Noodgeval (lied)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Noodgeval
Single van:
Goldband
Van het album:
Betaalbare romantiek
Uitgebracht 9 juli 2021
Genre Nederpop, disco, synthpop
Duur 3:34
Label Eigen beheer
Schrijver(s) Karel Gerlach, Boaz Kok, Milo Driessen, Wieger Hoogendorp
Producent(en) Wieger Hoogendorp
Hoogste positie(s) in de hitlijsten
Goldband
2021
De langste nacht
  2021
Noodgeval
  2022
Stiekem
Volgorde op Betaalbare romantiek
5
Kinderwens
  6
Noodgeval
  7
De langste nacht
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Noodgeval is een lied van de Nederlandse band Goldband. Het werd in 2021 als single uitgebracht en stond in hetzelfde jaar als zesde track op het album Betaalbare romantiek.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Noodgeval is geschreven door Karel Gerlach, Boaz Kok, Milo Driessen en Wieger Hoogendorp en geproduceerd door Hoogendorp. Het is een lied dat kan worden ingedeeld in de genres nederpop, disco en synthpop.[4] In het lied zingt de liedverteller over een vrouw die hij leuk vindt, maar die met een andere man danst. Hier maakt hij zich zorgen om en deze situatie wordt beschreven als een noodgeval. Het lied was de laatste single die werd uitgebracht voordat het album Betaalbare romantiek op de markt kwam.[5]

Bij het lied is door filmmaker Véras Fawaz een bijbehorende videoclip gemaakt, waarin een detective een moord probeert op te lossen.[5] De clip is gemaakt in de stijl van een detectivefilm uit de jaren '80.

In 2021 eindigde het nummer bij de verkiezing van Song van het jaar van 3voor12 op de derde plaats.[6] Deze verkiezing werd gewonnen door Ik wil dansen van Froukje. Bij NPO Radio 2 werd het in 2022 uitgeroepen tot NPO Radio 2 TopSong.[7] De single heeft in Nederland de platinastatus.[8]

Hitnoteringen[bewerken | brontekst bewerken]

Bij uitbrengen werd het nummer veel gestreamd, maar bereikte het geen hitlijsten. Dit veranderde toen in 2022 de band een optreden gaf op het festival Lowlands, welke door recensenten werd beoordeeld als een van de beste optreden van dat jaar op het festival.[9] Hierop volgend bereikten twee eerder uitgebrachte nummers van Goldband de hitlijsten in het Nederlands taalgebied. Dit waren Witte was en Noodgeval. Van die twee werd Noodgeval de grootste hit. Het kwam tot de derde plaats van de Vlaamse Ultratop 50 en stond 32 weken in deze lijst. De piekpositie in de Nederlandse Single Top 100 was de vierde plaats. Het was 38 weken in deze lijst te vinden.[10] In de Nederlandse Top 40 piekte het op de zesde plaats in de 22 weken dat het in de lijst stond. Ook stond het nummer in 2022 in de Radio 2 Top 2000. Het kwam binnen op plaats 55 en was daarmee de hoogste nieuwe binnenkomer in de lijst van dat jaar.

NPO Radio 2 Top 2000[bewerken | brontekst bewerken]

Nummer met notering(en)
in de NPO Radio 2 Top 2000[noot 1]
'21'22
Noodgeval - 55
  1. Een getal geeft de plaats aan, een '-' dat het nummer niet genoteerd was en een '?' betekent dat de notering nog niet verwerkt is. Een vetgedrukt getal geeft aan dat dit de hoogste notering betreft.