Noord-Hollands hoen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hen van het "zusterras" (Nederrijner)

Het Noord-Hollands hoen, meestal Noord-Hollandse blauwe genoemd, is een kippenras uit Noord-Holland. Het is een oorspronkelijk vleeskippenras en werd gefokt om aan de toenmalige grote navraag aan vlees in Amsterdam te voldoen, die mede door de immigratie van joden veroorzaakt werd. Er bestaat ook een krielvariant.

Geschiedenis[bewerken]

De Noord-Hollandse blauwe, zoals de oorspronkelijke naam was, wird omtrent 1900 gecreëerd. Omdat het Mechelse hoen in het ruige klimaat van Noord-Holland niet goed gedijde, werd een kruisingsprodukt gefokt met onder andere de Brugse vechter, Plymouth rock en lokalelandrassen.[1] In 1934 werd de eerste standaard vastgelegd door de toenmalige Noord-Hollandse Blauwenclub van Nederland.

In de jaren na de Tweede Wereldoorlog kreeg het ras grote concurrentie door Amerikaanse vleeskippen. Het laatste grote fokbedrijf sloot uiteindelijk in 1977 de deuren.[2]

Eigenschappen[bewerken]

Het ras komt in één enkele kleurslag voor, en wel koekoek. Het voordeel van koekoekveren is dat de veerschacht kleurloos is en bij eventueel onvolledig plukken niet opvalt. De vleeskleur is bij de koekoekkleurige kippen erg bleek, wat ooit buitengewoon gewaardeerd werd. Het gewicht van de hanen is 3,5–4,0 kg, dat van de hennen 2,75–3,25 kg. De hennen leggen ongeveer 140 eieren per jaar.[3]

Noord-Hollands blauwen in het buitenland[bewerken]

Het ras kreeg in het begin van de 20e eeuw een grote internationale roem door de goede fokeigenschappen. In 1934 werd het ras in Groot-Brittannië geïntroduceerd. Vanwege de mogelijke verwarring met de Franse Marans werd het ras hier echter erkend met gevederde loopbenen.[4] In Duitsland werd het Noord-Hollands hoen gebruikt als basis bij de schepping van het Nederrijns hoen. Vanwege de grote overeenkomst tussen de twee rassen werd het Duitse ras in Nederland nooit erkend. Wel kon de krielvariant van de Nederrijner na enige veranderingen weer erkend worden als krielvariant van het Noord-Hollands hoen.

Speciaalclub[bewerken]

In Nederland wordt het ras begeleid voor de "Assendelfter en Noord-Hollandse Blauwen Club", die in 1981 opgericht werd.

Externe link[bewerken]