Noordermarkt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Noordermarkt met de Noorderkerk

De Noordermarkt is een plein in de Jordaan in Amsterdam. Het ligt aan de Prinsengracht ter hoogte van de Westerstraat. De Lindenstraat, Boomstraat en Noorderkerkstraat komen uit op het plein. Op het plein staat de Noorderkerk.

Op de Noordermarkt wordt op maandagochtend en zaterdag markt gehouden. Sinds 1987 wordt op zaterdag een deel van het plein gebruikt voor de zogenaamde boerenmarkt, waar biologische producten worden verkocht. Daarnaast vindt er een markt plaats met tweedehandsgoederen, antiek en curiosa.

Aan de noordoostzijde staat het beeld Woutertje Pieterse en Femke, uit 1971 door Frits Sieger. Bij de ingang van de kerk staat een bronzen beeld van drie vrouwen met de titel: Eenheid de sterkste keten (1987), ter nagedachtenis aan het Jordaanoproer in juli 1934, door Sofie Hupkens. Aan de gevel van de kerk zijn plaquettes aangebracht ter herinnering aan de oproep tot de Februaristaking en ter nagedachtenis van tijdens de Tweede Wereldoorlog gevallen buurtgenoten.

Bij de aanleg in 1616 werd het plein de Prinsenmarkt gedoopt, naar de Prinsengracht. Na de voltooiing van de Noorderkerk in 1623 verdrong de naam Noordermarkt de door het stadsbestuur gegeven naam. Tot 1655 werd het plein grotendeels ingenomen door het naast de kerk gelegen kerkhof.

Van 7 november 1922 tot 1 januari 1932 had de toenmalige tramlijn 20, komend vanaf de Marnixstraat en de Westerstraat, zijn eindpunt op de Noordermarkt.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]