Noord-Zuidverbinding (Brussel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Spoorlijn 0
Brussel-Noord - Brussel-Zuid
Noord-Zuidverbinding (Brussel) op de kaart
Totale lengte3,8 km
Spoorwijdtenormaalspoor 1435 mm
Aangelegd doorNMBS
Geopend4 oktober 1952
Huidige statusin gebruik
Geëlektrificeerd1952
Aantal sporen6
Baanvaksnelheid50 km/h
Treindienst doorNMBS
Thalys
ICE International
Traject
BSicon .svgvSTRvSTRvSTR lijn 50, 36N, 36, 161/2, 27, 25
BSicon .svgvBHF-LvBHF-MvBHF-R 0,0 Brussel-Noord
BSicon .svgvSHI2ldSHI2g+rdSHI2g+lvSHI2r
BSicon .svgdSHI2gldSHI2g+lrvSHI2r
ddSHI2g+ldSHI2glrdSHI2g+r
dtdSTRatdSTRatdSTRa
dmtdKRZtmtdKRZtmtdKRZt 1Brussels metro icon.svg 1STIB-MIVB Line 2.svg 1STIB-MIVB Line 6.svg
BSicon tv-STR.svg
tv-STR +
BSicon tvSTR.svg
tvSTR + lvHST
1,0 Brussel-Congres
dmtdKRZtmtdKRZtmtdKRZt 1Brussels metro icon.svg 1STIB-MIVB Line 1.svg 1STIB-MIVB Line 5.svg
tv-BHF-LtvBHF-R 1,9 Brussel-Centraal
dtdSTRetdSTRetdSTRe
v-STRvHST 2,7 Brussel-Kapellekerk
ddSHI2gldSHI2g+lrdSHI2gr
ddSHI2g+ldSHI2glrdSHI2g+r
dSHI2+ldSHI2gr+ldSHI2grdSTR
v-SHI2grdSTRdSHI2gldSHI2l+rdSHI2+r
udSTRqdBRÜCKE1rvSTRvSTRdBRÜCKE1ludSTRq 1Brussels tramway icon.svg 1STIB-MIVB Line 81.svg
dSHI2+ldSHI2r+ldSHI2gr+ldSHI2grdSTRdSHI2gldSHI2l+rdSHI2+r
dBRÜCKE1rvSTRvSTRvSTRdBRÜCKE1l 1Brussels tramway icon.svg 1STIB-MIVB Line 32.svg 1STIB-MIVB Line 81.svg 1STIB-MIVB Line 82.svg
BSicon utSTRq.svg
utSTRq + vBHF-L
BSicon vBHF-M.svg
vBHF-M +
BSicon vBHF-M.svg
vBHF-M +
BSicon utSTRq.svg
utSTRq + vBHF-R
3,8 Brussel-Zuid
1Brussels metro icon.svg 1STIB-MIVB Line 2.svg 1STIB-MIVB Line 6.svg 1Brussels tramway icon.svg 1STIB-MIVB Line 3.svg 1STIB-MIVB Line 4.svg 1STIB-MIVB Line 51.svg
vSTRvSTRvSTRvSTR lijn 96N, 28, 96A, 96B, 96C, 50A, 96D, 96, 124

De Brusselse Noord-Zuidverbinding bestaat uit twee ondergrondse spoorverbindingen tussen de stations Brussel-Noord en Brussel-Zuid: de spoorlijn 0, het traject waar de treinen (NMBS) over rijden, en de premetro (tramtunnel) waar de trams (MIVB) over rijden.

1rightarrow blue.svg Zie Noord-Zuidpremetrotunnel voor het hoofdartikel over de tramtunnel.

Geschiedenis[bewerken]

Aan de opening van de verbinding, op 4 oktober 1952 door Koning Boudewijn, was een lange geschiedenis van plannen en bouwen voorafgegaan. Aan het einde van de 19e eeuw had Brussel twee grote kopstations, Brussel-Noord en Brussel-Zuid. In 1901 kwam een commissie tot de conclusie dat het verbinden van de twee stations de beste oplossing was voor het ontsluiten van de hoofdstad met het spoor en om doorgaande treindiensten te realiseren. In 1911 werden de werken gestart, maar door de oorlog en discussie daarna werd het project stilgelegd. Pas in 1947 werden de werken weer echt hervat.

