Nooit meer slapen (radioprogramma)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nooit meer slapen
Presentatie Femke van der Laan (dinsdag t/m vrijdag)
Lotje IJzermans (zaterdag)

Atze de Vrieze en Hanneke Groenteman zijn invalpresentatoren.

Type programma interviewprogramma
Uitzendingen
Tijdstip di-za 0.00-1.00 uur
Omroep VPRO
Radiostation NPO Radio 1
Periode 2014-heden
Portaal  Portaalicoon   Media

Nooit meer slapen is een cultuurprogramma van de VPRO op Radio 1. Het bestaat sinds januari 2014 en is de opvolger van het programma De Avonden.

Aard van het programma[bewerken | brontekst bewerken]

Nooit meer slapen werd oorspronkelijk vijfmaal per week uitgezonden van middernacht tot 2.00 uur op Radio 1, direct na Met het Oog op Morgen. Op dinsdag tot en met vrijdag wordt Nooit meer slapen door Pieter van der Wielen gepresenteerd; vanaf 1 februari 2019 presenteerde Liesbeth Staats zaterdags (voorheen Ester Naomi Perquin en Elfie Tromp) en begint het programma om 00.30 uur na het Hoorspelhalfuur. De eerste uitzending van de week is in de nacht van maandag op dinsdag, de laatste in de nacht van vrijdag op zaterdag. Na de uitzending komt het programma ook beschikbaar als podcast. Het eerste uur bestaat steeds uit een interview met een enkele gast uit de wereld van de kunst en cultuur. Het tweede uur bestaat uit enkele kortere onderdelen en begint met een door de actualiteit geïnspireerd kort verhaal, voorgedragen door een schrijver die een week lang elke avond zo'n bijdrage levert. Voorts komen verschillende actuele onderwerpen uit de cultuur aan de orde in interviews en reportages. Het programma wordt afgesloten met een favoriet gedicht gekozen door de "dichter van de week". De eindredactie is in handen van Lotje IJzermans, die ook de muzieksamenstelling verzorgt. De eerste uitzending van Nooit meer slapen was op 6 januari 2014.

Vanaf 1 januari 2020 werd het programma met een uur ingekort, en zenden ze slechts uit van 00:00 tot 01:00. Op de overige uren kwam het nieuwe AVROTROS-programma Miss Podcast te zitten. Sinds 2021 presenteert Lotje IJzermans op zaterdag. Sinds 1 september 2022 presenteert Femke van der Laan op dinsdag t/m vrijdag, als opvolger van Pieter van der Wielen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]