Norma Dettmeijer-Labberton

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Norma Dettmeijer-Labberton
Norma Dettmeijer-Labberton
Algemene informatie
Volledige naam Marjorie Norma Waltera Labberton
Geboren 24 mei 1914
Overleden 26 november 2009
Partij VVD
Titulatuur Mr.
Politieke functies
1958-1970 Lid Provinciale Staten van Zuid-Holland
1968-1971 Lid Tweede Kamer
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Marjorie Norma Waltera Dettmeijer-Labberton (Den Haag, 24 mei 1914 – Den Haag, 26 november 2009) was een Nederlands politicus. Zij was van 1968 tot 1971 namens de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Dettmeijer-Labberton was de dochter van een Nederlandse vader en een Britse (Australische) moeder. Ze doorliep het Gymnasium Haganum in Den Haag en studeerde Nederlands recht aan achtereenvolgens de Rijksuniversiteit Leiden en de Gemeentelijke Universiteit van Amsterdam.

Direct na de Tweede Wereldoorlog was ze lid van het tribunaal voor de berechting van politieke delinquenten. Dettmeijer-Labberton was vanaf de oprichting in 1948 lid van de VVD. Van 1958 tot 1970 was ze voor deze partij lid van de Provinciale Staten van Zuid-Holland. Van 1968 tot 1975 was ze voorzitter van de Vrouwen in de VVD. In 1968 kwam Dettmeijer-Labberton tussentijds in de Tweede Kamer, als opvolger van Haya van Someren. In het parlement hield ze zich bezig met maatschappelijk werk, ouderen, oorlogs- en vervolgingsslachtoffers, bijstand en civiele verdediging. Na de Tweede Kamerverkiezingen 1971 verdween ze uit de Kamer.

Privéleven[bewerken | brontekst bewerken]

Norma Dettmeijer-Labberton was twee keer gehuwd. Haar tweede huwelijk in 1942 was met Dick Wilhelm Dettmeijer, mede-oprichter van de Partij van de Vrijheid (voorloper van de VVD) en o.a. namens de VVD wethouder in Den Haag. Ze was een schoonzus van de Nederlandse topambtenaar, later secretaris-generaal van de OESO en nadien minister van Staat Emiel van Lennep. De schrijfster Mien Labberton is een tante van Dettmeijer-Labberton.