Noorderlaanbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Noorderlaanbrug
Noorderlaanbrug2010.jpg
Algemene gegevens
Locatie Antwerpen
Coördinaten 51° 14′ NB, 4° 25′ OL
Overspant Albertkanaal en spoorlijn 220
Lengte totaal 180m
Doorvaarthoogte 9,10m
Doorvaartbreedte 63m
Langste overspanning 80 m
Bouw
Opening 2009 en 2010
Gebruik
Weg N180 (Noorderlaan)
Architectuur
Type liggerbrug
Noorderlaanbrug (België (hoofdbetekenis))
Noorderlaanbrug
Portaal:  Verkeer & Vervoer

De Noorderlaanbrug is een brug in het Antwerpse havengebied op de rechteroever van de Schelde. De brug ligt in de Noorderlaan over het Albertkanaal en verbindt de wijken Eilandje en Luchtbal met elkaar.

De Noorderlaanbrug werd vernieuwd in 1984 en was een vaste brug met tweemaal drie rijvakken, waarvan telkens één rijvak is voorbehouden als busstrook. De naam is ontleend aan de Noorderlaan, de weg die over de brug loopt. De doorvaarthoogte bedroeg toen 7 meter bij een doorvaartbreedte van 50 meter.

In het kader van de verbreding van het Albertkanaal tussen de Haven van Antwerpen en Wijnegem om duwvaartkonvooien tot 9000 ton toe te laten moest de brug verhoogd worden tot een doorvaarthoogte van minstens 9,10 meter. Tegelijkertijd werd het kanaal verbreed naar 63 meter.

Tussen 2008 en 2010 werden twee nieuwe bruggen gebouwd: één voor het autoverkeer en één voor het openbaar vervoer. De brug voor het autoverkeer is de westelijke brug (kant Asiadok) en bestaat uit tweemaal twee rijvakken, de brug voor het openbaar vervoer bestaat uit tweemaal één rijvak. Een gemeenschappelijk voet- en fietspad werd aangelegd aan de buitenzijde van het geheel van de twee bruggen. De brug voor autoverkeer heeft enkel een fietspad aan de westkant en de brug voor het openbaar vervoer heeft enkel een fietspad aan de oostkant. De nieuwe brug voor het openbaar vervoer werd meteen uitgerust met tramsporen, zodat later de tramlijn op de Leien, over de Noorderlaan, verlengd kan worden tot in het dorpscentrum van Ekeren. Ook de totale lengte van de brug werd tot 180 meter vergroot. De overspanning over het Albertkanaal bedraagt 80 meter, de zijoverspanningen telkens 50 meter. Daardoor ontstaat heel wat ruimte onder de brug. De nutsleidingen werden verlegd, van hangende onderaan de brug, naar een tracé onder het Albertkanaal door.

Volgende brug stroomafwaarts:
Straatsburgbrug
Bruggen over het Albertkanaal Volgende brug stroomopwaarts:
Spoorbrug Albertkanaal