Noord Nederlands Orkest

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Noord Nederlands Orkest (NNO) te Groningen is het Nederlandse symfonieorkest voor Noord-Nederland. Het ontstond in 1989 uit een fusie van het Noordelijk Filharmonisch Orkest (NFO) te Groningen en het sinds 1950 bestaande Frysk Orkest te Leeuwarden.

Het NFO is in directe lijn erfopvolger van het oudste Nederlandse orkest, het Orchest der Vereeniging De Harmonie, opgericht in 1862 als onderdeel van sociëteit De Harmonie. In 1926 ging het orkest zelfstandig verder als Groninger Orchest Vereeniging. Dirigenten was achtereenvolgend Maurice Hageman (-1865), Carl Eisner (1865-1869), Johannes Henderikus Bekker (1869-1897), Marius van 't Kruijs (1897-1905), Peter van Anrooy (1905-1910), Kor Kuiler (1910-1944) en Jan van Epenhuyzen. In 1962, bij het honderdjarig bestaan, kreeg het de naam Noordelijk Filharmonisch Orkest. Sinds de sloop van de Harmonie in 1973 dient het cultureel centrum De Oosterpoort als thuisbasis.

Het NNO is het grootste regionale symfonieorkest in Nederland. Per seizoen treedt het 120 maal op in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. Daarnaast speelt het op andere plaatsen in Nederland en daarbuiten. Het verzorgt ook radio-uitzendingen en cd's.

Programmering[bewerken]

Het repertoire van het NNO loopt van barokmuziek tot eigentijdse klassieke muziek. Daarnaast wordt ernaar gestreefd een breed publiek te bereiken door cross-overs tussen klassieke muziek en jazz- en popmuziek. Jaarlijks staat een levende componist centraal bij het Componistenfestival dat in samenwerking met de Stichting Prime wordt georganiseerd. Sinds 2000 waren dit achtereenvolgens Terry Riley, Arvo Pärt, Hans Werner Henze, Wolfgang Rihm, Harrison Birtwistle, Heiner Goebbels, Sofia Goebaidoelina, Philip Glass, Laurie Anderson, Michael Nyman en Steve Vai.

In het seizoen 2005-2006 werd de programmering van het NNO genomineerd voor de Klassieke Muziekprijs van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD).

Chef-dirigenten[bewerken]

Het NNO heeft onder leiding gestaan van de dirigenten Jean Fournet, Franz-Paul Decker, Alain Lombard, Sergiu Comissiona, Richard Dufallo, Nikolaj Alexejev, Jan Willem de Vriend, Jacques Mercier, Alexander Vedernikov, Hans Drewanz, Jacek Kaspszyk en Viktor Liberman. Na het overlijden van de laatstgenoemde in 1999 bleef het orkest jarenlang zonder vaste chef. Van 2005 tot 2011 was de chef-dirigent Michel Tabachnik. Met ingang van het seizoen 2011-2012 wordt het orkest geleid door Stefan Asbury. Na het aflopen van zijn contract in de zomer van 2015 blijft hij een aantal concerten dirigeren als 'honorair dirigent'. Michel Tabachnik krijgt de titel 'dirigent emeritus' en Antony Hermus wordt 'vaste gastdirigent'.

Externe link[bewerken]