Loge Nos Vinxit Libertas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Nos Vinxit Libertas)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nos Vinxit Libertas
Algemeen nut beogende instelling
Obediëntie Grootoosten der Nederlanden
Zetel Vlag van Nederland Amsterdam
Logenummer 69
Kleur(en)         
Ledenaantal ca. 50
Constitutie 6 maart 1887
Motto 'Ons heeft de vrijheid gebonden'
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij

De vrijmetselaarsloge Nos Vinxit Libertas is een Amsterdamse loge die werkt onder de Orde van Vrijmetselaren onder het Grootoosten der Nederlanden. De loge is in 1887 toegetreden tot de orde, met nummer 69. In 2007 heeft de loge zijn 120-jarig jubileum kunnen vieren.

Geschiedenis[bewerken]

In eerste instantie is de loge niet opgericht als Nos Vinxit Libertas, maar als "Nederlandsche Vrije Loge", die zich afzette tegen de Nederlandse Grootloge[bron?]. Reden hiervoor was dat de Grootmeester in die tijd, kroonprins Alexander, verkozen was niet vanwege verdienste, maar bijna automatisch als opvolger van de vorige grootmeester, prins Frederik.

In 1884 overleed prins Alexander, zonder andere mannelijke troonpretendenten in de koninklijke familie. In 1887 trad NVL weer toe tot de Orde, met dezelfde afkorting, maar nu de naam Nos Vinxit Libertas. Dit betekent letterlijk: "Ons heeft vrijheid gebonden", als verwijzing naar het vrijzinnige karakter van de Nederlandsche Vrije Loge[bron?].

Bekende leden waren onder meer[bron?]:

Huidige situatie[bewerken]

Op dit moment komt de loge wekelijks bijeen, op de dinsdagavond, in het Amsterdamse Vrijmetselaarsgebouw aan de Vondelstraat. Activiteiten variëren van inwijdingen in de verschillende graden, die in de werkplaats worden uitgevoerd, maar ook comparities, waarbij de leden (broeders) van elkaar proberen te leren door van gedachten te wisselen over verschillende onderwerpen[bron?].

De loge heeft jaarlijks een open dag; het gebouw is verder ook jaarlijks geopend tijdens Open Monumentendag[bron?].

Externe link[bewerken]