Noordzeegarnaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Noordzeegarnaal
Noordzeegarnaal
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Arthropoda (Geleedpotigen)
Onderstam: Crustacea (Kreeftachtigen)
Klasse: Malacostraca (Hogere kreeftachtigen)
Orde: Decapoda (Tienpotigen)
Infraorde: Caridea (Garnalen)
Familie: Crangonidae
Geslacht: Crangon
Soort
Crangon crangon
Linnaeus, 1758
Afbeeldingen Noordzeegarnaal op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Noordzeegarnaal op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De noordzeegarnaal of grijze garnaal (Crangon crangon) is een kreeftachtige uit de orde van tienpotigen en is in Nederland en België de bekendste garnalensoort. De lengte is ongeveer 50 tot 70, maximaal 90 millimeter en de kleur is grijs tot bruin met een onregelmatige vlekjestekening. De garnaal kan van kleur veranderen om zich aan te passen aan de ondergrond en is dan nagenoeg onzichtbaar.

De noordzeegarnaal komt veel voor in kustwateren met een zanderige tot slibberige ondergrond. De garnaal foerageert 's nachts over de bodem en graaft zich overdag in zodat alleen de ogen en voelsprieten uitsteken. Het is een alleseter die zowel plantaardig materiaal, aas evenals prooidieren als borstelwormen eet.

Vangst en verwerking[bewerken]

Garnalen worden tegenwoordig vaak aan boord gekookt om aan de wal gepeld te worden. Dit pellen gebeurt meestal met de hand door garnalenpellers in lagelonenlanden als Marokko, Thailand of Bangladesh. Om bederf te voorkomen worden deze garnalen bewerkt met conserveermiddelen zoals benzoëzuur. Het pellen moet onder goede hygiënische omstandigheden gebeuren omdat tijdens deze bewerking de kans op besmetting met ziekte veroorzakende bacteriën het grootst is.

Bij garnaalkruien worden garnalen met een kruinet gevangen. De garnalenvisser gaat hiervoor ongeveer 1 uur voor laagwater tot op heuphoogte in zee en sleept het net voort tot de vloed inzet. September en oktober zijn de maanden waarin op deze wijze de meeste en de grootste garnalen gevangen worden.

Externe links[bewerken]