De verbinding is al bij de bouw geëlektrificeerd. De maximale snelheid op de zes sporen is 50 km per uur. De treinen rijden door een tunnel (net geen 2 km lang) met aan uiteinden viaducten (1,5 km lang). Op de verbinding zijn stations gebouwd: Brussel-Kapellekerk, Brussel-Centraal en Brussel-Congres (de laatste twee in de tunnel). Alle binnenlandse treinen stoppen in Zuid, Centraal en Noord; in Zuid stoppen bovendien alle hogesnelheidstreinen. In de stations Kapellekerk en Congres, die maar aan vier van de zes sporen een perron hebben, stoppen enkel een paar IR-, L- en P-treinen, in het weekend stoppen hier helemaal geen treinen.

In Brussel-Centraal was er een kort kopspoor (1A) gelegen aan de noordkant van het perroneiland 1-2. Vandaar vertrokken de Sabena-treinen naar de luchthaven. Dit kopspoor was rechtstreeks bereikbaar vanaf het bovengrondse Sabenakantoor. Dit kopspoor is later buiten gebruik gesteld en gesloopt. De wissels voor het kopspoor waren, behalve bij Brussel-Zuid en -Noord, de enige wissels op de Noord-Zuidverbinding. Het perron van 1-2 was dan ook zo lang niet. Er was "ruimte" om een trein te laten stoppen met 10 rijtuigen (of 9 rijtuigen en een locomotief), terwijl de andere perrons uitgerust zijn om 13 rijtuigen (of 12 rijtuigen en een locomotief) te laten stoppen. Met de sloop van het A-spoor is het perron verlengd zoals de andere twee perrons.

De bouw van de Noord-Zuidverbinding had ook negatieve gevolgen. Jarenlang was het centrum van Brussel onderbroken, de oude wijken werden gesloopt en de overgebleven kwartieren werden van elkaar gescheiden, onder meer door het Rijksadministratief Centrum (bijvoorbeeld het boek Vergeten straat van Louis Paul Boon vertelt over het lot van de bewoners in een Brusselse straat, die afgesloten raakt van de buitenwereld door de aanleg van de Noord-Zuidverbinding). Vele inwoners verlieten het stadscentrum.

In september 2008 lanceerde railinfrastructuurbeheerder Infrabel het idee de capaciteit van de tunnel uit te breiden. Net omwille van de grote impact die de initiële tunnelbouw op de Brusselse binnenstad heeft gehad, ligt een dergelijke uitbreiding gevoelig.[1] Het stijgend gebruik van treinverbindingen, het gedeelte van het GEN dat toch door de Noord-Zuidverbinding zal rijden, en de mogelijke aanvragen van nieuwe spoorwegondernemingen na de vrijmaking van de markt in 2010 maken dat een toegenomen gebrek aan capaciteit verwacht kan worden. De nieuwe treintunnel zou onder of naast de bestaande Noord-Zuidtunnel worden geboord. Daarnaast zijn er plannen om de treinenloop efficiënter te verwerken door een kortere opvolging van de treinen. Probleem hierbij is dat de treinen niet homogeen zijn in lengte en rijeigenschappen.[2] Bovendien zijn de binnenkomsttijden vaak afwijkend van de dienstregeling, waardoor treinen moeilijk ingepast kunnen worden.

Alternatieve routes[bewerken]

Ondertussen wordt er gewerkt om de tunnel zo veel mogelijk te ontlasten door reizigerstreinen langs alternatieve spoorroutes te laten rijden. Zo werd er in het kader van het GEN-project de Schuman-Josaphattunnel gebouwd tussen Station Brussel-Schuman en Station Meiser waardoor er een nieuwe Noord-Zuidroute is ontstaan in het hart van de zakenwijk; deze verbinding wordt in december 2015 in gebruik genomen. Tevens is de Westring heropend voor reizigersverkeer. Er zijn plannen om deze westelijke spoorring te gebruiken om de hogesnelheidstreinen naar Nederland en Duitsland om te leiden. Hiervoor is ten zuiden van het station Schaarbeek een spooronderdoorgang in ruwbouw aangelegd[bron?].

Bij calamiteiten zoals de seinhuisbrand van 1995 in Brussel-Noord, waarbij de hele N-Z-verbinding uitvalt, heeft het station Schaarbeek een grote rol in de nooddienstregeling. Alle bestemmingen kunnen namelijk van daaruit bereikt worden zonder de N-Z-verbinding te gebruiken.

