Noord-Limburg (Nederland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ligging van Noord-Limburg en Midden-Limburg binnen de Nederlandse provincie Limburg

Noord-Limburg is het noordelijke gedeelte van de Nederlandse provincie Limburg. De zuidelijke grens met Midden-Limburg omvat de gemeenten Peel en Maas op de linker Maasoever en op de rechter Maasoever Beesel [1]. De noordelijkste gemeenten Mook en Middelaar en Gennep grenzen aan Gelderland. Het hele gebied telt volgens cijfers van het CBS (1 maart 2020) 282.867 inwoners.

Noord-Limburg is een voornamelijk agrarisch gebied met naast landbouw en veeteelt (zoals varkens en kippen) ook tuinbouw met als voornaamste producten vooral glastuinbouw (paprika, tomaten, snijbloemen etc.) maar ook asperges en champignons. Daarnaast is er ook vrij veel boomteelt met vooral rozen en andere tuinplanten. In de diverse bos en natuurgebieden liggen enkele recreatieparken zoals in Horst-America en Arcen. Bekende attracties zijn onder andere het pretpark Toverland en de Kasteeltuinen Arcen. De belangrijkste gemeenten zijn Venray en Venlo waar omheen de meeste industriegebieden zijn geconcentreerd met als bekendste bedrijven Océ, Scheuten Groep en veiling ZON. Verder zijn er vooral logistieke bedrijven in de beide regio's gevestigd. Ook zijn hier de regionale voorzieningen, zoals scholen, ziekenhuizen en culturele centra, geconcentreerd. Door gemeentelijke herindelingen is het aantal gemeenten afgenomen tot acht gemeenten:

Statistiek[bewerken | brontekst bewerken]

Ten behoeve van de statistiek in Nederland en Europa is Noord-Limburg ook ingedeeld als COROP-gebied (nummer 38), wat gelijk is aan het Europeese NUTS 3-gebied.

Bevolkingspiramide

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]