Noordwestelijke Congolese laaglandbossen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Noordwestelijke Congolese laaglandbossen
Northwestern Congolese lowland forests map.png
WWF-code AT0126
Landen Vlag van Kameroen Kameroen
Vlag van Gabon Gabon
Vlag van Congo-Brazzaville Congo-Brazzaville
Vlag van Centraal-Afrikaanse Republiek Centraal-Afrikaanse Republiek
Bioom Tropisch of subtropisch regenwoud
Ecozone Afrotropisch gebied
Oppervlakte 434.000 km²
Klimaat Tropisch
Regenwoud in Gabon
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De Noordwestelijke Congolese laaglandbossen zijn een ecoregio in het Kongobekken en een van de vijf ecoregio's binnen de Congolese regenwouden. Het gebied beslaat Kameroen, Gabon, Congo-Brazzaville en de Centraal-Afrikaanse Republiek. Het grootste deel van het terrein ligt op 300 tot 800 meter boven zeeniveau. Het bevat grote aaneengesloten laaglandbossen.

Fauna[bewerken]

De ecoregio kent een hoge biodiversiteit met een hoog endemisch gehalte. Het bevat de grootste concentraties westelijke laaglandgorilla's en bosolifanten in Afrika. Andere sleutelsoorten in het gebied zijn onder andere chimpansees, sitatoenga's, bongo's, bosbuffels, reuzenboszwijnen, penseelzwijnen en diverse soorten duikers.

Bescherming[bewerken]

Het WWF beschouwt het gebied als kwetsbaar. Houtkap, landbouw en de jacht voor bushmeat vormen de grootste bedreigingen voor de habitats en voortbestaan van de soorten in de ecoregio.

Belangrijke nationale parken in de ecoregio zijn onder andere Lobéké in Kameroen, Nouabalé-Ndoki en Odzala-Kokoua in Congo-Brazzaville en Dzanga-Ndoki in de Centraal-Afrikaanse Republiek.