Stations[bewerken]

Verkeersafhandeling[bewerken]

Wisselstraat bij Brussel-Zuid.

Met zo'n 1200 treinen per dag is de Brusselse Noord-Zuidverbinding op ruime afstand de drukst bereden spoorverbinding van België. De tunnel heeft zes sporen, en kan hiermee maximaal 96 treinen per uur verwerken. Door een tekort aan capaciteit is deze spoortunnel één van de grootste oorzaken van de vertragingen in heel België, want als daar één trein vertraging heeft, lopen er in de spitsuren gemakkelijk zo'n 20 andere treinen vertraging op. Daarom is men van plan een gewestelijk expresnet (GEN) uit te bouwen, waarmee er extra spoorverbindingen zullen komen in en rond Brussel.

De meeste treinen zijn doorgaand en keren niet op de Noord-Zuidverbinding. De treinen die wel keren op de N-Z-verbinding doen dit in Brussel-Zuid, het enige station met voldoende perroncapaciteit. Brussel-Noord heeft onvoldoende perroncapaciteit en tijdens de werkdagen keert er geen enkele trein. De treinen die in het Noorden van Brussel eindigen rijden door tot Schaarbeek waar er wel voldoende perroncapaciteit is met elf aan de N-Z-aangesloten perronsporen. Zowel in het noorden bij Schaarbeek-Vorming als in het zuiden bij Vorst zijn er grote opstelplaatsen waar het treinmaterieel opgesteld en onderhouden wordt.

Er is maar een beperkt aantal treinen dat in Brussel-Congres stopt tijdens de kantooruren. Een lokaaldienst Antwerpen-Nijvel en een paar piekuurtreinen. In Brussel-Kapellekerk rijdt alleen de al vermelde lokaaldienst. De internationale hogesnelheidstreinen (Thalys, ICE) gebruiken de westelijke sporen. Deze sporen zijn de minst gebruikte sporen voor de nationale treindiensten en de hst-terminal bevindt zich aan de westzijde van Brussel-Zuid. Deze treinen stoppen niet in Brussel-Centraal en alleen de ICE's stoppen in Brussel-Noord.

De N-Z-verbinding verwerkt de treinen van de vier hoofdrichtingen in het noorden, zijnde:

  • Jette (Denderleeuw, Dendermonde)
  • Mechelen (spoorlijnen 25 en 27)
  • Leuven (spoorlijnen 36 en 36N)
  • Schuman (Ottignies)

In het zuiden zijn er drie hoofdrichtingen:

  • Denderleeuw/Gent
  • Halle
  • Nijvel

Behalve de treindiensten die keren op de N-Z-verbinding gebruiken de treinen een koppeling van een noord- en een zuidrichting. Om kruisingsconflicten zo beperkt mogelijk te houden zijn bepaalde koppelingen van hoofdrichtingen uitgesloten en worden voor treindiensten bij voorkeur kruisingsvrije koppelingen gebruikt. Zo is bijvoorbeeld een trein Dendermonde - Nijvel uitgesloten, daar deze trein alle andere treinen zou moeten kruisen (van de west- naar de oostsporen). Een trein Antwerpen - Charleroi blijft echter de meest oostelijke sporen gebruiken en heeft geen conflicten met andere treinbewegingen. Deze technische beperkingen met de N-Z-verbinding bepalen deels de opzet van de landelijke treindienstregeling. Buiten de N-Z-verbinding zijn mogelijkheden om kruisingsvrij treinen naar ander N-Z-sporen te sturen. Deze zijn:

  • Het viaduct van spoorlijn 36N dat ten noorden van Schaarbeek de andere spoorlijnen kruist. Treinen uit/van Leuven kunnen hierdoor de westsporen in plaats van de middensporen gebruiken.
  • Er is een aftakking van de spoorlijn 50A die rechtstreeks op de westsporen aansluit.
  • Vanuit de westzijde van Brussel-Zuid zijn er twee viaducten die een rechtstreekse aansluiting geven op de lijn naar Halle en de HSL.

