Naar inhoud springen

Northern Football League

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Northern League)
Northern Football League
Opgericht
1889
Land
Vlag van Engeland ENG
Niveaus in voetbalpiramide
9 en 10
Promotie naar
Northern Premier League
Divisies
Division One
Division Two
Aantal teams
44
Bekers
FA Cup
FA Trophy
Northern League Challenge Cup
Huidige kampioenen (2023/24)
Bishop Auckland FC (Division One)
Blyth Town FC (Division Two)

De Northern Football League is een Engelse regionale voetbalcompetitie voor clubs uit Noordoost-Engeland. De competitie werd opgericht in 1889 en is daarmee de langst bestaande competitie na de Football League.

De competitie bestaat uit twee divisies: Division One en Division Two. Division One is onderdeel van het negende niveau van de Engelse voetbalpiramide en bevindt zich daarmee vijf niveaus onder de Football League. De competitie beslaat de regio's Durham, Northumberland, Cumberland, Westmorland en de Noordelijke helft van North Yorkshire.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Northern League vormde samen met de Isthmian League en de Southern League jarenlang het hoogste niveau na de Football League. In 1968 werd de Northern Premier League daar nog aan toegevoegd.

In 1974 liet de FA het amateurvoetbal vallen en moesten de amateurcompetities zelf een plaats zoeken in de structuur van het zogenaamde "non-league"-voetbal (alle niveaus onder het profvoetbal). In 1979 weigerde de Northern League om leverancier te worden van de nieuwe Alliance Premier League en besloot om niet deel te nemen aan de voetbalpiramide. In de jaren '80 werd de competitie steeds minder aantrekkelijk toen toonaangevende clubs de overstap maakten naar competities die wél deelnamen aan de voetbalpiramide, waaronder de Northern Counties East League.

In 1991 werd dan toch besloten om deel te nemen aan de voetbalpiramide, maar de kans om leverancier te worden van de Conference was inmiddels verspeeld. De competitie werd onder de Northern Premier League geplaatst op het toenmalige achtste niveau.

In 1995 verloor de competitie nog meer van de glans die zij ooit had. De FA had namelijk bepaald dat alleen de drie hoogste competities van het National League System mochten deelnemen aan de FA Trophy. Hiermee werden alle clubs uit de Northern League uitgesloten van deelname, en werd deelname aan de FA Vase de enige andere mogelijkheid.

Overzicht van clubs in het seizoen 2024/25[bewerken | brontekst bewerken]

In het seizoen 2024/25 maken de volgende clubs deel uit van de Northern Football League:[1]

Division One

Division Two

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]