Noord-Amerikaanse roerdomp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Noord-Amerikaanse roerdomp
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Botaurus lentiginosus 28079.JPG
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Pelecaniformes (Roeipotigen)
Familie:Ardeidae (Reigers)
Geslacht:Botaurus
Soort
Botaurus lentiginosus
(Rackett, 1813)
Afbeeldingen Noord-Amerikaanse roerdomp op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Noord-Amerikaanse roerdomp op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De Noord-Amerikaanse roerdomp (Botaurus lentiginosus) is een vogel uit de familie der reigers (Ardeidae).

Kenmerken[bewerken]

De vogel wordt zo'n 58 tot 85 cm hoog met een spanwijdte van 90 tot 115 cm en weegt 500 tot 900 gram. Hij lijkt op de roerdomp maar met duidelijkere lengtestrepen en zonder dwarsbanden. De slagpennen zijn zwart en de kruin is kastanjebruin. Als hij merkt dat hij ontdekt is zal hij roerloos blijven staan met de snavel omhoog gericht waardoor hij door zijn camouflagekleuren opgaat in het riet.

Leefwijze[bewerken]

De Noord-Amerikaanse roerdomp leeft van amfibieën, vissen, insecten en reptielen waar hij op jaagt in moerassen, vijvers, rietvelden en ondiepe vijvers.

Voortplanting[bewerken]

Hij broedt op geïsoleerde plaatsen. Het vrouwtje bouwt het nest, mannetjes bewaken het. Er worden 2 tot 3 eieren gelegd die na 29 dagen uitkomen. De jongen verlaten na 6 tot 7 weken het nest.

Verspreiding[bewerken]

Het verspreidingsgebied van deze vogel omvat Antigua en Barbuda, Bahama's, Barbados, Belize, Bermuda, Canada, Kaaimaneilanden, Costa Rica, Cuba, Dominica, Dominicaanse Republiek, El Salvador, Guadeloupe, Guatemala, Haiti, Honduras, Martinique, Mexico, Montserrat, Nicaragua, Puerto Rico, Saint Kitts en Nevis, Saint Lucia, Saint Pierre en Miquelon, Saint Vincent en de Grenadines, Turks- en Caicoseilanden en de Verenigde Staten. Daarnaast komt hij voor als dwaalgast in Denemarken, de Faeröer eilanden, Groenland, IJsland, Ierland, Jamaïca, Noorwegen, Panama, Portugal, Spanje, Verenigd Koninkrijk en de Maagdeneilanden. Hij leeft daar in uitgestrekte rietmoerassen.

Status[bewerken]

Op de internationale IUCN-lijst is hij geclassificeerd als niet bedreigd. Hij heeft zowel in de Verenigde Staten als in Canada de status van beschermde diersoort.