Om toch alle mogelijkheden te bieden zijn er veel wisselstraten bij de grote stations zo dat treinen naar elk gewenst spoor gestuurd kunnen worden. (zie website [3])

Beveiliging en bediening[bewerken]

In het weekend van 29 april t/m 1 mei 2017 is de relaistechniek uit 1985 vervangen door een volledig computergestuurde technologie. Hierdoor zal de capaciteit en de veiligheid van de verbinding verhoogd worden. Hiervoor moest de verbinding drie dagen volledig stil gelegd worden. Sindsdien wordt het treinverkeer van Brussel-Zuid aan de zijde van de Noord-Zuidverbinding bediend met de EBP-technologie, de zuidzijde van Brussel-Zuid (zijde Gent/Halle/Nijvel) wordt voorlopig nog wel bediend door middel van de al-relaistechnologie.[4]

Toekomstige ontwikkelingen[bewerken]

In de toekomst zal er vanuit de westzijde van het Noordstation een aansluiting zijn op de spoorlijn 25N. Hierdoor zullen de Thalys-treinen naar Antwerpen de sporen niet meer hoeven te kruisen in Schaarbeek om de spoorlijn naar Antwerpen te bereiken.

Treindiensten[bewerken]

De NMBS verzorgt het personenvervoer met IC, L-, Piekuurtreinen en ICT-treinen. Daarnaast wordt de route gebruikt door internationale diensten van Thalys en ICE.

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
IC 01 Intercity (NMBS) EupenLuik-GuilleminsBrussel-ZuidGent-Sint-PietersBruggeOostende
IC 03 Intercity (NMBS) GenkLeuvenBrussel-ZuidGent-Sint-PietersBruggeBlankenberge
IC 05 Intercity (NMBS) Charleroi-ZuidBrussel-ZuidAntwerpen-CentraalEssen Rijdt alleen op werkdagen.
IC 06 Intercity (NMBS) Brussels Airport-ZaventemBrussel-ZuidDoornik
IC 07 Intercity (NMBS) Charleroi-ZuidBrussel-ZuidAntwerpen-CentraalAntwerpen-Noorderdokken Rijdt alleen op werkdagen.
IC 11 Intercity (NMBS) BincheBrussel-ZuidMechelenTurnhout Rijdt alleen op werkdagen.
IC 12 Intercity (NMBS) KortrijkGent-Sint-PietersBrussel-ZuidLuik-GuilleminsWelkenraedt Rijdt alleen op werkdagen.
IC 14 Intercity (NMBS) QuiévrainBergenBrussel-ZuidLeuvenLuik-Guillemins Rijdt alleen op werkdagen.
IC 16 Intercity (NMBS/CFL) Brussel-ZuidNamenLuxemburg
IC 18 Intercity (NMBS) Brussel-ZuidNamenLuik-GuilleminsLuik-Paleis Rijdt alleen op werkdagen.
IC 20 Intercity (NMBS) Gent-Sint-PietersBrussel-Zuid – [ HasseltTongeren ] / [ Lokeren ] Rijdt in het weekend van Brussel-Noord naar Lokeren.
IC 22 Intercity (NMBS) BincheBrussel-ZuidMechelenAntwerpen-Centraal – [ Essen ] Een trein naar Essen.
IC 23 Intercity (NMBS) Brussels Airport-ZaventemBrussel-ZuidKortrijkBruggeOostende
IC 23A Intercity (NMBS) Brussels Airport-ZaventemBrussel-ZuidGent-Sint-PietersBruggeKnokke In het weekend tot Gent-Sint-Pieters.
IC 26 Intercity (NMBS) KortrijkMoeskroenDoornikBrussel-ZuidSint-Niklaas Rijdt alleen op werkdagen.
IC 29 Intercity (NMBS) De PanneGent-Sint-PietersBrussel-ZuidBrussels Airport-ZaventemLeuvenLanden
IC 31 Intercity (NMBS) [ Charleroi-Zuid – ] Brussel-ZuidMechelenAntwerpen-Centraal In het weekend vanaf Charleroi-Zuid.
IC 34 Intercity (NMBS/CFL) Brussel-ZuidNamenLuxemburg Rijdt alleen op werkdagen.
Eurostar 9100 Eurostar (SNCF/NMBS) Amsterdam CentraalRotterdam CentraalBrussel-ZuidLille-EuropeLondon St Pancras International Calais, Ashford, Ebbsfleet worden onregelmatig bediend. Rijdt zesmaal per dag, twee treinen vanaf Amsterdam.
9200

