Noodpakket

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een noodpakket van het Rode Kruis

Een noodpakket is een verzameling goederen die dient om een bepaalde periode tijdens een noodsituatie te kunnen overleven.

Adviezen[bewerken]

De Nederlandse Rijksoverheid startte in november 2008 een campagne om mensen bewust te maken van de noodzaak een noodpakket in huis te hebben.[1] Dit noodpakket zou mogelijk als inhoud[2] onder andere moeten hebben:

In 2014 was, volgens een onderzoek in opdracht van het Rode Kruis, de bevolking in Nederland slecht of helemaal niet voorbereid op de gevolgen van een dijkdoorbraak of overstroming.[3] Het Rode Kruis heeft zelf een webpagina samengesteld waarin meerdere adviezen worden gegeven om tijdens een overstroming te overleven. Zo raden ze aan om voor minimaal drie dagen eten, drinken en andere benodigdheden zoals medicatie in huis te hebben. Aangeraden wordt minimaal de volgende spullen bij of in het standaard noodpakket te bewaren:[4]

  • Houdbare maaltijden
  • Kookgerei, denk aan een pan, een gasstelletje en voldoende brandstof
  • Waterfilter, om (vervuild) water te kunnen zuiveren, als het flessenwater op is of als er geen (veilig) drinkwater meer uit de kraan komt
  • Persoonlijke medicatie
  • Warmhouddekens / nooddekens, denk aan goudkleurige folie-dekens bij buitensportwinkels
  • EHBO-kit
  • Waarschuwingsfluitje

Periodieke controle[bewerken]

Instanties adviseren om het noodpakket regelmatig te controleren op volledigheid en de houdbaarheid van de inhoud. Vooral de EHBO-artikelen, batterijen en de noodrantsoenen in een noodpakket zijn vaak slechts enkele jaren houdbaar. Het is daarom goed om het noodpakket periodiek te herzien en te controleren op volledigheid. Houd bij het samenstellen van een noodpakket rekening met zaken als gezinssamenstelling, klimatologische omstandigheden en eventuele risicofactoren in de directe omgeving.

Via Risicokaart.nl[5] kunt u zien welke mogelijke risico's in uw omgeving spelen. In het Nationale veiligheidsprofiel opgesteld door de overheid wordt verder ingegaan op risico's en rampen die in Nederland realistisch worden geacht.[6]Dit nationale veiligheidsprofiel is opgesteld door het analisten netwerk Nederland waar o.a. de AIVD & het RIVM onderdeel van zijn.