Noors directoraat voor cultureel erfgoed

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Direktoratet for kulturminneforvaltning
Geschiedenis
Opgericht 1912
Geschiedenis
Directeur Jørn Holme, Riksantikvar
Valt onder Ministerie van milieu
Hoofdkantoor Oslo
Aantal werknemers 147 (in 2013)[1]
Media
Website www.riksantikvaren.no

Het Noorse directoraat voor cultureel erfgoed (Noors: Riksantikvaren of Direktoratet for kulturminneforvaltning) is een overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor het beheer van het cultureel erfgoed in Noorwegen. Het valt onder het Noorse Ministerie van Milieu en voert de cultureelerfgoedwet (Lov om kulturminner) van 9 juni 1978 uit. Het directoraat heeft ook verantwoordelijkheden in het kader van het Noorse planning- en bouwrecht.

Cultureel erfgoedbeheer in Noorwegen[bewerken | brontekst bewerken]

Foto van een monument in Noorwegen uit de databank van het Noorse directoraat voor cultureel erfgoed

Het directoraat voor cultureel erfgoed is verantwoordelijk voor het beheer op nationaal niveau. Op regionaal niveau zijn de provinciehoofdsteden verantwoordelijk voor het beheer binnen hun provincie. Het Sameting is verantwoordelijk voor het beheer van het Sami-erfgoed. Op het eiland Svalbard draagt de gouverneur van Spitsbergen de beheersverantwoordelijkheid. De rechten voor archeologische opgravingen zijn verleend aan vijf archeologische musea.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het beschermen van cultureel erfgoed begon in de vroege jaren 1900 en de eerste wetten rond erfgoedvondsten kwamen er in 1905. De eerste wet ter bescherming van historische gebouwen verscheen in 1920. De functie van nationaal antiquair (Noors: Riksantikvar) werd in 1912 in het leven geroepen en verwijst heden ten dage naar de directeur van het directoraat. Toen in 1972 het Ministerie van Milieu werd opgericht, werd de verantwoordelijkheid naar daar overgedragen. De huidige wetgeving voor het cultureel erfgoed, ter vervanging van de twee oudere wetten, dateert van 9 juni 1978. Het ambt werd een directoraat op 1 juli 1988.

Riksantikvar Hanna Geiran

Lijst van directeurs (Riksantikvar)[bewerken | brontekst bewerken]