IC 35

Intercity direct (NS International) Amsterdam CentraalSchiphol AirportRotterdam CentraalBredaAntwerpen-CentraalMechelenBrussel-CentraalBrussel-Zuid/Midi Vier keer per dag van/naar Den Haag HS. Via HSL
Thalys 9300 Thalys (NS International) Amsterdam CentraalSchiphol AirportRotterdam CentraalAntwerpen-CentraalBrussel-ZuidParis Nord Diverse ritten alleen tussen Amsterdam en Brussel
Thalys 9400 Thalys (SNCF/NMBS) Paris NordBrussel-ZuidLuik-GuilleminsAachen HbfKöln HbfDüsseldorf HbfDuisburg HbfEssen HbfBochum HbfDortmund Hbf Rijdt elke vier uur. Enkele treinen verder naar Dortmund.
ICE 79 InterCityExpress (DB Fernverkehr) Brussel-ZuidBrussel-NoordLuik-GuilleminsAachen HbfKöln HbfFrankfurt (Main) Flughafen FernbahnhofFrankfurt (Main) Hbf Rijdt elke vier uur.
ICT 6800 Toeristentrein (NMBS) TongerenHasseltBrussel-ZuidGent-Sint-PietersBruggeOostende Rijdt in juli en augustus.
ICT 6900 Toeristentrein (NMBS) Brussel-NoordBrussel-ZuidGent-Sint-PietersDe Panne Rijdt in juli en augustus.
ICT 6960 Toeristentrein (NMBS) WaverBierges-WalibiOttigniesBrussel-Zuid Rijdt tijdens de openingstijden van Walibi. Op werkdagen tot Ottignies.
P 7000/8000 Piekuurtrein (NMBS) [ OostendeBrugge – ] / [ De Panne – ] / [ PoperingeIeperKortrijk – ] Gent-Sint-PietersBrussel-ZuidSchaarbeek Twee treinen per dag per richting. Een trein op zondagavond vanaf De Panne.
P 7010/8010 Piekuurtrein (NMBS) [ Gent-Sint-Pieters – ] / [ Sint-NiklaasGent-Dampoort – ] Brussel-ZuidSchaarbeek Rijdt alleen op werkdagen. Een trein vanaf Sint-Niklaas.
P 7205/8205 Piekuurtrein (NMBS) MolMechelenBrussel-Zuid Rijdt alleen op werkdagen.
P 7300/8300 Piekuurtrein (NMBS) GenkHasseltLeuvenBrussel-Zuid Rijdt alleen op werkdagen.
P 7305/8305 Piekuurtrein (NMBS) TongerenHasseltBrussel-Zuid Rijdt alleen op werkdagen.
P 7400/8400 Piekuurtrein (NMBS) Luik-GuilleminsLeuvenBrussel-Zuid Rijdt alleen op werkdagen.
P 7440/8440 Piekuurtrein (NMBS) WezetLuik-GuilleminsBrussel-Zuid Rijdt alleen op werkdagen.
P 7510/8510 Piekuurtrein (NMBS) MoeskroenDoornikBrussel-ZuidSchaarbeek Rijdt alleen op werkdagen. Twee treinen verder als IC-18 naar Luik-Paleis.
P 7600/8600 Piekuurtrein (NMBS) [ AarlenNamen ] / [ NamenBrussel-Zuid ] Rijdt alleen op werkdagen. Een trein Brussel - Dinant.
P 7720/8720 Piekuurtrein (NMBS) Jemeppe-sur-SambreCharleroi-ZuidBrussel-ZuidSchaarbeek Rijdt alleen op werkdagen.
P 7740/8740 Piekuurtrein (NMBS) BincheLa Louvière-CentrumBrussel-ZuidSchaarbeek Rijdt alleen op werkdagen.
P 7800/8800 Piekuurtrein (NMBS) QuiévrainBergenBrussel-ZuidSchaarbeek Rijdt alleen op werkdagen.
P 7900/8900 Piekuurtrein (NMBS) [ OostendeBrugge – ] KortrijkBrussel-ZuidSchaarbeek Rijdt alleen op werkdagen. Een trein vanaf Oostende.
P 7950/8950 Piekuurtrein (NMBS) KortrijkBrussel-ZuidSchaarbeek Rijdt alleen op werkdagen.

