Noord Nederlandse Zweefvlieg Club

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Noord Nederlandse Zweefvlieg Club (NNZC) is een zweefvliegvereniging in Nederland.

Geschiedenis[bewerken]

De vereniging werd opgericht in 1932 en heeft tegenwoordig ongeveer 85 leden. De vereniging heeft een eigen vliegveld, dat gelegen is in de gemeente Veendam, vlak bij Wildervank.

Techniek[bewerken]

De club gebruikt voor het vliegen een blauwe 2-trommel-lier, als reserve heeft de club nog een oudere gele lier met 2 trommels (kabels om en vliegtuig aan omhoog te trekken). Beide lieren hebben kunststofkabels. Deze zijn sterker dan de vroegere stalen kabels en ze wegen ook veel minder. De lier trekt het vliegtuig naar een gemiddelde hoogte van 450 meter. Vanaf dat moment ligt alles in de hand van de vlieger. Nu kan hij door middel van thermiek verder opstijgen met zijn vliegtuig en hoogtes halen van 1500 meter en meer. Daarom kunnen ervaren vliegers soms wel uren weg blijven. In 2012 zijn er meerdere vluchten gemaakt van rond de 750 km.

Vloot[bewerken]

De club is in bezit van een aantal zweefvliegtuigen.[1]

  • ASK13: PH-1202 - Opleidingstweezitter, wordt ook gebruikt voor passagiersvliegen. De NNZC heeft er twee.
  • ASK13: PH-1418 - Opleidingstweezitter, wordt ook gebruikt voor passagiersvliegen.
  • Grob 102: PH-1159 - Dit toestel is een echte overgangstrainer. Op dit vliegtuig maken de NNZC-leden hun eerste eenzitter solovluchten.
  • Grob 102: PH-1161 - Dit toestel is een echte overgangstrainer. Op dit vliegtuig maken de NNZC-leden hun eerste eenzitter solovluchten. De NNZC heeft er twee.
  • ASW19B-WL: PH-580 (RV) - Dit is een prestatievliegtuig. De kist is beschikbaar voor de gevorderde zweefvlieger voor het uitvoeren van overlandvluchten, of het vliegen van wedstrijden.
  • Discus B: PH-1148 (IDB) - Dit is een prestatievliegtuig. De kist is beschikbaar voor de gevorderde GPL'er voor het uitvoeren van overlandvluchten, of het vliegen van wedstrijden.
  • Discus B: PH-1344 (5S) - Dit is een prestatievliegtuig. De kist is beschikbaar voor de gevorderde GPL'er voor het uitvoeren van overlandvluchten, of het vliegen van wedstrijden.
  • Duo Discus: PH-1508 (MV) - Dit is een tweezits prestatievliegtuig. De kist is beschikbaar voor de gevorderde brevethouders voor het uitvoeren van overlandvluchten, of het vliegen van wedstrijden.
  • Duo Discus: PH-1171 - Dit is een tweezits prestatievliegtuig. De kist is beschikbaar voor de gevorderde brevethouders voor het uitvoeren van overlandvluchten, of het vliegen van wedstrijden.

De club hanteert regels voor het vliegen op een bepaald type vliegtuig. Zo mag iemand pas vliegen op een ASW-19B-WL als hij minimaal 50 solostarts heeft gemaakt. Met de Discus mag pas worden gevlogen als men voldoende solostarts op zijn naam heeft en in het bezit is van een LAPL(S) (Light Aircraft Pilot Licence Sailplane) of een SPL (Sailplane Pilot License).

Externe link[bewerken]