Noordse streepvaren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Noordse streepvaren
Noordse streepvaren
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Clade:Tracheophyta
Clade:Euphyllophyta
Clade:Monilophyta
Klasse:Polypodiopsida
Orde:Polypodiales
Familie:Aspleniaceae (Streepvarenfamilie)
Geslacht:Asplenium (Streepvaren)
Soort
Asplenium septentrionale
(L.) Hoffm.
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Noordse streepvaren op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De noordse streepvaren (Asplenium septentrionale) is een vrij zeldzame varen uit de streepvarenfamilie (Aspleniaceae). De plant komt voor op rotsachtige, kalkarme en zonnige plaatsen. In België is de soort zeldzaam en in Nederland is deze zeer zeldzaam.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Plant[bewerken | brontekst bewerken]

De noordse streepvaren is een overblijvende plant. Het geheel lijkt op een grijsgroen, warrige massa van smalle, gevorkte blaadjes, bruine sporenhoopjes en donkere stengels, die meestal van de rotsen afhangen en tot enkele decimeters lang zijn.

Bladen[bewerken | brontekst bewerken]

De donkergroene tot grijsgroene bladen zijn gaffelvormig vertakt in smalle, wigvormige slippen, tot 20 cm lang en slechts enkele mm breed. De top van de slipjes kunnen nog eens getand of dieper ingesneden zijn. De steel is kort en donker.

Sporenhoopjes[bewerken | brontekst bewerken]

De sporendoosjes liggen in smalle langwerpige hoopjes op de onderzijde van de bladslippen. Bij volle rijpheid lijkt de hele plant ermee bedekt. De sporen zijn rijp van juli tot oktober.

Habitat[bewerken | brontekst bewerken]

De noordse streepvaren valt voor wat zijn voorkeurbiotoop betreft uit de toon bij de meeste andere streepvarens. De plant prefereert rotsige, kalkarme en silicaatrijke plaatsen (zoals graniet of schist) in volle zonlicht. De soort is dikwijls te vinden op oude muren zoals in wijngaarden, tuinmuren en kademuren.

Voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

De noordse streepvaren komt wereldwijd voor in gematigde streken van het noordelijk halfrond, van Noord-Amerika via Europa tot in Midden-Azië. De plant komt bij voorkeur in bergachtige streken voor.

In België is de plant zeldzaam tot zeer zeldzaam in Wallonië en op enkele plaatsen in Vlaanderen. In Nederland is de soort slechts enkele keren gevonden, onder meer in Rotterdam, Maastricht, Zwolle en Amersfoort.

Verwante en gelijkende soorten[bewerken | brontekst bewerken]

De noordse streepvaren is onverwisselbaar. Door zijn ongewone uiterlijk en afwijkende biotoopkeuze wordt hij dikwijls niet eens als varen herkend.

Zeldzaamheid en bescherming[bewerken | brontekst bewerken]

De noordse streepvaren wordt op de Vlaamse Rode Lijst (planten) vermeld als 'met uitsterven bedreigd'.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Asplenium septentrionale op Wikimedia Commons.