Gewestelijk ExpressNet[bewerken]

Op het traject rijdt het Gewestelijk ExpressNet de volgende routes:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
S 1 GEN (NMBS) NijvelBrussel-ZuidMechelenAntwerpen-Centraal In het weekend een deel Brussel-Noord - Nijvel en een deel Brussel-Zuid - Antwerpen-C.
S 2 GEN (NMBS) 's-GravenbrakelBrussel-ZuidLeuven
S 3 GEN (NMBS) OudenaardeBrussel-ZuidDendermonde
S 6 GEN (NMBS) AalstGeraardsbergenHalleBrussel-ZuidSchaarbeek Buiten de spits vanaf Denderleeuw.
S 8 GEN (NMBS) Brussel-ZuidBrussel-SchumanOttigniesLouvain-la-Neuve
S 10 GEN (NMBS) DendermondeBrussel-WestBrussel-ZuidAalst

Aansluitingen[bewerken]

In de volgende plaatsen is of was er een aansluiting op de volgende spoorlijnen:

Brussel-Noord
Spoorlijn 25 tussen Brussel-Noord en Antwerpen-Luchtbal
Spoorlijn 27 tussen Brussel-Noord en Antwerpen-Centraal
Spoorlijn 36 tussen Brussel-Noord en Luik-Guillemins
Spoorlijn 36N tussen Brussel-Noord en Leuven
Spoorlijn 50 tussen Brussel-Noord en Gent-Sint-Pieters
Spoorlijn 161/2 tussen Brussel-Noord en Y Josaphat
Brussel-Zuid
Spoorlijn 28 tussen Brussel-Zuid en Schaarbeek
Spoorlijn 50A tussen Brussel-Zuid en Oostende
Spoorlijn 96 tussen Brussel-Zuid en Luik-Guillemins
Spoorlijn 96A tussen Brussel-Zuid en Halle
Spoorlijn 96B tussen Brussel-Zuid en Vorst-Rijtuigen
Spoorlijn 96C tussen Brussel-Zuid en Bundel Gent
Spoorlijn 96D tussen Brussel-Zuid en Vorst-Rijtuigen
Spoorlijn 96N tussen Brussel-Zuid en Halle
Spoorlijn 124 tussen Brussel-Zuid en Charleroi-Zuid

Elektrische tractie[bewerken]

Het traject werd in 1952 geëlektrificeerd met een gelijkspanning van 3.000 volt.

HSL:1 · 2 · 3 · 4
Spoorlijnen:0 · 12 · 13 · 15 · 16 · 16A · 19 · 20 · 21 · 21A · 21D · 24 · 25 · 25N · 26 · 27 · 27A · 27B · 28 · 29 · 34 · 35 · 35/1 · 35/2 · 36 · 36C · 36N · 37 · 39 · 40 · 42 · 43 · 44 · 49 · 50 · 50A · 51 · 51A · 51B · 51B/1 · 52 · 53 · 53/1 · 54 · 55 · 57 · 58 · 59 · 60 · 66 · 69 · 73 · 75 · 75A · 78 · 82 · 86 · 89 · 90 · 94 · 96 · 97 · 108 · 112 · 115 · 116 · 117 · 118 · 122 · 123 · 124 · 125 · 125B · 130 · 130A · 132 · 134 · 139 · 140 · 141 · 144 · 154 · 161 · 161D · 162 · 163 · 165 · 166 · 167
Goederenlijnen:10 · 11 · 11A · 17 · 21C · 26A · 26B · 27C · 36A · 100 · 106 · 125A · 127 · 137 · 138 · 147 · 150 · 155 · 202 · 202A · 204 · 207 · 208 · 209 · 211 · 214 · 217 · 218 · 220 · 221 · 222 · 223 · 224 · 226 · 230 · 231 · 232 · 242 · 260 · 260A · 269 · 270 · 272 · 273 · 276 · 280 · 283 · 285 · 288 · 289
Opgebroken:12B · 18 · 21B · 22 · 23 · 30 · 31 · 32 · 33 · 33A · 38 · 45 · 45A · 46 · 47 · 48 · 56 · 61 · 62 · 63 · 64 · 65 · 66A · 67 · 68 · 69B · 73A · 74 · 76 · 77 · 77A · 79 · 80 · 81 · 83 · 85 · 87 · 88 · 88A · 92 · 98 · 99 · 102 · 107 · 109 · 110 · 111 · 112A · 113 · 114 · 119 · 120 · 121 · 126 · 128 · 131 · 133 · 135 · 136 · 136B · 137 · 138A · 140A · 142 · 143 · 153 · 156 · 160 · 164 · 201 · 203 · 205 · 249 · 253 · 254 · 257 · 264 · 266 · 266A · 267