North Sentinel Island

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
North Sentinel Island
Eiland van Vlag van India India
North Sentinel Island (India)
North Sentinel Island
Locatie
Land Vlag van India India
Eilandengroep Andamanen
Locatie Baai van Bengalen
Regio Andamanen en Nicobaren
Coördinaten 11° 33′ NB, 92° 14′ OL
Algemeen
Hoogste punt 122
Foto's
Satellietfoto van het eiland
Satellietfoto van het eiland
Portaal  Portaalicoon   India

North Sentinel Island ("Noord-Sentineleiland") is een klein eiland van de Andamanen in de Baai van Bengalen, ten westen van het zuidelijke gedeelte van Zuid-Andaman. Het eiland heeft een oppervlakte van 72 km² en valt bestuurlijk gezien onder het unieterritorium Andamanen en Nicobaren, dat weer onder India valt. Het grootste deel van het eiland is bebost en het wordt omgeven door koraalriffen. Het eiland kent daarnaast geen natuurlijke haven.

De inheemse bevolking van het eiland bestaat uit Sentinelezen en hun aantal wordt geschat tussen de 50 en 400 personen. De Sentinelezen weigeren elk contact met andere mensen en behoren tot de laatste groepen geïsoleerde volkeren ter wereld die nog niet zijn beïnvloed door de moderne beschaving. Hoewel er in het verleden enkele malen vreedzaam contact is geweest met de Sentinelezen door het aanbieden van kokosnoten, worden buitenstaanders over het algemeen met veel geweld op afstand gehouden of verjaagd. De Indiase overheid bemoeit zich op geen enkele wijze met de bewoners op het eiland, waardoor het eiland in feite volledig onafhankelijk is.

Het eiland wordt inmiddels beschermd door de overheid. Er geldt een volledig toegangsverbod voor het eiland en de omliggende zee binnen een straal van 3 zeemijl, ter bescherming van de cultuur van de Sentinelezen en om gewelddadigheden te voorkomen, maar ook omdat bacteriën en virussen die normaal niet erg schadelijk zijn, voor de eilandbewoners door gebrek aan afweerstoffen dodelijk kunnen zijn.

Wapens[bewerken | brontekst bewerken]

De inheemse bevolking heeft, door de manier van leven, ook geen hedendaagse wapens, maar gebruikt nog wapens zoals speren en pijl en boog.

Voorvallen[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1981 - Een vrachtschip genaamd Primrose strandde in augustus 1981 aan de noordwestkant van het eiland. Aanvankelijk werd geoordeeld dat er geen direct gevaar was en werd er normaal om hulp gevraagd. Toen de eerste Sentinelezen aan het strand verschenen dacht de bemanning dat het een reddingsteam was, maar de vreugde sloeg om toen duidelijk werd dat het om primitief gewapende mannen ging. Op dat moment werd er een noodbericht verzonden. De Sentinelezen konden het wrak moeilijk bereiken, wat een helikopter de tijd gaf om de bemanning te redden. Hierna hebben de Sentinelezen materiaal van het wrak gebruikt om hun wapens te verbeteren. Het wrak van de Primrose is nog steeds zichtbaar op Google Maps.[1]
  • 2004 – Een helikopter die na de tsunami van 2004 het eiland kwam inspecteren, op zoek naar overlevenden, werd beschoten (met pijl en boog).
  • 2006 – Twee op het eiland gestrande vissers werden door de lokale bevolking gedood.[2]
  • 2018 – De Amerikaanse zendeling John Allen Chau ging aan land om de lokale bevolking te bekeren tot het christendom, maar werd aangevallen en moest vluchten. Bij een nieuwe poging werd hij gedood en vervolgens op het strand begraven.[3]