NoordzeeWind

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
NoordzeeWind
Ligging
NoordzeeWind (Nederland)
NoordzeeWind
Land Nederland
Locatie Noordzee
Afstand tot de kust 10-18 km voor Egmond aan Zee
Coördinaten 52° 36′ NB, 4° 25′ OL
Oppervlakte 27 km2
Energieproductie
Vermogen 108 MW
Jaaropbrengst 315 GWh
(95.000 huishoudens)[1]
Capaciteitsfactor 33,3%
Windmolens
Aantal 36
Type Vestas 3MW V-90
Ashoogte 70 m
Operationeel
Begin bouw 2005
Inbedrijfname 2007
Eigenaar Shell
Website NoordzeeWind
Kaart
Kaart van het windpark
Foto vanaf het strand bij Bergen aan Zee.

Het Offshore Windpark Egmond aan Zee (OWEZ, ook bekend onder consortiumnaam NoordzeeWind) is een offshore windmolenpark in de Noordzee. Het windmolenpark ligt 10 kilometer van de kust van Egmond aan Zee ten oosten van het Prinses Amaliawindpark en ten noordoosten van het windmolenpark Eneco Luchterduinen. Het is het eerste grote windpark dat voor de Nederlandse kust is gebouwd en werd opgeleverd in 2007.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het park bestaat uit 36 windturbines met ieder een vermogen van 3 megawatt (MW). Samen leveren zij duurzame elektriciteit voor meer dan 100.000 huishoudens.

Het park ligt 10 tot 18 kilometer uit de kust bij Egmond aan Zee. Het totale gebied van het park beslaat zo’n 27 km². Bij helder weer is het park goed zichtbaar vanaf de kust.

Financiering[bewerken | brontekst bewerken]

Met het project is een investering van ruim € 200 miljoen gemoeid. De Nederlandse overheid ondersteunt het project op drie verschillende manieren: via de regeling Milieukwaliteit ElektriciteitsProductie (MEP) en een investeringssubsidie volgens het Kooldioxide reductieplan van het ministerie van Economische Zaken. Ten slotte is de fiscale energie-investeringsaftrek- oftewel EIA-regeling van toepassing.

Ontstaansgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 2001 heeft de overheid een tenderprocedure opgestart. Hierop hebben Shell en Nuon onder de naam NoordzeeWind gezamenlijk hun plannen ingediend. Voorjaar 2002 is NoordzeeWind geselecteerd als winnende partij en in juli van dat jaar heeft NoordzeeWind de concessie-overeenkomst met de overheid ondertekend voor de realisatie van het park.

In de daarop volgende jaren is het park verder ontwikkeld. Hierbij zijn de benodigde vergunningen verworven en is gewerkt aan bodemonderzoeken en windmetingen. Eind mei 2005 hebben Shell en Nuon de definitieve contracten ondertekend om samen het offshore windpark bij Egmond aan Zee te realiseren. Op 18 april 2007 is het park in bedrijf gesteld door prins Willem-Alexander.

In maart 2021 werd bekend dat Shell de enige eigenaar is geworden van het windmolenpark.[2] Het had al 50% van de aandelen en heeft de andere helft overgenomen van Vattenfall. De overnamesom is niet bekend gemaakt.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]