NoordzeeWind

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
NoordzeeWind
NoordzeeWind (Nederland (hoofdbetekenis))
NoordzeeWind
Land Nederland
Locatie Noordzee
Coördinaten 52° 36′ NB, 4° 25′ OL
Aantal windmolens 36
Begin bouw 2005
Inbedrijfsname 2007

Het offshore windpark Egmond aan Zee (OWEZ) is het eerste grote windpark dat in de Noordzee voor de Nederlandse kust is gebouwd. Het park bestaat uit 36 windturbines met ieder een vermogen van 3 MW. Samen leveren zij duurzame elektriciteit voor meer dan 100.000 huishoudens.

Locatie[bewerken]

De plek van het park ligt 10 tot 18 kilometer uit de kust bij Egmond aan Zee. Het totale gebied van het park beslaat zo’n 27 km². Bij helder weer is het park goed zichtbaar vanaf de kust.

Financiering[bewerken]

Met het project is een investering van ruim € 200 miljoen gemoeid. De Nederlandse overheid ondersteunt het project op drie verschillende manieren: via de regeling Milieukwaliteit ElektriciteitsProductie (MEP) en een investeringssubsidie volgens het Kooldioxide reductieplan van het ministerie van Economische Zaken. Ten slotte is de fiscale energie-investeringsaftrek- oftewel EIA-regeling van toepassing.

Ontstaansgeschiedenis[bewerken]

In 2001 heeft de overheid een tenderprocedure opgestart. Hierop hebben Shell en Nuon onder de naam NoordzeeWind gezamenlijk hun plannen ingediend. Voorjaar 2002 is NoordzeeWind geselecteerd als winnende partij en in juli van dat jaar heeft NoordzeeWind de concessie-overeenkomst met de overheid ondertekend voor de realisatie van het park.

In de daarop volgende jaren is het park verder ontwikkeld. Hierbij zijn de benodigde vergunningen verworven en is gewerkt aan bodemonderzoeken en windmetingen. Eind mei 2005 hebben Shell en Nuon de definitieve contracten ondertekend om samen het offshore windpark bij Egmond aan Zee te realiseren. Op 18 april 2007 is het park in bedrijf gesteld door prins Willem-Alexander.

Galerie[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]