van Nonkel Jef eindigt met het trouwfeest.

Stamboom van de familie Melkenbeek[bewerken | brontekst bewerken]

 
 
 
 
 
?
 
?
 
 
 
 
 
 
 
?
 
?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pol
 
Jeanne Van De Water - Vuylsteke
 
Magda Van De Water - Vuylsteke
 
Louis Melkenbeek
 
Alfons-Walter Nollette
 
Magalie Melkenbeek
 
Leona De Paepe
 
Jozef 'Jef' Melkenbeek
 
?
 
?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Janine
 
Adolphine
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mona
 
?
 
Johnny Melkenbeek
 
 
 
 
 
Odette Nollette
 
 
 
 
 
 
Isidoor Melkenbeek
 
Annette Polfiet
 
Rozeke Polfliet
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jefke Melkenbeek

Opmerkingen:

  • Magalie is reeds overleden voor het begin van de reeks. ()
  • Leona sterft in de eerste aflevering. Louis en Alfons-Walter sterven later in de reeks. ()
  • Alfons-Walter verliet zijn vrouw Magalie (ze zijn echter nooit gescheiden) en ging samenwonen met Janine.
  • Isidoor en Odette zijn gescheiden en Isidoor is hertrouwd met Annette.
  • Jozef kreeg tijdens zijn huwelijk met Leona een buitenechtelijk kind met Adolphine.

Personages[bewerken | brontekst bewerken]

Afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoen 1[bewerken | brontekst bewerken]

Hoofdcast: Ivo Pauwels (Jef), Linda De Ridder (Odette), Paul-Emile Van Royen (Louis), Nicole Laurent (Magda), Luc Verhoeven (Izzi), Frans Van de Velde (Eduard), Ray Van Campenhout (Zotten Dré), Axel Daeseleire (Johnny), Josée Van den Broeck (Lizette), Vic Ribbens (Staf) en Paul Peeters (Mon).

Volgnummer Aflevering Titel Eerste uitzending Origineel kijkcijfer
1 1 Eindelijk! 25 maart 1995 1.203.000 kijkers
2 2 Odette wil blijven 1 april 1995 1.055.000 kijkers
3 3 De erfenis 8 april 1995 1.024.000 kijkers
4 4 Odette moet weg 15 april 1995 1.055.000 kijkers
5 5 De moordaanslag 22 april 1995 1.077.000 kijkers
6 6 De verhuis 29 april 1995 966.000 kijkers
7 7 Mona 6 mei 1995 818.000 kijkers
8 8 Het Limburgs huwelijk 13 mei 1995 839.000 kijkers
9 9 Op safari 20 mei 1995 1.024.000 kijkers
10 10 T.G.V. 27 mei 1995 828.000 kijkers

Seizoen 2[bewerken | brontekst bewerken]

Hoofdcast: Ivo Pauwels (Jef), Linda De Ridder (Odette), Paul-Emile Van Royen (Louis), Nicole Laurent (Magda), Luc Verhoeven (Izzi), Frans Van de Velde (Eduard), Ray Van Campenhout (Zotten Dré), Axel Daeseleire (Johnny), Josée Van den Broeck (Lizette), Vic Ribbens (Staf) en Paul Peeters (Mon).

Volgnummer Aflevering Titel Eerste uitzending Origineel kijkcijfer
11 1 Hup Holland hup 2 september 1995 1.013.000 kijkers
12 2 Izzirano 9 september 1995 975.000 kijkers
13 3 Konijnekeutels 16 september 1995 1.003.000 kijkers
14 4 De prijsduif 23 september 1995 1.045.000 kijkers
15 5 De inspectie 30 september 1995 1.082.000 kijkers
16 6 Stropers 7 oktober 1995 992.000 kijkers
17 7 Groot vuil 14 oktober 1995 1.077.000 kijkers
18 8 De speciale dag
19 9 De eerste duif
20 10 De brief voor Odette
21 11 Huurgeld
22 12 De lotto
23 13 Prima Odetta
24 14 De reportage
25 15 Bella Junior
26 16 Schattenjacht
27 17 Zwarte Stanny
28 18 De kolonie
29 19 De aflossing
30 20 De eerste keer
31 21 MicroWave
32 22 Filippina
33 23 De tank
34 24 Het lief
35 25 Terug naar af
36 26 Hallo met Melkenbeek???
37 27 Jef in 't stad laatste aflevering met Johnny Melkenbeek (Axel Daeseleire), Mon (Paul Peeters), Lange Fons (Pol Goossen) en Vettige Jean (Marc Bober)

Seizoen 3[bewerken | brontekst bewerken]

Volgnummer Aflevering Titel
38 1 De dood van Bella
39 2 Naar het gasthuis
40 3 De wapenbroeder eerste aflevering met Sander Linke (Bob Stijnen)
41 4 De thuiskomst
42 5 De scouts
43 6 De erescout
44 7 De bedevaart
45 8 De bevalling
46 9 Love is in the air
47 10 Schaapjes op het droge
48 11 Uit de hand te koop
49 12 De held
50 13 Verloofd
51 14 De Nieuwe Bella
52 15 De Serviceflats
53 16 De Eendagsreis
54 17 De Bruiloft eerste aflevering met Adolphine (Gudi Raymakers)
55 18 Moeke
56 19 De Allumeuse
57 20 Alleen laatste aflevering met Adolphine (Gudi Raymakers)
58 21 De Beslissing laatste aflevering met champetter (Jan Maes)
59 22 Het Afscheid
60 23 Ontsnapt eerste aflevering met champetter (Paul Wuyts)
61 24 Krakers
62 25 De Twee Musketiers
63 26 Door De Mand
64 27 Hard Tegen Hart
65 28 Zoals Het Klokje Thuis Tikt...
66 29 De Bankroof eerste aflevering met Gertrude (Elke Roels)
67 30 De Butler
68 31 Als Ge Van De Duivel Spreekt...
69 32 Chantage
70 33 In Sjiek Gezelschap laatste aflevering met Bertha (Denise Daems)
71 34 Mirakels
72 35 De Heilige Leona
73 36 Marsbewoners
74 37 De Goochelaar
75 38 Nonkel Jef In Engeland
76 39 Afternoon Tea
77 40 De Badkamer
78 41 Twee Oude Bokken
79 42 Het Schijnhuwelijk
80 43 Vlammende Ruzie!
81 44 Once Upon a Time in de Kempen

Seizoen 4[bewerken | brontekst bewerken]

Volgnummer Aflevering Titel
82 1 Halleluja laatste aflevering met Louis Melkenbeek (Paul-Emile Van Royen) en Gertrude (Elke Roels)
83 2 Het Testament
84 3 De Luchtdoop
85 4 Het Rijbewijs
86 5 Nonkel Jef in Australië
87 6 Crocodile Jef
88 7 Inpakken en Wegwezen
89 8 Het Liefdesnestje
90 9 Beestjes
91 10 Oost, West,...
92 11 Zwanger
93 12 Vlaamse Kermis
94 13 In het Gips
95 14 Lang Zal Hem Leven
96 15 Kuren
97 16 De Koekoek
98 17 In de politiek
99 18 Carnaval
100 19 Jefke
101 20 De doop
102 21 Maneuvers
103 22 Een valse noot
104 23 De kroongetuige

Seizoen 5[bewerken | brontekst bewerken]

Volgnummer Aflevering Titel
105 1 Hypnose
106 2 De zigeunerin
107 3 Leven in de brouwerij
108 4 Vermist!
109 5 Toch een vader!
110 6 Drie mannen en Jefke
111 7 Sinterklaas kapoentje!
112 8 De kracht van het gebed
113 9 Sluikstokers!
114 10 Kerstverlichting!
115 11 Millennium!
116 12 Dansles
117 13 Welkom thuis Odette
118 14 Op naar Tenerife
119 15 Tio Pepe
120 16 Wereldburgers
121 17 De uitnodiging laatste aflevering met Cyriel (Joris Van den Eynde)
122 18 Als de Geit van huis is...
123 19 De verdwenen monstrans
124 20 Terug naar 't stad
125 21 Maskers

Seizoen 6[bewerken | brontekst bewerken]

Volgnummer Aflevering Titel
126 1 S.O.S. Sjampetter
127 2 De geheime romance
128 3 Edje & Zetje
129 4 Miss pluimvee
130 5 Ouwe taaie
131 6 De ronde van Ginderbos
132 7 Weer of geen weer
133 8 De buikspreker
134 9 Gekidnapt
135 10 Een dagje aan zee
136 11 Dromen zijn bedrog laatste aflevering met Sander Linke (Bob Stijnen), Staf (Vic Ribbens), Mariette (Rita Smets), Jos (Erik Verschueren) en Julia (Liljan Verstraeten)
137 12 Een nieuwe ster aan de hemel eerste aflevering met Bruno Linke (Kurt Defrancq) en Cyriel Gregorius (Jeroen Maes)
138 13 De filosoof van Ginderbos eerste aflevering met Rozeke Polfliet (Daisy Thys)
139 14 Een jaloerse bok
140 15 De fanfare rukt uit
141 16 Scheiding van tafel en bed
142 17 Bowling
143 18 Tandpijn
144 19 Riooljournalistiek
145 20 Naar de kleuterklas eerste aflevering met Annette Polfliet (Karin Jacobs)
146 21 Wassen en plassen
147 22 Gospels
148 23 Zeepkisten
149 24 Een zeldzame munt
150 25 Dikbil

Seizoen 7[bewerken | brontekst bewerken]

Volgnummer Aflevering Titel
151 1 De vogelverschrikker
152 2 Verhuizen
153 3 Serenade
154 4 Wipschieten
155 5 Drie kaarsjes voor Jefke
156 6 De deurwaarder
157 7 Kaartwedstrijd
158 8 De oogst
159 9 Golf
160 10 Het Circus
161 11 Missiefeesten
162 12 De hobbyclub
163 13 De hengelwedstrijd
164 14 De zwarte hand
165 15 De veranda
166 16 Op retraite
167 17 Gerechtigheid
168 18 Chez Magda
169 19 Het referendum
170 20 Groeihormonen
171 21 Radio Ginderbos
172 22 Het huwelijksaanzoek
173 23 Een nieuwe auto
174 24 De broer van Cyriel, de pechvogel
175 25 Huwelijk Izzi & Annette

Theater[bewerken | brontekst bewerken]

In 2016 maakte Nonkel Jef zijn comeback. In het Antwerpse theater Elckerlyc bracht hij de theatervoorstelling Nonkel Jef zit in de patatten. Dirk Lavrysen tekende voor de regie. Ivo Pauwels en Linda De Ridder hernamen hun rollen van Nonkel Jef en Odette. In 2018 kwam Nonkel Jef en de verloren zoon op het toneel. In 2019 werd Chez Nonkel Jef opgevoerd.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]